11. mai 2023 kl. 10.45 la regjeringen Støre frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2023. I det reviderte nasjonalbudsjettet ble hovedtallene for norsk økonomi og regjeringens syn på gjennomføringen av den økonomiske politikken oppdatert. Regjeringen henter ifølge NTB 56 milliarder kroner fra oljefondeti revidert nasjonalbudsjett. De tror prisene vil øke med 5,4 prosent istedenfor 2,8 prosent i år.
Regjeringspartiene og SV øker pengebruken med 1,5 milliarder kroner i sin enighet om revidert nasjonalbudsjett. Totalt økes utgiftene med 2,1 milliarder kroner, mens det samtidig gjøres kutt på 560 millioner kroner. Den største økningen i utgiftene går til å øke barnetrygden med 200 kroner per måned fra 1. juli for barn over 6 år. Det gir en bokført kostnad på 920 millioner kroner.
Det største kuttet kommer fra å utsette anlegget for karbonfangst på Klemetsrud i Oslo, noe partiene sparer 300 millioner kroner på. Det er enighet mellom regjeringen og SV om regjeringens forslag om økte rammer for bostøtte, tilskudd til utleieboliger og investeringstilskudd til sykehjem. I tillegg økes Husbankens utlånsramme med 3 milliarder kroner, skriver Husbanken.
Det reviderte budsjettet gir finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mulighet til å justere pengebruken i år. Regjeringen tror prisene vil øke med 5,4 prosent istedenfor 2,8 prosent, og prisjusteringen i budsjettet blir derfor mye dyrere. Vedum henter 56 milliarder kroner ekstra fra oljefondet i forhold til statsbudsjettet som ble lagt fram i oktober i fjor.
– Vi flytter på større penger fordi det er helt spesielle tider, slår han fast.
Blant annet skal 27 milliarder gå til å kompensere alt fra sykehus, politi til pensjoner og trygd for økt prisvekst. I tillegg er det satt av 22 milliarder til Ukraina-tiltak.
Regjeringen vil bruke 372,6 milliarder oljekroner i 2023. Det tilsvarer 3 prosent av fondet, som er handlingsregelens maksgrense.
Budsjettet for 2023 som ble lagt fram i fjor høst, virket nøytralt på økonomien. Den siste versjonen av budsjettet vil derimot øke verdiskapningen for fastlands-Norge med 0,3-0,4 prosent.
– Det var kjent at utgiftene ville øke mer, og at budsjettbalansen ville bli svekket. Hovedtallene i budsjettet er klart høyere enn jeg trodde. Nå virker budsjettet ekspansivt i økonomien, altså den bidrar til å dra aktiviteten opp, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets.
Finansdepartementet skriver at budsjettet er «lagt opp innenfor en ansvarlig økonomisk ramme, med en begrenset virkning på aktiviteten i fastlandsøkonomien».( Foto av statsminister Jonas Gahr Støre er tatt av NTB Kommunikasjon, og statsministerens kontor opplyser at bildet er fritt tilgjengelig for pressen.)