Presidentdatter Gulnar Karinova er hovedpersonene i det telecomdramet som omfatter Telenor og TeliaSonera( Foto: Yves Forestier, Getty Images)
Presidentdatter Gulnar Karimova er hovedpersonene i det telecomdramet som omfatter Telenor og TeliaSonera(Foto: Yves Forestier.)

Telenors styreleder Svein Aaser tok kontakt med styrelederen i Vimpelcom for å få svar på om styret hadde tillit til administrasjonen i det russiskkontrollerte børsnoterte mobilselskapet Vimpelcom,der nordmannen Jo Lunder var toppsjef. Det opplyste Svein Aaser da han  forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Politiet i flere land, blant annet Økokrim, etterforsker mulig korrupsjon ved tildelingen av mobillisenser i den tidligere sovjetrepublikken Usbekistan.

– Jeg mener departementet har fulgt opp denne saken innenfor de lover og regler som gjelder. Det er min oppfatning at Telenors styre tar arbeidet mot korrupsjon på alvor, sa statsråd Monica Mæland under komitéhøringen på Stortinget. Men når to nordiske teleselskaper overfører  store beløp til samme selskap i Gibraltar, burde alarmklokkene ha ringt,  selvom Telenor og TeliaSonera var konkurrenter på mobilmarkedet i Usbekistan. Telenor satt tross alt med negativ kontroll i Vimpelcom.

Hadde vetorett

Telenors daværende styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas redegjorde for mistankene om at Telenor var innblandet i  korrupsjon i Usbekistan via det russiske mobilselskapet Vimpelcom der Telenor er stor minoritetseier. JonFredrik Baksaas sa at utviklingen i saken ga grunn til uro. Det viste seg senere at Telenor hadde vetorett over Vimpelcoms Usbekistan-investering, men brukte  den ikke. Telenors styremedlemmer avgjorde at Vimpelcom kjøpte seg «en inngangsbillett til Usbekistan» av presidentdatter Gulnara Karimova.

Burde ha visst

Komitéleder Martin Kolberg (Kontroll og konsstitusjonskimiteen)spurte tidligerekonsernsjef og tidligere styreleder direkte om det har foregått korrupsjon av Vimpelcom i Usbekistan. SeinAaser sa at han hadde fått spørsmålet tidligere fra pressen. Da svarte han at han (Telenor)ikke kunne garantere at det ikke hadde forekommet, men han hadde ikke klart å bevise at det haddeskjedd.Ettersom Telenor  ikke har fått den ønskede eierkontroll, er investeringen i det russiske mobilselskapet å betrakte som en finansiell og ikke som en strategisk  investering. Telenor hevder at man ikke har noen direkte innflytelse over daglig drift og beslutninger om investeringer,  selv med  negativ  kontroll. (Red. anmerk.:En finansiell investering er et aksjeinnehav på under ti prosent i et selskap. Eierinteresser over ti prosent betraktes som en strategisk investering.) Jo Lunder hadde vært toppsjef i Vimpelcom Ltd. med hovedkontor i Amsterdam i Nederland siden 2011, et selskap som er notert på teknologibørsen Nasdaq i New York, USA. Jon Fredrik Baksaas kunne heller ikke si om det  hadde foregått korrupsjon i Usbekistan gjennom Vimpelcom. Han opplyste at Telenor vurderte flere tiltak overfor Vimpelcom som deleier uten kontroll med selskapet.

Betalte milliarder

TeliaSonera var mistenktfor å ha betalt ut 2,2 milliarder kroner i bestikkelser for en 3G-lisens i Usbekistan. Telenor eide bare 33 prosent av Vimpelcom,som overtok Usbekistans største teleoperatør MTSS, mens TeliaSonera eide 94 % av Usbekistans nest største moilselskap Ucell. Men Telenor og TeliaSonera betalte penger til det sammeGibbraltar-selskapet. Dette burde toppledelsen i begge selskaper ha visst. Gjennom Takilant,med hovedkontor ligger i Gibraltar, har bestikkelser gått til diktatorens datter Gulnora Karimova. Telias ledelse fikk fast juridisk grunn under føttene,etterat et advokatkontor i Stockholm,  hadde gjennomførte undersøkelsen Konklusjonenvar følgende:

-Etter å ha vurdert alle dokumenter og samtaler med de berørte, kommer vi til at hverken forelå korrupsjon eller hvitvasking av penger,sa leder av den svenske etterforskningen, advokat Björn Riese. Nordic News skriver i denne kommentaren at det virker svært usannsynlig at ikke  konsernledelsen i de to teleselskapene kjente til hva som var nødvendig for å få tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan. Dermed leder  trolig ikke  den norske etterforskningen  til at  man finner bevis for at det foreligger bestikkelser  i Vimpelcoms/Telenors  tilfelle heller.

Næringsminister Monica Mæland utreder nå eierskapeet i statlige bedrifter( Foto:Stortinget)
Næringsminister Monica Mæland utreder nå eierskapet i statlige norske bedrifter( Foto:Stortinget)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*