G-en står for generasjon, og hver generasjon har bidratt med nye fremskritt i nettverksteknologien. Mye har skjedd siden førstegenerasjonen ble lansert i 1981, og i 2020 rulles altså 5G gradvis ut i flere land. Med 3G kom mobildata og mobilapper, 4G revolusjonerte verden med superraskt og effektivt nett som gjorde at smarttelefonen virkelig tok av, så hva kan vi egentlig vente oss fra 5G?
Viktigheten av raske og stabile nettverk
Både privatpersoner og bedrifter er avhengige av god nettverksforbindelse, og forventer at det skal være raskt, pålitelig og stabilt uansett hvor de befinner seg. Etter drøye ti år med 4G er det nå 5G som gradvis skal ta over, og det hevdes at vi vil merke en markant effekt i så å si alle samfunnssektorer så vel som i hverdagen. Mediebransjen, industrien, flyplasser, sykehus, energiselskaper er bare noen få eksempler på sektorer som er avhengige av pålitelige og raske nettverksforbindelser, og det er blitt satset stort på denne viktige men kostbare investeringen. Det er blitt utført en rekke pilottester av 5G-teknologien av Telenor så vel som andre operatører, hvor blant annet Huawei ble leverandør av testen på Kongsberg og Ericsson i Trondheim og på Elverum. Telenor valgte til slutt Ericsson som hovedleverandør av 5G-nettet i Norge, men skal likevel bruke noe utstyr fra den nåværende leverandøren, Huawei.
Kilde: Unsplash
Vil 5G egentlig gjøre en så stor forskjell?
Svaret er rett og slett: ja! Det er ikke bare snakk om et litt raskere og mer stabilt nettverk enn vi har i dag, det hevdes faktisk at 5G kan gi nye muligheter innen blant annet industri, beredskap og helse. Det åpner blant annet for muligheten for smarte byer og e-helse, og mobilnettet blir såpass raskt at det blir sammenlignet med fibernett. De nye bruksområdene er kanskje det viktigste å merke seg med 5G, med eksempler som nødnett med bilde og video, fjernkirurgi og fjerndiagnose, overvåkning av viktige områder som tidligere har hatt begrenset tilgjengelighet og erstatning av fastnett enkelte steder. I tillegg til nye bruksområder vil 5G også forbedre allerede eksisterende bruksområder der det er helt kritisk at teknologien fungerer optimalt. Dette gjelder spesielt for bruksområder som selvstyrte biler, håndtering av roboter og droner og de stadig mer populære smarte bygningene. Store kunder som bedrifter, sykehus og nødetater kan dessuten sikre seg garantert kapasitet som ikke blir påvirket av privatpersoners bruk. 5G-nettet kan deles opp i ulike nett, og vil dermed fungere som en viktig infrastruktur.
Kilde: Unsplash
Hva betyr 5G for folk flest?
Det er ingen tvil om at 5G vil ha en stor innvirkning på samfunnet ved å forbedre teknologier og åpne for nye bruksområder og løsninger, men det er ikke bare større bedrifter og institusjoner som vil dra nytte av 5G. Det vil også sørge for et bedre tilbud for folk flest i dagliglivet, enten det er snakk om surfing på nett, i jobbsammenheng, strømming av filmer, musikk og TV-serier eller ulike former for spilling. Forsinkelse, eller latens, er nesten ikke-eksisterende på 5G-nettet, noe som vil naturlig nok vil bidra til en langt bedre spillopplevelse for alt fra tyngre VR-spill til spilleautomater på nettcasinoer som Unibet. Det er all grunn til å tro at 5G-teknolgien vil gi spillindustrien en ekstra boost med bedre spillopplevelse og flere muligheter. Mindre forsinkelser vil også gjøre strømming bedre, vi har vel alle på et eller annet tidspunkt opplevd irriterende bufring midt i en spennende film på Netflix. Det skal bli spennende å følge med på de nye mulighetene den femte generasjonen av nettverksteknologi gir oss.