2022 var et rekordår for Statkraft. Vi oppnådde all-time høye inntekter og resultater, sier Konsernsjef Christian Rynning-Thønnesen til Nordens Nyheter.

Resultatet var selvfølgelig drevet av de høye energiprisene, men det er like viktig å synliggjøre innsatsen til våre folk 🙏 Gjennom et turbulent år klarte våre 5000 ansatte å drive stabil drift, vellykket energiledelse og utmerket markedsoperasjon. Foto er tatt av Statkrafts informasjonsavdeling.

Jeg er også stolt over vårt rekordhøye bidrag til samfunnet. For 2022 gir Statkraft tilbake 43 milliarder kroner til vår eier, den norske stat, gjennom utbytte og skatt.

Vi er nå i en sterk posisjon til å fortsette vår vekst og levere på den ambisiøse strategien.

100 % av investeringene våre går til fornybar energi.

Alt vi gjør er inspirert av vår visjon: å fornye måten verden drives på, sier Christian Rynning-Thønnesen.

– Høye kraftpriser og solid verdiskaping fra Statkrafts markedsvirksomhet bidro til et meget sterkt 2022-resultat. Utbytte til vår eier er foreslått til rekordhøye 17,2 milliarder kroner. Vi gjennomfører vår ambisiøse grønne vekststrategi for å utvikle sårt tiltrengt fornybar energi i Norge og internasjonalt, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Statkraft hadde solide kontantposisjoner ved utgangen av fjerde kvartal for å dekke markedsvolatilitet og store skatte- og utbyttebetalinger i 2023.

I 2022 økte Statkraft sin strategiske ambisjon om å øke selskapets fornybare energiproduksjon med 50 prosent til 100 TWh innen 2030. Størstedelen av nyinvesteringene vil være innenfor vannkraft, vindkraft på land og sol i Norge og i Europa. Statkraft planlegger å starte fem store kapasitetsoppgraderingsprosjekter i Norge innen 2030 for å balansere den økende mengden periodisk vind- og solkraftproduksjon.

– Som Europas største produsent av fornybar energi er vi unikt posisjonert og har et sterkt engasjement for å bidra til mer fornybar kraft og fremskynde energiomstillingen i Norge og utlandet. Vår ambisjon er å ferdigstille ett nytt fornybart kraftverk hver niende dag fra 2025, hovedsakelig sol- og vindparker på land, sier Rynning-Tønnesen.

Statkrafts prosjektpipeline fortsetter å øke, og Statkraft er på vei til å levere på målet om å bygge ut 2500-3000 MW årlig kapasitet innen 2025, og øke til 4000 MW hvert år innen 2030.

Fjerde kvarter
Gjennomsnittlig nordisk systempris var 135 EUR/MWh sammenlignet med 96 EUR/MWh i samme kvartal i 2021. Total kraftproduksjon var 15,4.

TWh, 3,1 TWh lavere enn generasjonen i fjerde kvartal året før.

Den underliggende EBIT var 23,7 milliarder kroner, en økning på 14,4 milliarder kroner sammenlignet med fjerde kvartal 2021, til tross for lavere kraftproduksjon. Økningen var drevet av den betydelige økningen i nordiske kraftpriser og positivt bidrag fra sikring av nordiske og europeiske eiendeler, samt sterke resultater fra trading- og origineringsaktiviteter og forbedrede resultater fra den dynamiske kapitalforvaltningsporteføljen (DAMP).

Nettoresultatet ble 14,5 milliarder kroner, en økning på 10,7 milliarder kroner fra samme kvartal i 2021.

Kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter i kvartalet var solid på 12,5 milliarder kroner. Statkraft har en sterk finansiell posisjon som gir god plass til store nyinvesteringer innen fornybar energi.
Mer om denne kildetekstenKildeteksten er nødvendig for å få mer informasjon om oversettelsen
Send tilbakemelding
Sidepaneler

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*