Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-president Ursula von der Leyen fotografert i Bergen for en tid tilbake.Foto: Anne Kristin Hjukse / Statsministerens kontor,

EU-kommisjonen har satt av 500 millioner euro for å friste amerikanske forskere til å komme til Europa,varsler president Ursula von der Leyen. I en situasjon der et stort antall utdannede og dyktige mennesker forlater sitt eget land eller område for å bo og jobbe andre steder,der de kan tjene mer eller jobbe under bedre vilkår enn hjemme,skriver Nordens Nyheter.

Det er frykt for at kutt i vitenskapelig finansiering kan føre til hjerneflukt fra USA til Europa.Overfor en hjerneflukt, tenker romfartsindustrien på kreative måter å tiltrekke og beholde talenter på.

Angrep på akademia

Frankrike og EU skal øke innsatsen for å tiltrekke seg USA-baserte forskere som er rammet av Donald Trumps angrep på akademia, mens de forbereder kunngjøringer om insentiver for forskere til å bosette seg i Europa.

Den franske presidenten, Emmanuel Macron, sammen med EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, vil holde taler mandag morgen ved Sorbonne-universitetet i Paris, flankert av europeiske universitetsledere og forskere, der de forventes å kunngjøre potensielle insentiver og beskyttelse for forskere som ønsker å flytte til Europa.

Lavere forskningsanslag

Arrangementet, som samler europeiske akademikere og europeiske kommissærer, er det siste fremstøtet for å åpne Europas dører for USA-baserte akademikere og forskere som frykter at arbeidet deres er truet av føderale utgiftskutt for universiteter og forskningsorganer, samt målretting av amerikanske høyere utdanningsinstitusjoner over mangfoldspolitikk. Etter krigen og frem til seksti og syttitallet, gikk trenden den andre veien: Europeiske forskere reiste på stipendium til USA og kom ikke tilbake.

Statsminister Jonas Gahr Störe og president Ursula von der Leyen möttes i Bergen for en tid tilbake. Møtet fant sted før de to sammen reiste ut til Troll A-plattformen fra Bergen. De snakket blant annet om hvor viktig Norge er for Europas energiforsyning. Nå önsker Europa å ansette amerikanske forskere på våre euniversiteter og höyskoler. Det gjelder ikke minst forskning omkring utvinning av energi på den norske sokkelen.

– Selskapene som opererer på norsk sokkel har økt eksporten av gass til Europa som følge av at Russland har kuttet kraftig i sine gassleveranser i forbindelse med krigføringen i Ukraina. Norge skal være en pålitelig og stabil leverandør av gass til Europa som står midt i en energikrise. Vi legger til rette for å kunne holde oppe den høye produksjonen i de neste fem årene, sier Støre.

Grönt skifte

EU-kommisjonens president og statsministeren diskuterte også samarbeidet om det grønne skiftet.

– Samtidig som vi må håndtere mangelen på energi her og nå, må vi finne langsiktige løsninger for å få mer fornybar energi både i Europa og her hjemme. Norge har erfaring og kompetanse som er viktig for å lykkes med den grønne omstillingen vi står midt oppe i,sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Vil ha amerikanske forskere

Europa prøver å beile amerikanske forskere som er truet av Trumps forskningskutt til denne siden av Atlanterhavet. Men hva får dem til å bli?
Siden USAs president Donald Trump kom tilbake til embetet i januar, har akademisk forskning sett flere kutt som skaper "mye bekymring" og tvinger noen til å vurdere å flytte til Europa, skriver EuroNews..

Trump har gått etter Ivy League-universiteter som Harvard og Columbia med trusler om å kutte flere milliarder dollar i føderal finansiering hvis de ikke dropper tiltak for mangfold, rettferdighet og inkludering (DEI), og i Columbias tilfelle, en antatt svikt i å ta opp antisemittisme på campus.

Trump har også fjernet forskningsstipend fra National Institute of Health (NIH), landets største fond for biomedisinsk forskning, ifølge NPR.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*