Karl-Einar Ellingsen, tidligere administrerende direktør på Voksenåsen i Oslo, avsluttet sin periode som sjef på toppen av «Oslos tak» med boken «Historien om nasjonalgaven Voksenåsen», utgitt på Skyline Forlag. Han sier etter 20 år som sjef på Voksenåsen, at den norske pressen bør fokusere mer på « Norgehjälpen» under krigen enn på «Det svenske sviket».
Nordmenn fikk suppe
Han peker på det faktum at det ble delt ut «Svenskesuppe» til 350.000 nordmenn under siste halvdel av andre verdenskrig. Ellingsen sier at utdanningen av norske politisoldater i Sverige og aksjon « Hvite bussser» fikk stor betydning, for forholdet mellom Norge og Sverige. Denne hjelpen førte til at det ble en norsk nasjonalgave til Sverige , som lå «langt fra allfarvei, men likevel i hjertet av den norske hovedstatden». Dermed ble Voksenåsen bygget, et kultursenter som er blitt til Sveriges hus i Norge.
En norsk-svensk historie
Historien om hvordan Voksenåsen ble til, og den omfattende virksomheten gjennom 60 år, fortelles av av Karl Einar Ellingsen på 176 sider i boken på Skyline Forlag. Det var mange venner av Norge og Sverige som deltok på pressekonferansen på Voksenåsen tirsdag denne uken. Tidligere ambassadør i Norge Kjell Anneling, var tilstede, sammen med styreleder i Svenskhemmet Voksenåsen A/S, landshøvding Maria Larsson i Ørebro Län(Fylke). Tidligere korrespondent Per Ritzler i Sveriges Radio var tilstede, sammen med den legendariske journalisten og redaktøren Bjørn Lindahl, som har jobbet et helt liv i svenske Dagens Nyheter som korrespoendent i Norge.
Olje selger ikke lenger
Bjørn Lindahl fortalte historien om hvordan svenske Gretha Thunberg har gjort jobben som økonomisk journalist i Norge vanskeligere. Han sa at det tidligere var lettere å selge inn historier om nye norske oljefunn, mens det etter Thunbergs inntog på «den grønne scenen» , har blitt vanskelig å selge inn stoff om nye oljefunn til svenske aviser. Svenskene er selvsagt misunnelige på det norske oljefondet på ti tusen milliarder kroner, men håper på norske investeringer i svenske selskaper, sier en svensk representant for næringslivet til Nordens Nyheter.
Viktige møtesteder
Styreleder Maria Larsson i Svenskhemmet Voksenåsen AS sier at de bilaterale samarbeidshusene har blitt esn viktig del av infrastrukturen i det nordiske samarbeidet. Hun nevner Voksenåsen, Hanaholmen i Finland og Schæffergården i Danmark.
-Disse bilaterale stedene viser en form for stolthet og takknemlighet over å tilhøre den nordiske familie. Norden behøver møtesteder for å føre en pågående debatt, der nye ideer kan utvikles uten å begrenses av snevre nasjonale rammer. Voksenåsen er en slik møteplass av betydning for det svensk-norske samarbeidet, der samtalen mellom mennesker blir alt viktigere, idag og i fremtiden, sier hun til Nordens Nyheter.