Det kinesiske sikkerhets-programvare-selskapet Qihoo 360 Technology Co og spilleselskapet Beijing Kunlun Tech Co er initiativtagere til oppkjøpet av Opera. Alphabet Chrome er det største selskapet i verden på det mobile nettlesermarkedet med en markedsandel på 36,8%. UCWEB eid av den kinesiske e-handelsgiganten Alibaba Group Holding Ltd,(20%) kommer på andreplass iflge Statcounter analyse.Oljefondet satser 170 millioner(0,6 prosent) i Alibaba Picture Group registert på Bermuda. Norges Bank har registrert aksjene i kinesiske Alibaba i Kina, mens selskapet er registrert i skatteparadis i Latin-Amerika. Opera Software kommer på sjetteplass i verden, med en markedsandel på ca 5,7%, og er på fjerdeplass i verden bak Apple Inc(10,8% av markedet), om man inkluderer nettbrett, PC og såkalt Control Surfing. PST advarer i en fersk analyse mot russisk industrispionasje.
Styret godtar budet
Det kinesiske investeringsfondet Golden Brick Silk Road kjøper Opera Software for 10,5 milliarder kroner. Et enstemmig styre har godtatt tilbudet på 10,5 milliarder kroner, skriver selskapet i en børsmelding. Opera-aksjen med hele 41,2 prosent da nyheten ble kjent. De nye eierne skriver at et nytt eierskap vil styrke Operas posisjon. Investeringsfondet Golden Brick Silk Road tilbyr 71 kroner per aksje, og ønsker å kjøpe samtlige. Det er rundt 22 kroner mer enn aksjeverdien var ved forrige handel på Oslo Børs. Investeringsfondet består blant annet av de kinesiske IT-selskapene Kunlun og Qihoo. Store aksjonærer som til sammen eier om lag 33 prosent av aksjene i Opera, harakseptert tilbudet. Etter det Nordens Nyheter erfarer, har det vært debatt i Norgeog Sverige om Opera-kjøpet innebærer en risiko for kinesisk industrispionasje. Kinesiske Huawei, som leverer software til Telenor og TeliaSonera, ble en periode ansett som en sikkerhetsrisiko for noen år siden.
– Styret har gjort en grundig vurdering av vilkårene for budet og anbefaler enstemmig aksjonærene i Opera Software å godta dette. Vi vil takke ledergruppen i Opera for den gode jobben de har gjort på vegne av aksjonærer, ansatte og andre interessenter, sier Sverre Munck, styreleder i Opera Software til Aftenposten. Politiets sikkerhetshetstjenste(PST) advarer i en fersk rapport om faren for russisk industrispionasje i Norge. Kina nevnes ikke bokstavelig, trolig fordi man ikke har grunnlag for å hevde at stormakten spionerer i Norge. Et interessant spørsmål dukkerdermed opp: Oljefondets globale investeringer gir grunnlag for omfattende økonomisk etteretning til fordel for Norge. Spørsmålet er hva russiske, kinesiske og saudi-arabiske oljefond driver med i Norge,Norden og Europa dukker opp. Nordens Nyheter vil skrive en egen artikkel om oljefondets investeringer i Russland.
Bra med nytt blod
– Det er et sterkt strategisk og industrielt rasjonale bak dette budet. Vi mener konsortiet med deres bredde og sterke markedsposisjon i mange markeder vil være en god eier for Opera. Konsortiets eierskap vil styrke Operas posisjon, gjøre oss i stand til å ivareta våre brukere og partnere, gi oss større innovasjonsevne og øke vår evne til videre vekst, skriver Lars Boilesen, administrerende direktør i Opera Software ASA i en pressemelding. Tidligere Opera-gründer Jon Von Tetzchner, som solgte seg ut av selskapet for noen år siden og startet opp et konkurrerende firma, sier til Aftenposten at han synes dette er trist.
Førti prosent opp
-Jeg synes det er trist at Opera opphører å være et norsk selskap. Enda et norsk selskap forsvinner ut, sier von Tetzchner til Aftenposten.
Han grunnla selskapet i 1994 og sluttet som administrerende direktør i 2010, fordi han var uenig med styret i hvilken retning selskapet skulle utviklet seg i det kinesiske IT-selskapets regi. Det kinesiske sikkerhets-programvare-selskapet Qihoo 360 Technology Co og spilleselskapet Beijing Kunlun Tech Co, er kjøpere av Opera-aksjer til NOK 71 per stykk ($ 8,27), med en premie på 46% siden siste omsetningskurs forrige fredag før handelen i Opera-aksjer ble suspendert. Da handelen med aksjene ble gjenopptatt, stegaksjene mer enn 40%, og lukket opp 33% på 65,10 kroner.
Kinesisk spillselskap
Beijing Kunlun Tech Co. Ltd, er engasjerer i IT-design og utvikling av web-baserte spill. Dette er online video spill og programvare til Internett-brukere. Selskapet ble grunnlagt av Zhou Yahui i 2008 og har hovedkontor i Beijing, og har 979 ansatte. Oljefondet har satset 124 millioner kroner i olje og gass-selskapet Kunlun Energy Oil & Gas, som er et annet selskap. En stor konkurrent er japanske NEC Corporation, som selger systemer, komponenter, tjenester og integrerte løsninger for databehandling og kommunikasjonsprogrammer. NEC har 98 882 ansatte med amerikanske investeringsselskapet Black Rock, (med oljefondet) som største aksjonær. Black Rock og oljefondet, med samarbeidende selskaper, har 6,96% i japanske NEC, som er den klart største eierandelen, skriver Nordens Nyheter.
Må be politiet om hjelp
Russlands president Vladimir Putin vil styrke innsatsen for å få til en våpenhvile i Syria da han diskuterte konflikten med Barack Obama forrige søndag, skriver NTB. Samtidig advarer statsminister Dimitri Medvedev om en ny kald krig, men Putin skal i samtalen med den amerikanske presidenten ha understreket behovet for en felles front for å bekjempe terrorisme. Den usikre internasjonale situasjonen har skapt større økonomisk usikkerhet og har senket tiltroen til bl.a. bankaksjer(Les artikkel i Nordic News). Nordens Nyheter spurte en kilde nær Politiets sikkerhetstjeneste og den norske regjeringen, om hva myndighetene kan gjøre for å forhindre industrispionasje:
-Jeg vet faktisk ikke, og selv om PST eller andre hadde vært bekymret, er det lite offentlige myndigheter kan gjøre, med mindre selskapet selv ber om hjelp, sier kilden som ønsker å være anonym.