Statsministere Petteri Orpo fra Finland og hans svenske kollega Ulf Kristersson inngikk en historisk avtale denne uken.(Foto: Jessica Gowl,AFP)

Finland har bedt Sverige om å lede etableringen av en NATO-base i finsk Lappland. I et første steg handler det om at svenske stabsoffiserer skal kunne plasseres i Finland for å håndtere forsvarsplanlegging og øvelser med NATO-tropper i tilfelle et russisk angrep på det nordlige Finland..

– Dette er en naturlig utvikling for svensk-finsk forsvarssamarbeid, sier forsvarsminister Pål Jonson (M).Beslutninger må tas og papirfabrikker må male på begge sider av Østersjøen – og i NATOs hovedkvarter.

Det er ikke klart ennå, men mandag bekreftet forsvarsminister Pål Jonson og hans finske ditto Antti Häkkänen at det lå et korn av sannhet i spekulasjonene om en svensk NATO-styrke i Finland, som den siste tiden har sirkulert i både finske og svenske medier.

Möte mandag morgen

Mandag morgen ble det holdt et møte mellom den svenske og finske regjeringen og Finland har nå formelt bedt Sverige om å bli en såkalt rammenasjon og lede en base i finsk Lappland for det som kalles FLF, NATO Forward landstyrker.

– I første omgang snakker vi om å få et rammeansvar for FLF Finland og så handler det om stabsoffiserer og økt øvingsvirksomhet. Vi mener dette er en naturlig utvikling for svensk-finsk forsvarssamarbeid, sier Pål Jonson.

Det er derfor ikke snakk om å permanent plassere svenske styrker på finsk territorium. Finland har sagt nei til en slik tilstedeværelse av NATO-tropper, men ser likevel verdi i å forberede den militære infrastrukturen slik at en forsterkning av den militære styrken i Nord-Finland kan iverksettes på kort varsel.

Under en felles pressekonferanse i Forsvarsdepartementet opplyser Antti Häkkänen at Finland står for halvparten av NATO-landenes grense mot Russland. På russisk side av Finlands nordøstlige grense ligger Kolahalvøya, med den viktige havnen Murmansk i Russland, skriver Dagens Nyheter i Stockholm

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*