Stortingspresident Olemic Thommessen (H) sier det er i Norges interesse at han ikke møter Dalai Lama nå. Men tibetanernes åndelige leder får gå inn hovedinngangen til Stortinget. Fem av ti mener det er feigt av Thommessen ikke å møte Dalai Lama i en VG-undersøkelse. SV-velgerne er mest kritisk, mens Høyre-velgerne er mildere stemt, tre av ti fra Høyre mener at beslutningen er feig. Bare én av fem stortingspresidentens avgjørelse. Nordens Nyheter gjengir et intervju med Dalai Lama i Lund fra 2011, der han sier at det ikke var frykt for Kina som førte til valget om å trekke seg som åndelig leder.
Kan provosere
– Å møte Dalai Lama nå vil virke unødig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sier Thommessen til NTB. Han sier at realiteten er at Norge ikke har hatt normal politisk kontakt med Kina siden 2010. Vår mulighet til å øve innflytelse i spørsmål om blant annet menneskerettigheter er ikke-eksisterende. Nå er det viktig å komme i en dialogsituasjon, og det er et omfattende og vanskelig arbeid, fortsetter han.Thommessen viser til at han formelt sett er den høyest rangerte nordmann etter kongen og at det således ville gitt et sterkt signal om han møtte Dalai Lama.Det ville blitt oppfattet som et uttrykk for Norges holdning. Vi vet fra andre tilfeller at kinesiske myndigheter oppfatter det å møte Dalai Lama som svært provoserende, sier han.Dette er et privat besøk. Vi har ikke mottatt noen henvendelse om å møte ham, men kun blitt spurt om lagtingssalen kunne benyttes. Det har vi svart nei til, sier Thommessen til NTB.
Modig avgjørelse
Hans Hellighet Dalai Lama roste nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland og resten av den norske Nobelkomiteen for en modig tildelingav Nobels fredspris 2010. Han sa i en samtale med Nordensnyheter.no at han mener dette var en modig tildeling selvom konsekvensene for Norge er store og vil vedvare. Nylig nektet kineserne å delta i en energikonferanse i et EU-land der en norsk diplomat skulle holde et foredrag. Den norske diplomaten måtte trekke seg som foredragsholder etter press fra kinserne, skriver Nordensnyheter.no.
Støttet tildeling
Dalai Lama sier at han ble kontaktet av Nobelkomiteen på forhånd og han sier at han med glede skrev på en ærklæring der han støttet tildelingen. Han er bekymret for at politiske avvikere i Kina forsinner, og at det ikke er miulig å få kontakt med dem.I den sittende Nobelkomiteen for perioden 2009–2011 har samtlige medlemmer vært stortingsrepresentanter. Thorbjørn Jagland var tidligere statsminister, Sissel Rønbeck og Kaci Kullmann Five var tidligere statsråder.Norge og nordmenn får som regel lite oppmerksomhet i internasjonale media, men i oktober og desember i 2010 var journalistar fra alle verdenshjørner på plass i Oslo. Da kunngjør og overrekker Den Norske Nobelkomité Nobels fredspris, verdas mest prestisjetunge utmerkelsen for fredsarbeid.
Thorbjørn Jagland kunngjorde høsten 2010 at fredsprisen ble gitt til Liu Xiaobo. Prisvinneren er født i 1955 i byen Changchun i provinsen Jilin, og vokste opp i en intellektuell familie. Under Mao Zedongs kulturrevolusjon skulle de intellektuelle «lære av bøndene», og sammen med faren blei Liu Xiaobo i 1969 sendt ut på landsbygda i Indre Mongolia.Fra 1999 levde han som skribent sammen med kona si, kunstnaren og fotografen Liu Xia. Liu Xiaobo bestemt at fredsprispengene skal gå til ofrene for 1989-massakren på Den Himmelske Freds Plass i Bejing. I de senere årene har ingen hatt kontakt med den fengslede nobelprisvinneren og Thorbjørn Jagland har høstet massiv kritikk for tildelingen.
Diskuterte politikk
Dalai Lama(75) avla et tredagers besøk i Stockholm og Lund, og det var tiende gangen han besøkte Sverige. Hans Hellighet Dalai Lama offentliggjorde da at han trakk seg som åndelig og religiøs leder for den tibetanske budhismen, men han sier at det var ikke frykt for Kina som gjorde at han trekker seg. I Sverige møtte han elevrådsrepresentanter i skolene, og han var invitert til Sverige av organisasjonen Individuell Menneskehjelp. Han diskuterte den politiske situasjonen i Kina med svenske politiske ledere. I samtalen med Nordensnyheter.no understreket Dalai Lama viktigheten av utdanning for unge mennesker. Han sa at de unge skal lytte til sin indre stemme, og velge ut fra langsiktige mål, og velge ut fra hva man virkelig ønsker seg av livet. Man skal tjene andre mer enn tenke på seg selv, og alltid vise mot. På spørsmål om han ville tråde de unge svarte han at det ville være å være doktrinær, og at de unge må og skal lytte til sitt eget indre og velge selv, sa Hans Hellighet Dalai Lama med sin alltid smittende latter. Han frykter at det kinesiske presset mot Norge etter tildelingen av Frfedsprisen for 2010 til Liu xiaobo vil kunne vedvare noen tid.
Intervjuet med Dalai Lama ble publisert første gang: 19.04.2011 22:10 av Nils Petter Tanderø
Det blir umulig om et lite land skal underkaste seg en større nasjon. Norge underkaster seg Kina og Finland underkaster seg Russland. Tibet er okkupert av Kina. Jeg anser at den norske regjeringen må si ja til å møte Dalai Lama, og jeg setter pris på Nils Petter Tanderøs intervju med «Hans Hellighet» i Lund i 2011-
Med hilsen Helge