Svensk inningspolitikk betraktes som en katastrofe i Norge. Tidligere statsminister Fredrik Reinfeldts liberale innvandringspolitikk førte tilSvensk innvandr moderatleder Anna Batra Kinbergs fall. Hver femte svensk stemmer på Sverigedemokratene(SD) ett år før riksdagsvalget i Sverige. Åpne grenser langs Kjølen gjør at vi frykter svenske tilstander i Norge. Dermed pressess norske velgere velgere mot høyre, selvom Arbeiderpartiet i Norge ønsker like streng innvandring som Fremskrittspartiet,skriver Nordens Nyheter i en valgkommentar før 11. september . I august har både Norge og i Sverige borgerlig flertall på meningsmålingene i august 2017
Høyrepartier frem
Det innvandringskritiske partiet(SD) har doblet oppslutning siden valget, ifølge ny undersøkelse. Sverigedemokraterna rykker også fram på flere meningsmålinger. Det svenske innvandringskritiske partiet har gjort det svært bra på flere meningsmålinger. Svenske politiske kommentator skriver at Sverigedemokraterna(SD) kan bli største parti ved neste års valg til Riksdagen med Jonas Gahr Støre som mulig norsk statsminister. Hva har svenskene lært av oss? Man ønsker ikke en miljøpolitikk, som Miljøpartiet og Arbeiderpartiet fører i Oslo. Frykten for en slik utvikling i Norge skremmer velgere. Men annenhver nyregistrrerte svensk bil er fortsatt en dieselbil. Miljøpartiet i Norge kan få fem representant i Stortinget(mot en idag), mens det svenske Miljøpartiets knapt har 4,4 prosent oppsluting. Senterpartiet i Norge og Sverige fossser frem, og 13 prosent av svenskene stemmer på Annie Løøf(C), mens 13,5 prosent stemmer på Trygve Slagsvold Vedum. Dermed er Senterpartiet i Norge nesten like stort som Fremskrittspartiet
Felles styrke i NATO
Norske og svenske problemer henger nøye sammen uten at det er mye debatt om dette i pressen. Det gjelder både problemer og muligheter for samarbeide i en stadig mer urolig verden. Nordiske politikere bør i større finne felles løsninger. Stor svensk innvandring kan fort bli et norsk problem med åpne grenser. Et svakt svensk militært forsvar kan fort bli et norsk problem. De svenske sosialdemokratene vil stå utenfor NATO, tross økt spening i Østersjøen. Den borgerlige alliansen er for svensk medlemskap i NATO, med store konsekvenser for Norge. Sverige er en buffer mot Russland, og det militære samarbeidet er i ferd med å utdypes.
Valg på en skjebnedag
Dersom Jonas Gahr Støre blir norsk statsminister, trenger han trolig støtte av senterpartiet, Kristelig Folkeparti eller Miljøpartiet de Grønne. Dersom Sverigedemokratene får tjue prosent av stemmene neste høst, tvinges Moderaterna(Høyre) til å samarbeide. Dersom Støre blir statsminister i Norge blir det tungt å samarbeide. Vinner Erna Solberg sammen med finansminister Siv Jensen, kan det bli en perfekt match. Det samme gjelder om Støre blir statsminister med sosialdemokraten Løfven som svensk statsminister neste høst.
Blå-blått i to land
Dersom den borgerlige regjeringen vinner stortingsvalget i Norge, kan vi få flere ulike scenarier. Høyre og Frp kan regjere alene. En blå-gul-grønn allianse er utenkelig som følge av debatten om innvandring. Statsminister Erna Solberg unnlater å kritiserer innvandringsminister Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet, når hun vil internere flyktninger uten identitet og flyktninger som avises. Statsminister Erna Solberg (H) går forbi Jonas Gahr Støre (Ap) som den mest populære statsministerkandidaten. Særlig sentrumsvelgerne lar seg imponere, skriver Aftenposten. Jonas Gahr Støre skriver på Facebook at det har skjedd noe med Norge mens Erna Solberg har ledet nasjonen. Gradvis er vi i ferd med å bli et hardere samfunn. Ap-lederen skriver at forskjellene øker, og hanmener at landets politiske ledelse flytter grenser for hva det er lov å si om andre mennesker. Valget. Han sier at valget i Norge 11. september handler også om vi skal la dette fortsette. Støre skriver at vi så Erna Solbergs integreringsminister, Sylvi Listhaug, stå på TV og etterlate et inntrykk av at mennesker på flukt og terrorister går ut på det samme. Som vanlig sa hun det ikke rett ut, men alle som hørte henne satt igjen med det inntrykket: disse menneskene truer Norge og nordmenn. Frykt, splittelse og sinne gror der hun og andre Frp-ere sår uten at Erna Solberg setter foten ned og sier det opplagte:
Felles nordiske bånd
Støre mener vi skal slutte med dette, vi vil ikke ha det slik i Norge. I stedet kommer Solberg etter en tid ut og forklarer at hun ikke ville ordlagt seg sånn, men at nå er det valgkamp i Norge.Styrken ved vårt land er tillit og den gode opplevelsen av at vi lever i et samfunn med små forskjeller og sterke fellesskap. Det er dette som settes på spill når ytre høyre-partiet Frp i fire år har fått lov til å dreie Norge i sin retning. Støre skriver at Norge må bli et rausere og varmere samfunn. Politikere med ansvar skal vise respekt for hvert enkelt menneske og anstendighet når vi snakker om andre, skriver Støre.
Vil stoppe ekstreme
Ap-lederen skriver at 11. september både er både et veivalg og et verdivalg i Norge. Han vil sette en stopper for ytre-høyres innflytelse i norsk og nordisk politikk. I september neste år er det et riksdagsvalg i Sverige som kan gjøre Sverigedemokratene til et av nabolandets største partier. Det kan føre til en «Allianse»med tyngdepunktet langt til høyre, med et Norge som har en blå-blå regjering, som fører Europas strengeste innvandringspolikk. Fremskrittspartiets forslag om å kastrere seksualforbrytere, kan være et skudd i foten foran det norske stortingssvalget. Det kan minne om svenskenes forskning omkring rasebiologi i Uppsala like før andre verdenskrig.
Stengte gater og stort sikkerhetsoppbud venter innvandringsminister Sylvi Listhaug når hun tirsdag besøker den svenske forstaden Rinkeby i Sverige. VG skriver at en svensk minister avlyste besøk med Sylvi Listhaug
Samtidig avviser Listhaug at tur til Sverige bare er pr-stunt. Men møtet med den svenske sosialdemokratiske migrasjonsministeren Heléne Fritzen, er etter det VG kjenner til, avlyst av ukjente årsaker.
– Vi fikk beskjed da vi landet at møtet med statsråden er avlyst av uforutsette grunner. Mer vet vi ikke, sier kommunikasjonsrådgiver Raheela Chaudhry til VG.
Heller ikke Listhaug selv kjenner årsaken til avlysningen.
– Sånn er det bare. Dere må nesten snakke med den svenske ministeren om hvorfor. Jeg har bare fått vite at møte er avlyst. Det tar jeg med knusende ro, sier Listhaug.
– Er det politisk motivert?
– Det må du spørre den svenske ministeren om.
– Helt svimlende
Med seg i kofferten til Sverige har Listhaug et ferskt regnestykke fra Finansdepartementet. Ifølge departementet ville det kostet Norge over 200 milliarder kroner fordelt på seks år, om Norge skulle ha tatt i mot like mange asylsøkere som Sverige gjorde i 2015 og 2016.
Les Frithjof Jacobsen: Flyttebyrået Frp
I perioden tok Sverige i mot 157.000 flere asylsøkere enn Norge.
– Det er helt svimlende. Det ville fått enorme konsekvenser for landet vårt og for statsbudsjettet. Da måtte vi ha nedprioritert andre ting, som eldre og samferdsel, men også hjelp i nærområdene. Jeg synes det er uetisk å tenke på at det ble brukt så mange penger i Sverige, når så mange ikke fikk det de trengte i nærområdene, sier Listhaug til VG.
Til sammenligning kom det ca. 30.000 asylsøkere til Norge i 2015 og 3500 asylsøkere i 2016. Den norske «asylregningen» var på om lag ni milliarder kroner.
– Det har aldri vært snakk om i Norge å ta inn 157.000 flere asylsøkere. Så hva er poenget med denne utregningen?
– Vi ser at MDG ønsker å reversere innstramningene. Rødt vil ta inn hundre tusen flyktninger over fem år, og SV har hyllet Sverige som et lysende eksempel. Klart er det mulig å få ukontrollert innvandring til Norge, dersom den nye venstreradikale siden vokser frem, sier Listhaug til VG.
– Du reiser til Rinkeby helt på tampen av valgkampen. Er det et PR-stunt?
– Jeg tror at uansett når jeg hadde reist, så ville det vært en interessant sak. Aftonbladet skrev i en kommentar om svenske tilstander at jeg burde komme å se på hvordan det er. Men jeg har vært i mammaperm, før det var jeg gravid. Det har aldri vært en opplagt god tid for å reise. Det er først nå det passet for meg å gjøre det. Det måtte seint inn i valgkampen på grunn av babyen og amming, sier Listhaug.
«Fra Utenriksdepartementet stiller vi oss helt uforstående til oppslaget om kontakt mellom norsk og svensk UD for å advare mot eller unnskylde statsråd Listhaugs besøk. Tvert imot har UD gjennom ambassaden i Stockholm bistått Justisdepartementet i planleggingen og gjennomføringen av besøket, inkludert møtet med den svenske innvandringsministeren. LIsthaugs besøk ble overhodet ikke berørt i samtalene mellom utenriksminister Margot Wahlstrøm og utenriksminister Børge Brende i forbindelse med det nordisk-baltiske møtet som fant sted i Oslo på fredag.», skriver pressetalsmann Frode O. Andersen i en sms til den norske avisen Dagbladet.