President Halla Tomasdottir er her fotografert av Associated Press.

Den islandske Forretningskvinnen Halla Tomasdottir ble søndag erklært vinner av det islandske presidentvalget, viste de endelige resultatene. Hun slo dermed slo tidligere statsminister Katrin Jakobsdottir som islandske kritikere sa var for politisk for denne viktige4 stillingen.

Jakobsdottir innrømmet nederlag tidlig søndag og gratulerte Tomasdottir, administrerende direktør for The B Team, en global non-profit-organisasjon som ble grunnlagt av den britiske forretningsmagnaten Richard Branson, for å fremme forretningspraksis fokusert på menneskeheten og klimaet.

Fokus på klima

Islands president har en stort sett seremoniell stilling i den parlamentariske republikken, og fungerer som en garantist for grunnloven og nasjonal enhet. Han eller hun har imidlertid rett til å nedlegge veto mot lovgivning eller sende den til folkeavstemning.

Tomasdottir, 55, vant med 34,3 prosent av stemmene, foran 48 år gamle Jakobsdottir, som fikk 25,5 prosent etter at hun trakk seg som statsminister i en venstre-høyre-regjering i april for å stille til lørdagens valg.

Tomasdottir, som ble nummer to i et tidligere anbud om presidentskapet i 2016, fikk mye bredere oppslutning enn meningsmålinger hadde antydet i oppkjøringen til årets avstemning, og sprutet i de siste dagene av kampanjen etter å ha kjørt hals og nakke med Jakobsdottir.Islands president har en stort sett seremoniell stilling i den parlamentariske republikken, og fungerer som en garantist for grunnloven og nasjonal enhet.

Han eller hun har imidlertid rett til å nedlegge veto mot lovgivning eller sende den til folkeavstemning.

Tomasdottir, 55, vant som nevnt med 34,3 prosent av stemmene, foran 48 år gamle Jakobsdottir, som fikk 25,5 prosent etter at hun trakk seg som statsminister i en venstre-høyre-regjering i april for å stille til lørdagens valg.

Tomasdottir, som ble nummer to i et tidligere anbud om presidentskapet i 2016, fikk mye bredere oppslutning enn meningsmålinger hadde antydet i oppkjøringen til årets avstemning, og sprutet i de siste dagene av kampanjen etter å ha kjørt hals og nakke med Jakobsdottir.




Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*