Finansminister Elisabeth Svantesson må lytte til den svenske Riksbanken, som har startet å senke styringsrenten.

Riksbanken arrangerer en pressekonferanse om den pengepolitiske beslutningen. Pressemøtet finner sted i Riksbanken, Brunkebergstorg 11. Det kreves presselegitimasjon eller tilsvarende for å delta. Pressekonferansen ble send direkte på riksbank.se og på Riksbankens YouTube-kanal.

Det blir rentekutt i Sverige. Vurderingsmennene er enige etter onsdagens inflasjonstall på 1,7 prosent. Riksbanken i Stockholm senker trolig renten med 0,25 prosent fire ganger i år. Dermed senkes den svenske styringsrenten fra dagens 3,50 prosent til 2,75 prosent inn i 2025.

– Klart positivt for Riksbanken, sier Mattias Persson, sjeføkonom i Swedbank.
Dette vil åpenbart få fölger for Norges Bank, som ikke har noen planer om å endre dagens rentesats på 4,5 prosent. Styringsrenten er Norges Banks viktigste virkemiddel for å stabilisere prisveksten og utviklingen i norsk økonomi.

Styringsrenten i Norge er renten bankene får på sine innskudd i Norges Bank opp til et fastsatt beløp – som kalles en kvote.Styringsrenten fastsettes åtte ganger i året av komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet. Fire ganger i året utgir Norges Bank en pengepolitisk rapport samtidig med offentliggjøring av styringsrentebeslutningen. Rapporten inkluderer en prognose for den fremtidige utviklingen i styringsrenten. Denne prognosen kalles også for rentebanen.Styringsrenten og forventningene om den framtidige utviklingen i styringsrenten påvirker i første rekke rentene mellom banker og hvilket rentenivå bankene tilbyr på innskudd og utlån til sine kunder. Markedsrentene påvirker i sin tur kronekursen, prisene på verdipapirer, boligprisene og etterspørselen etter lån, forbruk og investeringer.

ECB senker renten

Styringsrenten fra Norges Bank kan også påvirke forventningene til fremtidig inflasjon og økonomisk utvikling. Endringer i styringsrenten virker med andre ord styrende på mange viktige størrelser i økonomien, derav navnet styringsrente.Styringsrenten i prosent StyringsrenteStyringsrente har virkning fra første virkedag etter offentliggjøring av rentebeslutningen. Neste rentemöte i Norges Bank er 15. august 2024.Norske eksperter venter uendret norsk styringsrente på 4,50 eller kanskje 4,75 prosent etter Norges Banks rentemöte. Med en svensk styringsrente på 2,75, kan det gi ubalanse mellom Sverige og Norge med en renteforskjell på to hele prosentpoeng. Flere eksperter frykter at man må betale NOK 1,20 eller mer for en svensk krone. Foto: Regeringskansliet7 Ninni Andersson.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*