Den greske regjeringen foreslår en toårig redningsavtale med eurosonen for å redde Hellas’ banker, opplyser statsministerens kontor i Aten skriver NTB. Professor Mats Persson ved Stockholms Universitet skrev i Dagens Industri igår at landets forhandlingsposisjon er ganske god.
Greske pensjoner uendret
Persson er professor i samfunnsøkonomi ved Stockholms universitet og medlem av den svenske Nobelkomiteen for Alfred Nobels minnepris i økonomi. EU-kommisjonens president Jean–Claude Juncker gikk hardt ut mot Hellas mandag. Juncker beskyldte statsminister Alexis Tsipras for å feilinformere det greske folket om forhandlingene. Eksperter Nordens Nyheter har snakket med hevder at avtaleforslaget fra EU ikke endrer greske pensjoner.
Mer liberalt forslag
EUs økonomikommissær Pierre Moscovici la mandag frem et mer liberalt forslag til en avtale med Hellas for å unngå gresk konkurs. Moscovici la til at det «fortsatt er rom for forhandlinger». Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet forrige fredag, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet. Hellas’ statsminister Alexis Tsipras avviste vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som han kalte et forsøk på å «nedverdige et helt folk», og han krever folkeastemning om forslaget neste søndag.
Russland kan overta
Hellas vil være avhengig av EU og IMF i mange år fremover. Dette er den smertefulle virkeligheten skriver Financial Times. En avtale med EU sitter lant inne hos det regjerende partiet i Hellas Syriza. Statsminister Tsipras har nektet å følge visjonene til det radikale venstre. Statsministeren har en løsning i ermet den kommende uken, men problemet er at 30 til 40 prosent av ledelsen i Syriza består av overbeviste marxister som ser kapitalismen som en forbannelse for menneskeheten. Mange av disse venstreorienterte er ikke er forberedt på å støtte den nye, pragmatisk politikk som føres av partileder Alexis Tsipras. Det greske parlamentet blir dermed svekket og kan true flertallet av den herskende koalisjonen (tolv mandater). Statsminister Alexis Tsipras har signalisert vilje til å inngå kompromisser med sine finansiærer i EU og IMF, og har siden februar støtttet sparekravene fra EU, ECB og IMF.
Forræderi eller pragmatisme
Syriza venstreparti er kjent for å ha lansert kjente radikale opinionsledere som Altlinke Manolis Glezos som en gang ropte: Dette var «et svik mot partiets manifest». Tsipras ble tvunget til å føre en mer moderat politikk. Hellas gis ifølge Financial Times fire dager til å finne en endelig løsning. Financial Times skriver at kreditorenes tilbud er er et overskurd på BNP på 3,5 % før 2018. Dermed har statsminister Tsipras i virkeligheten fått til en avtale, der han må legge frem et overskudd på 3,5 prosent i forhold til BNP i forhold til BNP. Det betyr en utsettelse for Hellas på tre år, skriver Nordic News.
Alt som har skjedd kan henføres til den endeløse mellom Tsipras og hans motstandere i parlamentet. Gradvis har alle parter gjenkjent den bitre økonomiske realiteten: Enhver realistisk avtale med EU og IMF truer med å sprenge hans parti. En realistisk økonomisk plan som aksepteres av EU, kans sprenge statsministerens parti.
Møte forrige uke
Forslaget Hellas har levert er et positivt steg, og det skal være et nytt møte i løpet av uken, sier lederen for eurogruppen, Jeoroen Dijsselbloem, på en pressekonferanse i Bryssel mandag. ESB øker kredittrammen til de greske bankene med 1,3 milliarder euro mandag. Oljefondet har aksjer for en milliard norske kroner i fem greske banker. Mandag var siste sjanse til å redde Hellas fra nasjonal konkurs og forhindre en gresk exit fra euroen. Ledere av eurosonen var samlet i Brussel for et ekstraordinært toppmøte mandag. Håpet er nå at greske statsministeren Alexis Tsipras, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og andre EU-lederne å finne en løsning bak lukkede dører med en frist på åtte dager.
Positiv mottagelse
Det siste forslaget som Hellas har sendt til Brussel for å løse landets gjeldskrise, har fått en positiv mottakelse, slik at den greske børsen steg med ti prosent mandag. Den mektige stabssjefen til EU-president Jean-Claude Juncker, tyske Martin Selmayr, skrev allerede søndag i en Twitter-melding at forslaget er et godt utgangspunkt for fremgang i drøftelsene med Hellas. I Twitter-meldingen opplyste han at forslaget var mottatt av Juncker, sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) Mario Draghi og IMF-sjef Christine Lagarde. God basis for fremgang på Euro-toppmøtet,» tvitret han på engelsk. På tysk la han til at det var en «fødsel med tang», mens det i Brussel ble arbeidet på høygir for å prøve å formulere en avtale i forkant av toppmøtet. Etter fire måneder med seige forhandlinger, og mens greske bankkunder trakk milliarder av euro ut av sine kontoer, har Hellas’ statsminister Alexis Tsipras i helgen vist ny vilje til å søke en løsning som åpner for at siste bit av kriselånet til landet utbetales.
Dypere krise
Klokken tikker fortsatt for Hellas, siden et stort avdrag med renter til IMF forfaller i slutten av måneden, og Hellas desperat trenger nye lånemidler for ikke å gå konkurs. Nå har partene åtte dager på å redde Hellas fra nasjonal konkurs og forhindre en gresk exit fra euroen. Ledere av eurosonen samles i Brussel for et ekstraordinært toppmøte. Europa håper at greske statsministeren Alexis Tsipras, og Tysklands forbundskansler Angela Merkel finne en løsning bak lukkede dører sammen med andre EU-ledere Det er ikke klart hvor langt det siste forslaget går i å innfri kreditorenes krav om nye kutt og skatteøkninger, men tilbudet er uansett et glimt av håp om at det kan bli en løsning før Hellas slipper opp for penger. Om forhandlingene mislykkes, risikerer Hellas en langt dypere krise enn de har vært i de siste årene, siden landet allerede er utelukket fra det internasjonale lånemarkedet. Uten penger vil både lønninger og pensjoner måtte kuttes mye mer enn det som den såkalte troikaen hittil har krevet.
Nye krisemøter
Tsipras satt store deler av søndagen i møte med sin regjering i Aten, og drøftet fortløpende detaljene i forslaget med ledere fra Tyskland, Frankrike og EU-kommisjonen på telefon. «Statsministeren la frem for de tre lederne Hellas’ forslag til en gjensidig fordelaktig avtale som vil innebære en endelig løsning, og ikke en utsettelse av problemet,» heter det i en pressemelding fra Tsipras’ kontor. Han møtte Juncker, Draghi, Lagarde og lederen for eurogruppens finansministre, Jeroen Dijsselbloem, i Brussel mandag. Eurosonens finansministre møttes halvannen time senere, og toppmøtet startet klokken 19 mandag. Italias statsminister Matteo Renzi mete forslaget fra Hellas er godt nytt, og at det bør føre til en positiv konklusjon.
– Det vil være et feilgrep ikke å utnytte denne muligheten, sa han på en pressekonferanse sammen med Frankrikes president François Hollande søndag. Han påpeker at grekerne og långiverne ikke har tid å miste dersom de skal få til en avtale som sikrer at Hellas blir i eurosonen og hindrer landet i å gå bankerott. Han sa at hver eneste dag teller så lenge samtalene fortsetter
Forsiktig optimist
Louka Katseli, sjefen for Hellas’ største bank, er forsiktig optimistisk til muligheten for en gjeldsavtale med landets kreditorer. Noe annet vil være galskap, mener hun.
– Jeg tror fornuften vil seire, og en avtale vil bli inngått, fordi jeg kan virkelig ikke forstå at det er noen grunn til at våre partnere og den greske regjeringens kreditorer ikke skal kunne inngå en avtale, sier hun til BBC. Hun tror at det vil være galskap både for eurosonen og for Hellas om det ikke blir noen avtale, sier Katseli, som selv er medlem av partiet Syriza. Samme dag som toppmøtet skal ESB`s styre diskutere om de skal øke krisefinansieringen av de greske bankene etter at mellom 4 og 6 milliarder euro på få dager er tatt ut av nervøse innskytere som er redd for å miste sparepengene sine om bankene går konkurs. ESB har allerede økt krisefinansieringen til de greske bankene to ganger de siste ukene. Beløpet er ikke kjent, men det dreier seg trolig om en økning på mellom 1,8 og 3 milliarder euro. Statsminister Alexis Tsispras har nå mindre enn åtte dager på seg for å finne en løsning, men etter det Nordic News erfarer, vil EU og IMF gi Hellas en mulighet til å klare et BNP-overskudd innen utgangen av 2018.
Norge i fem greske banker
Oljefondet har aksjer for en milliard kroner i fem greske banker. I Alpha Bank der NBIM satser NOK 387 millioner med en eierandel på 0,71 %. I Eurobank Ergazias satser oljefondet 231 millioner. NBIM har NOK 511 millioner National Bank of Greece med en eierandel på 1,09 %.Norge har investert 65 millioner kroner i Pireus Bank med en eierandel på 0,13 %. De norske baninvesteringene i Hellas står for femti prosent av totale norske investeringer på fire milliarder kroner i oljefondets regi. Den greske børsen steg med ti prosent mandag og dette tyder på en løsning på lang sikt, skriver Nordic News. Den 23. mars ble Louka katseli( se bildet nede) valgt inn som såkalt non-executive chair of the board of directors i National Bank of Greece, der oljefondet har en aksjepost på en halv milliard kroner.