I årets første halvår har Fondsfinans Utbytte levert en avkastning på 22,9%. Til sammenligning steg Oslo Børs fondsindeks med 14,6% i samme periode. Siden oppstarten 12. september 2019 har fondet gitt annualisert avkastning på hele 25,8%, sammenlignet med Oslo Børs fondsindeks 16,2%, skriver Fondsfinans i sin markedsrpport for juni. Vekst i Kina og USA kan tyde på en internasjonal økonomisk oppgang, skriver Nordens Nyheter.
I Fondsfinans Utbytte investerer vi hovedsakelig i kvalitetsselskaper med høy kapitalavkastning, solid balanse og god utbyttekapasitet. Fondsfinans Utbytte passer langsiktige investorer som søker eksponering mot det norske aksjemarkedet, og verdsetter de defensive egenskapene som kvalitet- og utbyttefaktorene representerer.
Fondsfinans Utbytte passer langsiktige investorer som søker eksponering mot det norske aksjemarkedet, og verdsetter de defensive egenskapene som kvalitet- og utbyttefaktorene representerer.
De regionale innkjøpssjefindeksene er fortsatt på høye nivåer, og indikerer sterk vekst i verdensøkonomien. Arbeidsmarkedene fortsetter å bedre seg, og flere sentralbanker varsler raskere renteøkninger. Renten på tiårs statsobligasjoner falt imidlertid i både USA og Europa. Den gode utviklingen i aksjemarkedet fortsatte, og verdensindeksen steg til en ny toppnotering.
God sommerutvikling
Den gode utviklingen i kapitalmarkedene i juni indikerer at forventningene til den post-pandemiske gjeninnhentingen på ingen måte er svekket. Frykten for at deltavarianten av koronaviruset vil skape nye nedstengninger dempes av at vaksineringen i vestlige land går raskt fremover, samt av nyheten om at første dose av mRNA-vaksinene gir bedre beskyttelse enn tidligere indikert. For ikke-vestlige land er utsiktene mer usikre, men det er positivt at Novavax-vaksinen ser ut til å være meget effektiv og vil bli forsøkt godkjent av amerikanske og europeiske myndigheter i tredje kvartal i år.
Den globale innkjøpssjefindeksen (PMI) har steget til sitt høyeste nivå på 15 år, og indikerer meget sterk vekst i verdensøkonomien. Den sterke veksten vil kunne vedvare så lenge det er ledig kapasitet i økonomien og inflasjonen ikke skyter fart på mer permanent basis. Myndighetene vil i så fall kunne opprettholde den sterke støtten til økonomien og finansmarkedene. Konsensus later til å forvente at vi fortsatt har en relativt lang periode med god vekst og støttende politikk foran oss. Fondsfinans informasjon før sommerferien bygger for en stor del på informasjon fra Morningstar.
Den positive stemningen i høyrentemarkedet fortsatte i juni. Sparebank 1 Markets norske Xover-indeks falt med 12 basispunkter, til 535 bp. For et fond med kredittdurasjon på to år skulle det i prinsippet gi en månedsavkastning på ca. 0,7%. Hittil i år er norske høyrentefond opp i overkant av 6,5%, mens DNBs syklisk tunge høyrenteindeks har steget noe mer (+7%). Forskjellen i kredittpåslag mellom Norge og Europa er relativt stabil (~310 bp).
Shipping bidro positvt
Som i de foregående månedene var det syklisk virksomhet som dro avkastningen i juni. Spesielt oljeprodusentene og shipping var positive bidragsytere. Oljeprisen har steget 55 dollar siden bunnen i mars 2020, og har sammen med skattepakken fra norske myndigheter gitt økt aktivitet og kontantstrøm. Dette kommer selvfølgelig obligasjonseierne til gode. Kaoset i containermarkedet fortsatte i juni, med stadig nye toppnoteringer for relevante indekser. Begrenset tilbudsside, blant annet på grunn av kø i kinesiske havner, og sterk etterspørsel i kjølvannet av pandemien gjør at markedet er i ubalanse. Skipseierne er den store vinneren – på dagens rater tilbakebetales flåten svært raskt.
Bedre i Norden
Det nordiske primærmarkedet var aktivt, med et emisjonsvolum på NOK 20 mrd. Så langt i år har nordiske selskaper hentet NOK 100 mrd., ca. 20 milliarder mer enn forrige toppnotering (2018). Det norske markedet har emittert ca. 40 av disse 100 milliardene. Blant selskapene som finansierte seg var Kentech, et konsulentselskap og oljeprodusenten Lime Petroleum. Mange fond har mandater som ikke tillater oljeeksponering, og flere banker har redusert utlån til sektoren. Dermed åpner det seg attraktive muligheter for pragmatiske investorer. Låneavtalene er ofte svært gode og kredittpåslaget høyere enn risikoen tilsynelatende skulle tilsi, skrev Fondsfinansi sin markedsrapport for juni..SCB i Sverige skriver i slutten av juli at svensk økonomi er tilbake på samme nivå som før pandemien, i henhold til SCB(Statistiska Centralbyrån).
Sterke tall fra Kina og USA
De første BNP-tallene for årlig vekst per 1. kvartal i år viser at Kinas økonomi styrket seg kraftig. Forbruket økte mer enn forventet, og satte landet på kurs sammen med USA til å bli verdens vekstmotorer igjen i 2021.
BNP i Kina klatret 18,3 % i 1. kvartal fra året før, stort sett i tråd med de 18,5 % som ble spådd i en Bloomberg-undersøkelse av økonomer, selv om det rekordhøye tallet hovedsakelig skyldtes sammenligninger med nivået for et år siden da mye av økonomien ble stengt ned. Detaljhandel slo forventningene mens veksten i industrien opplevde mer moderat vekst.