Statsminister Mette Fredriksen lærer Zelenskyj å fly jagerflyet F-35. Foto:Mads Nissen/ regeringen.dk.

Ved utgangen av året vil ikke ukrainske soldater lenger være opplært til å fly F-16 jagerfly i Danmark, sier forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) mandag på en pressekonferanse med Norges forsvarsminister, Bjørn Arild Gram.
"Vi kan ikke fortsette å trene etter 2024 for ukrainske piloter", sier han.


Dette på grunn av «respekt for» at Danmark går over til F-35 kampfly, som kapasiteten i jagerflyskvadronen i danske Skrydstrup skal brukes til.

Når treningsoppgaven er over i slutten av 2024, vil rundt 20 ukrainske F-16-piloter ha blitt trent på dansk jord, sier Troels Lund Poulsen til den nordiske pressen.vise mer
Danmark vil imidlertid fortsette å bidra til opplæring av ukrainske piloter, men dette vil skje andre steder enn i Danmark. I dag utdannes det også ukrainske piloter i Romania, men det er ennå ikke tatt stilling til om og hvordan Danmark skal bidra der, sier Troels Lund Poulsen.

Danmark har sammen med Nederland stått i spissen for den internasjonale treningskoalisjonen som trener ukrainske soldater til å fly F-16 jagerfly. Danmark har også forpliktet seg til å donere 19 F-16-fly til Ukrainas kamp mot Russland. Etter planen skal de fire første kampflyene ankomme Ukraina «i sommer», har det tidligere kommet meldinger fra dansk side.

I likhet med Danmark har også Norge forpliktet seg til å donere F-16 jagerfly til Ukraina. I tillegg deltar Norge med to F-16-fly i opplæring av ukrainske piloter ved Flyvestation Skrydstrup.

På pressekonferansen i Forsvarsdepartementet i København undertegnet Troels Lund Poulsen og Norges forsvarsminister en intensjonserklæring om å styrke samarbeidet på forsvarsfeltet mellom de to landene. Ifølge Troels Lund Poulsen er det et «uavklart samarbeid» mellom Danmark og Norge. Danmark og Norge må blant annet utveksle erfaringer om likestilling i Forsvaret, inkludert verneplikt. Mens Danmark skal ha likestilling i verneplikten i 2026, har Norge hatt det siden 2015.

— Vi må komme tilbake til detaljer om antall og tidsplan for levering, skriver statsminister Jonas Gahr Støre,i en pressemelding.

Norge fölger NATO

Norge følger dermed Danmark og Nederland, som donerte F-16 jagerfly til Ukraina i helgen. Danmark har annonsert en donasjon av 19 kampfly, mens beløpet fra Nederland ennå ikke er bekreftet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har også besøkt Sverige med en appell om å motta kampfly herfra, men den svenske statsministeren, Ulf Kristersson, har ikke umiddelbart akseptert dette, ifölge svenske medier.

Det er stor symbolikk i at Norges statsminister møter opp i Kiev med en donasjon av jagerfly denne torsdagen, da det var Ukrainas uavhengighetsdag.

– Det er en historisk avgjørelse, sier Volodymyr Zelenskyj til NRK.

Tilbake i 2019 bestemte Norge at landets F-16-fly skulle fases ut. I juni i år ble det kjent at 32 av Norges kampfly er solgt til Romania.

Norge har ved samme anledning lovet støtte på 1,5 milliarder kroner til to ukrainske energiselskaper for å sikre det ukrainske folket strøm og gass over vinteren. FN har allerede startet en innsamling med samme formål.

Norge vil også levere mineryddingsutstyr til bruk i Ukrainas fremmarsj i de russisk-okkuperte områdene. Det ble søndag kjent at Ukraina vil motta 19 F-16 jagerfly fra Danmark.

Danmark arrangerer fortsatt opplæring for ukrainske piloter for å fly de vestlige jagerflyene. Den treningen har begynt på Flyvestation Skrydstrup og vil ta minst seks måneder per lag.Norge og Danmark vil deretter starte felles overvåkning av havområdet mellom Norge og Danmark og havområdene i Arktis der begge land har felles interesser.

— Vi må komme tilbake til detaljer om antall og tidsplan for levering, sier statsminister Jonas Gahr Støre, ifølge media.

Norge følger dermed Danmark og Nederland, som donerte F-16 jagerfly til Ukraina i helgen.

Danmark har annonsert en donasjon av 19 kampfly, mens beløpet fra Nederland ennå ikke er bekreftet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har også besøkt Sverige med en appell om å motta kampfly herfra, men den svenske statsministeren, Ulf Kristersson, har ikke umiddelbart akseptert dette.

Det er stor symbolikk i at Norges statsminister møter opp i Kiev med en donasjon av jagerfly denne torsdagen, da det er Ukrainas uavhengighetsdag.

Tilbake i 2019 bestemte Norge at landets F-16-fly skulle fases ut. I juni i år ble det kjent at 32 av Norges kampfly er solgt til Romania
Norge har ved samme anledning lovet støtte på 1,5 milliarder kroner til to ukrainske energiselskaper for å sikre det ukrainske folket strøm og gass over vinteren. FN har allerede startet en innsamling med samme formål.

Norge vil også levere mineryddingsutstyr til bruk i Ukrainas fremmarsj i de russisk-okkuperte områdene. Det ble søndag kjent at Ukraina vil motta 19 F-16 jagerfly fra Danmark.

Danmark arrangerer også opplæring for ukrainske piloter for å fly de vestlige jagerflyene. Den treningen har begynt på Flyvestation Skrydstrup og vil ta minst seks måneder per lag, skriver den danske regjeringen i en pressemelding.


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*