Tjueen byer i Europa er i dag utnevnt til ledere på grunn av deres miljøtransparens og handling. Utgitt av CDP, den organisasjonen som driver verdens miljøavsløringssystem, 2022 CDP Cities A List inkluderer hovedstedene Athen, Madrid, Oslo og Paris, pluss store knutepunkter som Barcelona, Haag, Firenze, Malmö og Porto.
For å score A, må byer oppfylle flere kriterier som viser klimatransparens og handling. Byer må offentliggjøre miljødata gjennom CDP-ICLEI Track-systemet, ha en byomfattende utslippsinventar og en klimahandlingsplan.
I et trekk mot å samordne seg med vitenskapsbaserte klimamål, har alle A List-byer utslippsreduksjonsmål som inkluderer et langsiktig (innen 2050) netto-null-mål eller et mellomtidsmål på linje med et rettferdig bidrag for å begrense oppvarming til 1,5˚C.
Byer på CDPs A List skal også ha gjennomført en klimarisiko- og sårbarhetsvurdering (CRVA) – og ha publisert en klimatilpasningsplan for å vise hvordan de takler klimarisiko.
CDP-data viser at 4 av 5 byer står overfor farer som ekstrem varme og flom. Nesten en tredjedel (28 %) rapporterer at klimafarer truer det store flertallet (70 %) av folket deres. Og 25 % står overfor høyrisikofarer som forventes å bli verre innen 2025.
For første gang ble over 1000 byer i år scoret av CDP, inkludert over 100 i Europa. 12 % av byene ble scoret A, mens nær halvparten av alle byer globalt (42 %) er nye på A-listen.
Globalt spenner listen over byer med topp resultater over alle kontinenter og inkluderer for første gang flere byer i det globale sør – ofte blant de som er mest berørt av klima- og naturpåvirkninger. Mumbai sluttet seg til CDPs A List, første gang en indisk by har fått en A, mens byer som Lima (Peru), Quito (Ecuador), Yaoundé (Kamerun), Amman (Jordan) og Kadıköy (Tyrkia) også ble med på listen over ledere .
Mirjam Wolfrum, Director Policy Engagement, Europe i CDP, :
«Jeg er glad for å se at så mange storbyer over hele Europa trapper opp og tar sin rolle i klimakrisen på alvor. COP27 har minnet oss om at en helhetlig transformasjon av økonomien og samfunnet vår er nødvendig for å holde oss innenfor 1,5-gradersgrensen. Vi er nesten ute av tid, og disse byene leder ved å ta meningsfulle, vitenskapsbaserte og effektive handlinger: å bidra med sin rettferdige andel og levere grønnere, mer livlige byer for europeiske innbyggere. Jeg håper disse eksemplene hever standarden for klima- og naturhandlinger , og bidra til å vise at med større klimaambisjoner følger mer blomstrende, rettferdige og sunne bymiljøer.»
CDP en liste over byer i Europa: Athen, Bærum, Barcelona, Braga, Firenze, Guimarães, Helsingør, Lahti, Madrid, Malmö, Mannheim, Oslo, Uleåborg, Paris, Porto, Tampere, Haag, Trondheim, Turku, Vantaa, Vitoria- Gasteiz.
Byer på CDPs Cities A List-rapport tar mer enn tre ganger så mange avbøtende og tilpasningstiltak som ikke-A-listebyer, for eksempel:
Athen: installerer solcelleanlegg på 50 skoler for å dekke 110 % av deres energibehov.
Paris: renovering av 1 million boliger innen 2050 og mål om at 50 % av byggeplassene skal være «null avfall til deponi» innen 2030, en del av byens sirkulære økonomi.
Porto: hvor byens 46-gigawatt (Gwh) strømkontrakt for all kommunal infrastruktur er 100 % fornybar.
Oslo: som simulerer virkningene av ekstremt regn (skybrudd) for å informere om lokal utvikling og bygging av flomveier.
Haag: som forventer opptil 30 cm i ytterligere havnivåstigning, investerer i en unik naturbasert løsning ved Zandmotor-stranden for å holde den vestlige delen av Nederland over vannet, skriver Nordens Nyheter.