
På mandag ble veikartet overlevert til statsråd Jon Ivar Nygård (Ap) i Samferdselsdepartementet.
I 2050 må infrastrukturprosjekter være naturpositive, baseres på sirkulære verdikjeder og benytte klimapositive materialer og kun utslippsfrie maskiner, er hovedbudskapet fra “Veikart for norsk infrastruktur mot 2050”.
13. mars lanserer Grønn Byggallianse og nettverket Grønn Anleggsektor “Veikart for norsk infrastruktur mot 2050”. Veikartet tar for seg infrastruktur som blant annet inkluderer veier, jernbane, havner, lufthavner, ledningsnett, energiproduksjon og overføringsnett. Veikartet er blitt til for at infrastruktursektoren skal bidra til den grønne omstillingen, og anbefalingene er rettet mot tre grupper: politikere, byggherrer og byggenæringen.
Infrastrukturprosjekter beslaglegger store arealer, og har et stort ressursavtrykk. Hvis vi skal nå klima- og naturmålene, trengs det et taktskifte i måten vi planlegger, prosjekterer og gjennomfører bygging og drift av infrastrukturprosjekter. Veikartet er tydelig på at det trengs drahjelp fra politikerne.
– Stortinget må vedta ambisiøse mål som reduserer både de direkte og indirekte klimagassutslippene og reduserer tap av natur i infrastrukturprosjekter. I større grad enn i dag må store offentlige byggherrer kartlegge natur som kan restaureres og både sette og innfri mål om naturrestaurering på porteføljenivå i sine infrastrukturprosjekter, sier Mie Fuglseth, daglig leder i Grønn Byggallianse.
– Entreprenører, rådgivere og materialprodusenter spiller en nøkkelrolle for å bidra til utviklingen og ta i bruk nye løsninger som minimerer klima- og naturavtrykket. Tydelige og forutsigbare krav, samt god kommunikasjon fra byggherrer og myndigheter vil gjøre det enklere for sektoren i å investere og delta i innovasjonen av nye, effektive løsninger. Veikartet, som bygger på innspill og diskusjoner med medlemmer i nettverket Grønn Anleggssektor, viser hvordan vi sammen kan bygge fremtidens infrastruktur ved å dele erfaringer, styrke kompetansen og bruke ressursene smartere, sier Hrefna Run Vignisdottir, representant for Grønn Anleggssektor og SINTEF Community.Visjonen og tiltakene i veikartet har tatt utgangspunkt i vedtatt politikk. Klimaloven har en bestemmelse om at klimagassutslippene skal reduseres med 55 prosent innen 2030. Stortinget har nylig behandlet Støre-regjeringens naturmelding (Meld. St. 35(2023-2024)) hvor det ligger en forpliktelse til å redusere nedbygging av natur. Stortinget har i en rekke vedtak oppfordret regjeringen til å innrette tiltak som kan ta byggenæringen fra en lineær til en sirkulær økonomi. I tillegg har Stortinget vedtatt mål om redusert energiforbruk og økt andel solenergi innen 2030.
Grønn Byggallianse og Grønn Anleggssektor vil særlig trekke frem fire anbefalinger fra veikartet:
En sirkulær byggenæring må ha verdikjeder der brukte byggematerialer, produkter og masser omsettes og brukes, også på
En utslippsfri infrastruktur i 2050 betyr at både de direkte og indirekte klimagassutslippene er kuttet. I praksis betyr det at infrastruktur i 2050 benytter materialer som er klimapositive og maskiner som er utslippsfrie.
Det er et mål i 2050 at norsk infrastruktur er naturpositiv. Vi må unngå vesentlige skadevirkninger, istandsette natur der man kan, og kompensere for det man ikke klarte å unngå, begrense eller istandsette.tvers av infrastrukturprosjekter. For dette kreves det omfattende regelverksendringer, ombrukskartlegging, risikodeling og belønningsordninger for at byggenæringen skal kunne levere på overgangen til en sirkulær økonomi.
En energipositiv infrastruktur krever at vi er svært bevisste på å redusere energiforbruk der vi kan, og etablerer energiproduksjon på «grå» arealer som er egnet innenfor infrastrukturens fotavtrykk.
Om veikartet
Grønn Byggallianse og Grønn Anleggssektor har lansert et nytt veikart for norsk infrastruktur frem mot 2050. Visjonen «Infrastruktur på lag med naturen og menneskers behov» utgjør grunnlaget, og beskriver at innen 2050 bør infrastrukturen være utslippsfri, naturpositiv, sirkulær, energipositiv og klimatilpasset. Dette krever betydelige endringer i løpet av de neste 25 årene. Målet kan bare nås dersom alle parter har felles mål og samarbeider.
Veikartet er utarbeidet av hele verdikjeden i byggenæringen Formålet med veikartet er å gi folkevalgte, myndigheter og byggenæringen en felles forståelse av hva som kreves av innsats i infrastruktursektoren for å nå klima- og miljømål innen 2050. I arbeidsmøter og verksted ble det foreslått over 500 tiltak som er spisset ned til 38 stykker vi mener er viktigst. Tiltakene er sortert i 2 tiltakspakker som kan ta Norsk infrastruktur nærmere visjonen.
Se veikartet her: https://byggalliansen.no/kunns…