CEO Merete Hverven i Visma er en meget dyktig bedriftsleder. Nå flytter styreleder Öystein Moan til Sveits med ti milliarder i bagasjen.
Øystein Moan trosser skatteregning på 2 milliarder kroner og flytter til ny bolig i Sveits. Arbeiderklassegutten som ble Norges mest suksessrike IT-gründer tar med seg en formue på rundt 10 milliarder. Nylig skrev Finansavisen at Stein Erik Hagen og Øystein Moan vil tilhøre baktroppen av norske Sveits-flyktninger, med de dårligste skattevilkårene. Fredag skrev Finansavisen at Moan må ut med 2 milliarder i exitskatt hvis han flytter fra Norge – med mindre han flytter tilbake innen 12 år.
Nå har Finansavisen fått bekreftet fra nye kilder at Øystein Moan har skaffet seg bolig i Sveits, og at hans nye adresse er nettopp Zug, slik vi spurte ham for en måned siden. Zug er kjent for å ha blant de laveste skattene i Sveits, med en formuesskatt på 0,27 prosent. Dermed forlater tidenes mest vellykkede og rikeste IT-gründer Norge.
Med seg har Moan en formue på rundt 10 milliarder kroner, hvorav Visma-aksjer verdt 6-7 milliarder kroner. Kapital verdsatte ham nylig til 9 milliarder, opp nesten 40 prosent fra året før. Det gjør ham til Norges 41. rikeste. Moan har bygget opp Visma til å bli et av Norges mest verdifulle selskaper. Mot slutten av fjoråret ble det omsatt aksjer til en prising på 19 milliarder euro, over 220 milliarder kroner.
Siden den gang har Visma levert gnistrende resultatvekst så langt i 2024, så verdien er antagelig betydelig høyere nå. Moan har 6,9 prosent av de ordinære aksjene og 1,9 prosent av preferanseaksjene.
Øystein Moan kommer fra arbeiderklassemiljø i Greåker mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Som den eneste i klassen fra barneskolen tok han akademisk utdannelse. Hans selskap har foretatt store oppkjöp i Sverige og Danmark på IT-området.
Moan ville studere kjemi ved NTH i Trondheim, men kom ikke inn, og havnet på informatikkstudiet ved Universitetet i Oslo. Sammen med bekjente startet han selskapet Cinet, som leverte lokalnett og servere i Norge. Etter 13 år gikk han fra direktørjobb i Cinet til konsernsjef i Visma, som dengang var nær konkurs.
Etter et vanvittig oppkjøpsraid av rundt 200 selskaper er Visma i dag ett av Europas mest verdifulle IT-selskaper, mens Moan har gått fra konsernsjef til styreleder.
Hvis inntjeningsveksten fortsetter i samme stil i andre halvår som i første går Visma mot et Ebitda-resultat på over 10 milliarder kroner i 2024.
«De fleste med formue har vel tanker om å flytte. Jeg har leilighet i Andermatt, er glad i snø, fjell og ski, men er også glad i Oslo og Hemsedal», sa Moan da Finansavisen spurte i juni i fjor, hvorpå han la til at han avventet skatteendringer.
Det var meget dumt, for 20. mars 2024 lanserte Trygve Slagsvold Vedum at tiden for evigvarende exitskatt var over. Den måtte ifölge Finansavisen nå betales innen 12 år etter utflytting.
Det som likevel kan ha trigget flyttingen er at Regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett tok ut den såkalte dødsskatten, som innebar at exitskatten kommer brått til forfall hvis man dør. Dette ble endret til at arvingene i stedet trer inn i skatteposisjonen, skriver Nordens Nyheter..