Halla blir president på Island
Halla Tomasdottir, en forretningskvinne og investor, har vunnet Islands presidentvalg, og toppet et overfylt felt av kandidater der de tre beste var kvinner, melder landets nasjonale kringkastingstjeneste.

Tomasdottir, 55, ble valgt til den stort sett seremonielle posten med 34,3 prosent av stemmene, og beseiret tidligere statsminister Katrin Jakobsdottir, med 25,2 prosent, og Halla Hrund Logadottir, med 15,5 prosent, sa RUV søndag.


Tomasdottir har for tiden permisjon som administrerende direktør for The B Team, en global ideell organisasjon som er medstiftet av den britiske forretningsmagnaten Richard Branson for å fremme forretningspraksis fokusert på menneskeheten og klimaet, og har kontorer i New York og London.

Islands president har en stort sett seremoniell stilling i den parlamentariske republikken, og fungerer som en garantist for grunnloven og nasjonal enhet. Han eller hun har imidlertid makt til å nedlegge veto mot en lovgivning eller sende den til en folkeavstemning.

Tomasdottir aksjonerte som en som var over partipolitikk og kunne bidra til å åpne diskusjoner om grunnleggende spørsmål som effekten av sosiale medier på den mentale helsen til unge mennesker, Islands utvikling som turistmål og rollen til kunstig intelligens.

Hun vil erstatte president Gudni Th Johannesson, som ikke tok gjenvalg etter to fireårsperioder. Tomasdottir tiltrer 1. august.

Islands andre kvinnelige president
Island, en nordisk øynasjon som ligger i Nord-Atlanteren, har en lang tradisjon for å velge kvinner til høye embeter.

Vigdis Finnbogadottir var den første demokratisk valgte kvinnelige presidenten i noen nasjon da hun ble Islands statsoverhode i 1980.

Landet har også sett to kvinner fungere som statsminister de siste årene, og sørget for stabilitet under år med politisk uro.

Johanna Sigurdardottir ledet regjeringen fra 2009 til 2013, etter at den globale finanskrisen herjet Islands økonomi.
Kilde: Aljazeera/ Sveriges Radio Ekot.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*