Den svenske Riksbanken beholder nullrenten til tross for økende inflasjon i verden omkring oss. I USA har inflasjonen økt med 6,2 prosent og sentralbanksjef Øystein Olsen advarer mot flere renteøkninger i år og neste år, skriver Nordens Nyheter.
Sverige har en gunstig statsfinansiell situasjon med store lånemuligheter. Norge har verdens største oljefond på nesten 12 tusen milliarder kroner på lager. Både Sveriges Riksbank og Norges Bank peker på høy gjeld i husholdningene som et av de viktigste strukturelle problemene. Den svenske sentralbanksjefen Stefan Ingves ble nylig valgt til nestleder i Basel Committee on Banking Supervision, der den tyske sentralbanksjefen Jens Weidman er formann. Inflasjonen i Norge ble lavere enn ventet, mens den svenske inflasjonen blir mer enn 2 prosent det nærmeste året før den faller igjen. Dermed har pandemien neppe skadet de nordiske landenes økonomi i vesentlig gra, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.
Svensk nullrente
Sverige holder styringsrenten på null frem til 25. november, og fastholder prognosen om å holde denne rentesatsen fremover. Sentralbanksjef Øystein Olsen vil gjerne øke styringsrenten i flere omganger i år og neste år. Sveriges sentralbanksjef Stefan Invgves ser altså for seg at renten ligger i ro lenge. Tirsdag la Norges Banks nestleder Ida Wolden Backe frem bankens syn på risiko og sårbarheter i norsk økonomi. Riksbanken har hatt negativ rente siden februar 2015. Nylig var den svenske renten den laveste i verden(bare Sveits var lavere). Sverige har ikke hatt renteøkninger på sju år. Samtidig har inflasjonen økt fra minus i 2015 til over to prosent i år. Riksbanksjef Stefan Ingves holder døren åpen for en renteøkning på 0,25 prosent dersom inflasjonen tilsier dette neste år. Visesentralbanksjef Ida Wolden Backe skriver i Norges Banks rapport om finansiell stabilitet, at utsiktene for finansiell stabilitet er bedret men at forstyrrelser kan forstyrre stabiliteten. Men norsk og svensk nasjonaløkonomi er begge meget robuste, skriver Nordens Nyheter i en kommentar. Med Jens Weidman og Stefan Ingves i ledelsen i BIS bør man se med optimisme på de økonomiske fremtidsutsiktene i Europa etter Brexit
Riksbanken skriver at inflasjonen vil avta i 2022 når subsidiene fra energiprisene faller tilbake, tilbudsproblemer løses og etterspørselen blir mer normal. Men det er risiko for at inflasjonsforventningene påvirkes mer betydelig og inflasjonen dermed blir mer permanent høy. Dette gjelder spesielt i land der inflasjonen har økt kraftig, som f.eks
USA, mens risikoen vurderes å være mindre i euroområdet og Sverige der økningen i inflasjonen er ikke like stor. Hvordan inflasjonen til slutt utvikler seg avhenger også av hvordan pengepolitikken justeres.
Stefan Ingves får toppposisjon