Stor usikkerhet blant aktørene i markedet er årsaken til de store bevegelsene vi har sett i kraftmarkedet den siste tiden. Store variasjoner i værprognoser, samt store bevegelser i råvaremarkedene gjør at aktørene på kraftmarkedet er usikre på hvilket prisnivå som er riktig, skriver LOS Energy i en pressemelding.
Høye priser
Etter lengre tid med kontinuerlig oppgang i råvareprisene, kom det en korreksjon på tirsdag, ned fra toppnoteringer for både gassprisen og CO2-prisen. Sammen med at værprognosene viser mye nedbør i Norden de neste ukene, ble også kontraktene priset ned allerede mandag. Bevegelsene de siste ukene har vært unormalt store. Nervøsiteten kommer nok av både store endringer i prissignalet, men også av at prisnivået er uvanlig høyt.
Orkansesongen er i gang
Restene av orkanen Gordon treffer Norden i disse dager, mens Florence, Isaac og Helene bygger seg opp i Atlanterhavet. Isaac har retning mot Karibien, mens Florence kan treffe østkysten av USA. Helene derimot ser ut til å ta turen mot Norden og kan gi mer vær i ukene fremover.
Mer vær i form av nedbør og vind, vil ha en dempende effekt på de nordiske kraftprisene, men så lenge prisen for kullkraft er høy, ressursbalansen bedres betydelig før vi kan se mer normale priser i det nordiske markedet denne vinteren.
Gudbrandsdalen best
BI utgir årlige forbrukerundersøkelser gjennom prosjektet Norsk kundebarometer. I kategorien strømleverandører i 2018 er det Gudbrandsdal Energi som kommer ut på topp i kundetilfredshet. LOS ligger som nr. 2 på denne listen etterfulgt av Fjordkraft på en tredjeplass, skriver Strøm.no.
I en annen undersøkelse hvor strømleverandørene måles i kundeservice er det imidlertid Eidsiva Energi som kåres til vinner i 2018. På 2. plass følger Kraftriket, mens Fjordkraft igjen tar tredjeplassen.
Generelt ligger strømbransjen omtrent midt på treet sammenlignet med de andre bransjene som er undersøkt. Det kan tyde på at selv om noen selskaper ligger langt fremme innen kundeservice, er det flere som har litt å hente på dette punktet.
Hvilken strømavtale bør du velge?
De tre vanligste avtaleformene som kraftleverandørene tilbyr er spotpris, variabel pris og fastpris. I dag velger de aller fleste kundene spotpris, med god grunn: denne avtaleformen har vist seg å være den rimeligste på sikt de siste årene. Tidligere valgte mange kunder både fastpris og variabel pris.
Kort forklart er dette de tre ulike avtalene:
Spotpris: Prisen på strøm endrer seg gjennom året, og strømregningen din vil variere. Du må belage deg på en høyere pris i vinterhalvåret, men kan nyte godt av lave priser om sommeren. Denne avtalen har vist seg å være den billigste i gjennomsnitt de siste årene.
Fastpris: Denne avtaleformen gjør at du betaler lik pris for strømmen gjennom hele året. Det kan være en fordel om du ønsker forutsigbarhet i økonomien og ikke vil ha de store svingningene. Denne typen avtale har vist seg å være dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.
Variabel pris: Er en blanding av de to avtaleformene nevnt over. Du vil ha noen variasjoner i pris gjennom året, slik at strømmen blir litt rimeligere om sommeren og koster litt mer i vinterhalvåret. Likevel vil ikke svingningene på regningen din bli like store som ved en spotprisavtale. Variabel pris har også vist seg å være noe dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.