Professor Mark Skilton forklarer Huaweis eventyrlige vekst i et intervju med Nordens Nyheter( Foto: BBC)
Professor Mark Skilton forklarer Huawei` s eventyrlige vekst i et intervju med Nordens Nyheter(Foto: BBC)

Huawei har hatt en omsetningsvekst 50 prosent ifjor, mens Apple bare har vokst med 27 prosent , sier professor Mark Skilton til Nordens Nyheter.  Skilton underviser om  Information Systems og Management ved Warwick School i USA.  Professoren, som har tjue års erfaring som IT-konsulent, ser at veksten i det kinesiske selskapet er er oppsiktsvekkende. Kinesiske Huawei omsatte 20 milliarder dollars ifjor, og leverte det nye superraske 4G-mobilnettet til Telenor og selskapet har levert tilsvarende systemer til svensk-finske TeliaSonera. Huaweis eierstruktur er fortsatt en hemmelighet, og er en godbit for oljefondet ved en fremtidig aksjeemisjon. Det amerikanske IT-selskapet Apple er idag en av NBIM`s største aksjeposter.

En kinesiskutfordring

Huawei skal tukte både Apple og Samsung. Planen er å selge 100 millioner mobiltelefoner i 2016. Huawei omsatte for dobbbelt så mye som Apple i 2015. Ericsson var lenge ledende i den globale infrastrukturmarkedetmed en markedsandel på 30% Huawei representerer en alvorlig utfordring for de andre selskapene etter fusjonen mellom Nokia og Alcatel Lucent.  ZTE er en annen kommende kinesisk  konkurrent. Tele2 og TeliaSoneras mobilnett er basert på forskjellige teknologier. Tele2s nett er Ericsson-basert, mens TeliaSonera har  Huawei som hovedleverandør. Telenor samarbeider med Huawei.

-Huawei har hoppet fra å være et ukjent kinesisk selskap som nå er rangert på sjetteplass i verden, som den raskest voksende  smarttelefon-leverandøren i løpet av det siste året.

Et helt nytt selskap

Skilten sier at årsaken til dette er at det har foregårr et kulturskifte i selskapet, noe konsernsjefen beskrevet ifjor under en europeiske  IT-konferanse i Zürich, der han la frem en ny måte å tenke på: Huawei er ikke lenger en produsent bare av et telenettverk, eller » rør «, som leverer bredbånd. Huawei ser seg selv som en digital virksomhet med fokuse på kundeservice.  Professoren sier at Samsungs globale markedsandel for mobiltlefoner er 25%, og at det er en fallende tendens for dette varemerket.fallende. Apple har 11%, etterfulgt av Huawei som har 7% på tredjeplass. Skilton sier at Huaweis vekst vil fortsette.

Fokus på kunden

-Dette har medført et sterkere fokus på kundeopplevelse forvaltningsstrategi og en betydelig investering i markedsføring, med en meget kundefokusert tilnærming. Det handler ikke bare om et godt produktet, det kinesiske selskapet har mange utmerket selgere World Wide. I et overfylt, kurssensitivt android marked, betyr dette mye for mobile valg der kundens merkekjennskap er avgjørende. Huawei er et godt eksempel på et moderne kommersielt selskap der tankegangen på mange måter lik tenkningen i andre kinesiske selskaper i andre  bransjer. Det er engasjerende med kunder som direkte på de lokale markedene, med vellykket sponsing av idretten, og med avtaler med fotballklubber som Arsenal, Paris Saint-Germain og AC Milan, for at selskapenepå denne måten kan skille seg ut, sier professor Mark Skilton

Skroter mobbilnett

-I det mobile markedet må man være så konkurransedyktig ved hele tiden å være på jakt etter kunden, og Huawei gjør hele tiden dette. Det innser at i den digitale økonomien er det viktigste å ha forståelse for at man må snakker med kunden først og følge opp et kjøp dette opp med meget sterk kundeservice. Spørsmålet er hvordan konkurrenter svarer på dette når kundeservice og ikke bare produktet står i fokus, sier professor Mark Skilton kontakt: Risikoen med å la Huawei forsyne USA med kritisk infrastruktur, kan true USAs nasjonale  sikkerhet, skriver etterretningskomiteen i den amerikanske kongressen i en rapport. Derfor står Tele2s mobilnett i fare for å bli skrotet etter TeliaSoneras kjøp av selskapets norske virksomhet, skriver Nordens Nyheter.

Ukjente eiere

I en glassmonter i et privat rom i Huawei hovedkvarter i Shenzhen i Kina, ligger ti blå bøker som kan gi svar på et spørsmål som plager den amerikanske regjeringen: Hvem eier det enorme kinesiske telekomselskapet? Financial Times skriver at de flere titalls centimeter tykke bindene inneholder navn, ID-nummer og andre detaljer på de om lag 80 000 ansatte som eier nesten 99 prosengt av aksjene i Huawei gjennom «et opsjonsprogram». I hovedkvarteret på Shenzhen campus fikk Financial Times tillatelse til å gå gjennom bøkene sammen med Jiang Xisheng, administrerende sekretær for styret i Huawei, og grunnleggeren av selskapet Ren Zhengfei . Han hevdet at de ansatte eier  aksjer gjennom organisasjonen «Unionen».

Har full vetorett

Ren var tidligere kinesisk offiser i det militære før han startet selskapet i 1987. Det er idag av verdens største telekomselskaper, men møter alvorlige hindringer i USA etter mistanker omkring eierskapet. US House Intelligence Committee anbefaler at USA blokkerer avtaler med Huawei, fordi man «frykter statlig kinesisk innflytelsse innflytelse» ifølge Financial Times Huawei innrømmer at Ren har vetorett   over viktige avgjørelser. Men det står medlemmer av unionen stemme hvert femte år for å plukke 51 representanter, som deretter velger  selskapets nylig utvidet styret av 17 styremedlemmer.

En emisjon kan komme

Listen over foreslåtte kandidater velges ved 400 stemmesteder rundt om i verden. Ren styrer altså selskapet med en mindreeierandel på bare 1,4 prosent. Styremedlemmenes aksjebeholdning, gir trolig dominerende minoritet, eller knapp majoritet i selskapet hevder den britiske avisen. Huawei sier at 80 000 av selskapets 150.000 ansatte har sluttet seg til «Unionens» aksjeplan, som priser aksjene til Rmb5.42 ($ 0,89) hver. I fjor hadde aksjene et utbytte på Rmb1.41, som tilsvarer en avkastningpå  26 prosent for en kjøper på dagens pris. Huawei nekter å offentliggjøre noe  om selskapets aksjeplaner, men utelukker ikke en offentlig emisjon, ifølge den britiske  avisen  Financial Times.

XuShanyunSheng harg jort kinesiske Huawei til et av verdens mestlønnsomme telekom-selskaper. (Foto: Huawei)
XuShanyunSheng harg jort kinesiske Huawei til et av verdens mestlønnsomme telekom-selskaper. (Foto: Huawei)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*