Exxon og Mobile fusjonerte og ble til verdens største oljeselskap. ExxonMobile er idag en av oljefondets største aksjeinvesteringer( Foto: ExxonMobile.com)
Exxon og Mobile fusjonerte og ble til verdens største oljeselskap. ExxonMobile er idag en av oljefondets største aksjeinvesteringer( Foto: ExxonMobile.com)

Fusjoner vil trolig presse seg frem i oljeindustrien. Nye olje- og gassutbyggingsprosjekter for opptil 1.500 milliarder dollar vil ifølge analyseselskapet Wood Mackenzie være ulønnsomme ved en oljepris på 50 dollar per fat. Dette gjelder i stor grad felt i Nordsjøen, der «break-even» på Ekifisk er 40 dollar fatet, fremgår det av en omfattende analyse av virkningen av kostnadsreduksjoner i oppstrømsektoren i den globale olje- og gassnæringen.

Globale  oljeaksjer falt

Det norske oljefondet satser ifølge Norges Banks beholdsverdier hele 17, 3 milliarder i britiske BG Group, som har store investeringer på norsk sokkel. Tidligere konsernsjef Helge Lund var inntil nylig CEO i det britiske oljeselskapet. Verdinedgangen for oljefondets aksjer i kroner var størst i Royal Dutch Shell, der verdien er 11.6 milliarder lavere enn for ett år siden. Verdien av BP-aksjene har falt 5,6 milliarder, Exxon-aksjene falt med 5,7 milliarder , mens aksjene i BG Group har falt 3,5 milliarder i verdi. Verdien av NBIM`s aksjer i franske total har falt med 5,5 milliarder på ett år. Petrobras-aksjene har falt med 1,6 milliarder, mens franske GDF Suez er et av de selskapene som har klart seg bra(-7,3 %). Med lav oljepris er tiden inne for å kjøpe oljselskaper som er lavt priset.

Krever samarbeid

Wood Mackenzie har funnet at mens operatører søker gjennomsnittlige kostnadskutt på 20-30 prosent i nye prosjekter, vil innsparinger ved å presse underleverandører kun utgjøre gjennomsnittlig 10-15 prosent. Det krever sterkere samarbeid mellom operatører og serviceselskaper vil være nøkkelen for å drive gjennom effektiv praksis. Royal Dutch Shell, med finnen Jorma Ollila som styreleder, kjøper britiske BG Group, med oljefondet som største eier i olje og gasselskapet. I 2006 fusjonerte Statoil og Hydro sine olje og gassenheter. VG Nett skrev dengang at Frp, Høyre, Venstre og KrF mente at regjeringen måtte sikre at det fusjonerte Hydro-Statoil ikke ble enerådende på norsk sokkel. Med lav oljepris er situasjonen den omvendte.

Store kostnadskutt

For å sikre at prosjekter er økonomisk gjennomførbare, vil operatører ifølge analysen matte rette oppmerksomheten mot prosjektoptimalisering og iverksettelse av smartere måter å samarbeide med servicesektoren på. Tidligere konsernsjef i IT-selskapet Ericsson, er fortsatt styreleder i BP( British Petroleum). Anslaget på ulønnsomme prosjekter for 1.500 milliarder dollar, omfatter både nye, ikke-investeringsbesluttede konvensjonelle prosjekter og ukonvensjonelle nord-amerikanske prosjekter, fremgår det av meldingen.

– I en situasjon hvor oppstrømsektoren forholder seg til den lave oljeprisen, er investeringene redusert med 220 milliarder dollar i 2015 og 2016, sammenlignet med våre prognoser fra før sammenbruddet i oljeprisene, skriver James Webb, analysesjef for oppstrømsektoren i Wood Mackenzie i en pressemeling. Han fremholder at totalt 46 prosjekter er blitt utsatt som følge av prisfallet, i tillegg til at landbasert aktivitet i Nord-Amerika er redusert.

– Disse investeringene er utsatte, sier Webb om prosjektene for 1,5 billioner dollar som ligger innfor Wood Mackenzies anslag.

Service rammes  hardest

Obo Idornigie, som er analytiker for oppstrømsektoren i Wood Mackenzie, sier at virkningene av en slik svekkelse av investeringer vil være meget store for servicesektoren i olje- og gassnæringen.

– Denne har et omfang som gjør at sektoren med enkelhet kan håndtere 40-50 nye prosjekter på verdensmarkedet hvert år. Vi venter at kun seks nye prosjekter vil bli igangsatt i 2015, og om lag ti i 2016, sier Idornigie.

Webb sier at det sannsynligvis vil være nødvendig med en forlenget periode med lave oljepriser for at det skal skje grunnleggende, strukturelle endringer i kostnadsnivået i næringen ifølge Dagens Næringsliv.

– Dette er usannsynlig. Etter vårt syn vil oljeprisene begynne å stige fra 2017, og det er betydelig risiko for at presset da vender tilbake på kostnadssiden, sier analysesjefen.

Globale selskaper vinner

– Vinnerne vil sannsynligvis være operatører med en sterk pipeline av prosjekter som er nær iverksettelse, og som er i stand til å nyte godt av de reduserte kostnadene i 2015/16, sier James Webb.

Ned tretti prosent

De femten største oljeaksjene i oljefondets portefølje har falt med mer enn tretti prosent det siste året frem til nå viser Nordens Nyheters analyse basert på tall fra Euroinvestor. NBIM`s største aksjepost i oljesektoren er britiske Shell med en investering på 32,5 milliarder( -35,8 %). Amerikanske ExxonMobile er nest største investering for fondet me 21,3 milliarder(-26,8%), mens fondet har satset 17,9 milliarder i franske Total(-30,8%9 og 17,3 milliarder i britiske BG Group(-20%), der fondet eier hele 5 prosent av aksjene i selskapet.

Blodig børsår

Tyske BASF (eier Wintersall) har kommet best ut av oljekrisen mens Petrobras har falt mest på oljebørsene, viser Nordens Nyheters analyse. Det norske oljefondet har investert 160 milliarder kroner i de femten største oljegigantene i verden. Verdifalletfor de femten største oljeaksjene det siste åreet frem til september i år, ligger på 42 milliarder kroner. Tyske BASF( eier Wintershall)steg 13,7 prosent, som det eneste selskapet på plussiden. Men BASF har flere industrielle ben å stå på enn olje og gass. Tyske RWE hadde den største nedgangen etter Petrobras, med 56,1 prosent. Gasprom falt med 40,3 prosent, mens Rosneft falt 36,4 prosent på ett år. Svenske Lundin Petroleum har klart krisen bra og falt bare med 15,1 prosent, men oljefondet har bare satset 442 millioner kroner i Lundin ifølge beholdningsstatistikk fra Norges Bank. Petrochina viste en nedgang på 46,2 prosent på børsen ifølge Euroinvestor.

Verdens største oljesselskaper

Verdens største private oljeselskap er amerikanske Exxon Mobil blitt plassert, med en daglig produksjon på vel 5 millioner fat om dagen. Selskapet har en omsetning på litt over 400 milliarder dollars, og ansetter 80.000 personer. Nest størst er det russiske statselskapet Rosneft( med privat kapital), som produserer 4,5 millioner fat oljeekvivalenter om dagen, og omsetter for 100 milliarder dollar og vel 100.000 ansatte Rosneft og Gazprom har lenge planlagt en fusjon uten resultat, ifølge OGIQ. På de neste plassene finner vi Royal Dutch Shell (4 millioner fat per dagen),PetroChina (3,9 millioner fat),Pemex (3,6 millioner fat) Chevron (3,5 millioner fat),Kuwait Petroleum Corp(3,4 millioner fat) og BP (3,1 millioner fat om dagen), skriver Teknisk Ukeblad, basert på tall fra 2012.

Tidligere konsernsjef Helge Lund i Statoil ledet forhandlingene med Hydro om fusjon. Nylig ble britiske BG Group kjøp av Shell slik at Lund måtte avgå( Foto: Statoil)
Tidligere konsernsjef Helge Lund i Statoil ledet forhandlingene med Hydro om fusjon. Nylig ble britiske BG Group kjøp av Shell slik at Lund måtte avgå( Foto: Statoil)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*