Britiske BP, med svenske Carl-Henric Svanberg som styreleder, kvitter seg med 4.000 ansatte på verdensbasis. BP Norge skriver at kuttene også rammer ansatte i Norge. BP Norge driver fem felt på norsk kontinentalsokkel. Skarv kom i produksjon i desember 2012, og nye Valhall i januar 2013. Oljefondeet har investert 18,9 mrd kroner i BP Group og eier så mye som 2,10 prosent,aksjene har gått ned 15 % på årsbasis. Norges Bansks Investment Management har investert 90 milliarder kroner i sju store oljeselskaper på norsk sokkel. Her ser du investeringene( les artikkelen: Her er oljefondets favorittaksjer under):
Exxon Mobile 21,3 milliarder kroner
BP Group 18,9 mrd. kroner
Total 17,9 mrd. kroner
BG Group 17,3 mrd kroner
Chevron 12,2 milliarder kroner
Conoco Phillips 2,2 milliarder kroner
Fem felt i Norge
BP er operatør for fem produserende felt; 13 plattformer og ett produksjonsskip med lagrings- og lossekapasitet (FPSO). Det er riktig at BP har kunngjort disse kuttene i dag. Det vil ta tid før vi vet konsekvensene av dette for BP i Norge, men det er vel riktig å si at vi kan vente en betydelig reduksjon også her, sier Jan Erik Geirmo, pressetalsmann for BP Norge, til NTB.
Kutt i norsk og britisk sektor
Av de 4.000 ansatte som skal bort, er 600 jobber både onshore og offshore i Nordsjøregionen i Storbritannia, opplyser BP til Stavanger Aftenblad.Ifølge Sky News skal Nordsjø-kuttene skje innen utgangen av 2017, og de omfatter både faste ansatte og innleide. Avgjørelsen kommer som en følge av de lave oljeprisene, en situasjon som ikke ser ut til å bedres med det første.
– Vi har lenge gjort grep for å få en riktig kostnadsbase, med forenklinger og effektivisering. Men med stadig fallende oljepriser må vi, og alle andre i bransjen, ta større grep, sier Geirmo.
Hovedtillitsvalgt Ørjan Holstad sier at det ikke kommer som noen overraskelse at det kommer store kutt. Han understreker at det ikke er 4.000 BP-stillinger som kuttes, men en kombinasjon av innleide kontraktører og fast personell.
– Vi har fått beskjed at vi får vite mer i slutten av januar, sier Holstad – som ikke vil gå nærmere inn på hvor mange kutt han forventer at skal komme i Norge, ifølge Nordens Nyheter.
Fra Pål Steigans Blogg: Om Investeringsselskapet Black Rock
Oljefondet har investert mer enn 240 milliarder kroner i over tjue utenlanske selskaper som søker om å få lete etter olje og gass i 23 konsesjonsrunde, viser Nordens Nyheters undersøkelse med Norges Bank som kilde. Shell og BP er to av oljefondets største investeringer i oljebransjen, med en samlet sum på over femti milliarder kroner. Undersøkelsen viser at NBIM og det amerikanske investeringsselskapet BlackRock har omfattende eierinteresser i de store oljeselskapene i Europa, Asia og USA.PNC Bank er største eier i amerikanske BlackRock med 21.11%. Pål Steigans Blogg skriver at «deretter kommer Norges Bank med 7.13% og Statens Pensjonsfond Utland med 7.01%, eller altså til sammen over 14%!. NBIM er største «sovereign wealth fund investor» i BP og fjerde største investor i Shell. Hvis vi så ser på hvem som eier Norges desidert største selskap, Statoil, så er naturligvis staten og Folketrygdfondet de største eierne. Men på en god tredjeplass kommer ingen annen enn samme BlackRock, som har to poster på til sammen 1,51%. Den eneste konklusjonen vi kan trekke av dette er at Norges oljeformue, den norske statens investeringer og Norges pengemaskin nummer én er blitt fullstendig integrert i USAs finanskapital og da spesielt i den største av de største, nemlig BlackRock.Dette gir et helt annet perspektiv på Norges avhengighet av USA og forklarer på en helt annen måte enn all verdens politiske spekulasjoner hvorfor Norge opptrer som juniorpartner av Washington og Wall Street. Vi gjør det ganske enkelt fordi det er det vi er!
Redaksjonens kommentar:
Nordens Nyheter kan informere om at Norges Bank og Statens pensjonsfond Utland er samme juridiske person, slik at den norske eierposten i det amerikanske investeringsselskapet Black Rock bare er på 7.14 %. Men Black Rock og oljefondet er sammen største aksjonær i en rekke store globale sselskaper som Credit Suisse og den sveitiske banken UBS. Nordens Nyheter var den første avisen som bragte begrepet Black Rock inn i debatten og som » avslørte» felles bånd mellom Norges Bank og Black Rock.
Med vennlig hilsen
Erik Heming Red. Nordensnyheter.no