Riksrevisjonen retter kritikk mot Forsvarsdepartementet for å ikke ha budsjettert slik at målet for innføring av kampfly kan nås innen 2025. Forsvarsdepartementet får også sterk kritikk for å ikke å ha i gangsatt tilstrekkelege tiltak for å nå ambisjonen for kampflyvåpenet. Norden som idag har 250 kampfly, har et av europas sterkeste luftforsvar, skriver Nordens Nyheter i en analyse. Her er det svenske jagerflyet Gripen E fotografert av Saab.

Finland skal kjøpe 64 kampfly fra amerikanske Lockheed Martin og anslår den gjennomsnittlige prisen per fly til 1,3 milliarder kroner. Norge betaler 90,2 milliarder kroner for sine 52 fly av samme type, og det gir en gjennomsnittlig stykkpris på 1,74 milliarder kroner – 440 millioner kroner mer enn finnene. Nordens Nyheter reiste sammen med Forsvarsdepartementet til Edvards Air Force Base i California, der flyet ble fremvist for norsk presse. Nordens Nyheter hadde i flere artikler skrevet at det svenske jagerflyet Gripen E ville värt langt billigere. Dette gjelder særlig driftskostnadene, som er langt billigere med de svenske jagerflyene.

Jens Stoltenberg var statsminister da beslutningen om kjöp av vel 50 amerikanske jagerfly ble tatt. Riksrevisjonen skriver i sin kritikk fölgende:

– Vår vurdering er at Forsvarsdepartementet ikke har gjort nok for å nå målet om full operativ evne i 2025.

Fullt operativ fra 2025

– De nye kampflyene har en avgjørende rolle i forsvaret av Norge, og skal kunne støtte alle forsvarsgrenene. Etter planen skal F-35 ha full operativ evne i 2025, men Riksrevisjonens vurdering er at Forsvaret ikke kommer til å nå dette målet. Forutsetningen er rett og slett ikke til stede, sier Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på en pressekonferanse torsdag.

Norge planla opprinnelig å kjøpe 56 fly, men Stortinget reduserte senere dette til 52. Også dette kan være i meste laget, mener Christian Tybring-Gjedde fra Fremskrittspartiet.

– I etterpåklokskapens lys skal det ikke utelukkes at Norge har bestilt flere kampfly enn behovet skulle tilsi, sier han til NTB.

– Forsvarsdepartementets budsjettering har vært urealistisk. Det er en av flere årsaker til at målet om full operativ evne i 2025 ikke nås. Riksrevisjonen mener det er kritikkverdig.

Arbeiderpartiets Frode Jacobsen, som er medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, skriver i en e-post til VG at denne rapporten skal tas på stort alvor.

− Her burde det vært gjort mer tidligere, men heldigvis har regjeringa siden den tok over, gjort mye for å styrke den operative evnen til kampflyene våre, skriver han.F-35 er den største investeringen i offentlig sektor noensinne.

U.S. Air Force F-35A Lightning II Joint Strike Fighters from the 58th Fighter Squadron, 33rd Fighter Wing, Eglin AFB, Fla. perform an aerial refueling mission with a KC-135 Stratotanker from the 336th Air Refueling Squadron from March ARB, Calif., May 14, 2013 off the coast of Northwest Florida. The 33rd Fighter Wing is a joint graduate flying and maintenance training wing that trains Air Force, Marine, Navy and international partner operators and maintainers of the F-35 Lightning II. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen/Released)

– Nå får offentligheten innblikk i svært viktig informasjon, selv om vi ikke kan gå ut med alle detaljer, sier Schjøtt-Pedersen. Den fullstendige samlerapporten er sikkerhetsgradert på nivået «BEGRENSET» etter reglene i sikkerhetsloven.

Den ble levert til Stortinget 7. desember, men er ikke offentlig av hensyn til rikets sikkerhet, skriver Riksrevisjonen i pressemeldingen.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) svarer på kritikken i en uttalelse publisert av Regjeringen. Han skriver at flere forutsetninger som Stortinget la til grunn har endret seg siden 2012 .

– Vi står i en annen sikkerhetspolitisk situasjon som krever andre vernetiltak. Samtidig ble behovet for personell undervurdert da kampflyinnkjøpet ble vedtatt. Dette er kjente problemstillinger som Stortinget har blitt jevnlig informert om og som vi har grepet fatt i. Men det tar tid å bygge infrastruktur og det tar tid å utdanne personell, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp)

Verdensbildet er som för krigen

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og Midt-Östen likner situasjonen för andre verdenskrig. Pussig nok hadde senterpartiet en sentral rolle i forsvarspolitikken på förtitallet, da Vidkun Quisling ble forsvarsminister i Norge. President Vladimir Putins angrep på nabolandet Ukraina i 2022, viser hvorfor Finland og Sverige valgte å söke medlemsskap i NATO. Generalsekretær Jens Stoltenberg, som var statsminister i Norge da man bestilte 50 jagerfly av typen F-35, hadde hell med timingen der Finland og Sverige forhandlet med NATO om medlemskap. Når Sveriges medlemskap i NATO er i havn kan NATO samordne forsvaret av Norden. Dermed samarbeider det svenske jagerflyet Gripen E med det amerikanske jagerflyet F-35 i Norge og Danmark. Finland bestiller også det amerikanske jagerflyet F-35, og har det amerikanske jagerflyet Hornet 18, skriver Nordic News i en analyse.

Foto: Chairman and CEO James D. Taiclot er fotografert av Lockhed Martin.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*