Da han deltok på FNs klimakonferanse COP28 i Dubai fredag (1. desember 2023), understreket NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at «klimaendringer er viktige for vår sikkerhet, og derfor er det viktig for NATO». Da han talte på et lederarrangement på høyt nivå om klimasikkerhet organisert av COP28-presidentskapet og sikkerhetskonferansen i München, understreket Stoltenberg NATOs forpliktelse til å bekjempe klimaendringer og være en del av den globale løsningen på en global utfordring.
Klima og sikkerhet
I en understreket generalsekretæren behovet for å håndtere sikkerhetseffekten av klimaendringer, og sa at «klimaendringer skaper krise og krise undergraver muligheten for å bekjempe klimaendringer.» Gitt den uløselige koblingen mellom de to, forklarte han at klimaendringer derfor er kjernen i NATOs oppdrag for å forfølge fred og sikkerhet for Alliansen. Han understreket også behovet for å sikre energiomstillingen bort fra fossilt brensel og mot sikker og fornybar energiforsyning. Han sa: «vi må sikre at når vi implementerer energiovergangen bort fra fossilt brensel til mer pålitelige og mindre forurensende energikilder, må vi sørge for at vi ikke gjør det på en måte som undergraver energisikkerheten.» «Russland brukte gass som et verktøy for å prøve å tvinge oss etter den fullskala invasjonen av Ukraina. Vi bør ikke gjøre de samme feilene når vi utvikler en ny fornybar energikilde, sa han. NATO «investerer derfor i programmer for å utvikle nye mer miljøvennlige teknologier» som vil «redusere [avhengigheten av] fossilt brensel,» la han til. NATO tilpasser sine militære styrker, både til det endrede klimaet og for å redusere utslippene. Generalsekretæren sa at NATO har prioritert å ta tak i klimaendringer øverst på sin agenda og vedtatt spesifikke mål for å redusere utslipp fra NATOs organer og kommandoer innen 2030 «og innen 2050 bør vi være som en netto null i de væpnede styrkene».
John Kerry deltok i debatten
Han la til at NATO utnytter teknologisk innovasjon innen grønt forsvar og integrerer klimahensyn i sine militære planer, øvelser og kapasiteter. Paneldebatten inkluderte Estlands statsminister Kaja Kallas, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, USAs spesielle presidentutsending for klima John Kerry, administrerende direktør for FNs miljøprogram Inger Andersen, grunnlegger av Columbia Universitys senter for global energipolitikk Jason Bordoff, og Leder for sikkerhetskonferansen i München Christoph Heusgen. Generalsekretæren møtte også andre internasjonale ledere, inkludert Iraks president Abdul Latif Rashid, og Mauritanias president Mohamed Ould Ghazouani, Polens president Andrzej Duda og den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan under sitt besøk i Dubai.
Foto av generalsekretær Jens Stoltenberg i Dubai er tatt av NATO. Oversatt fra engelsk av Erik Heming.