Generalsekretær Jens Stoltenberg og Ulf Kristersson vil ha Sverige med i NATO(Foto: NATO)

Ekot i Sveriges Radio rapporterer om en god stemning under møtet mellom president Erdogan og statsminister Ulf Kristersson i Ankara i Tyrkia. Det ble likevel ikke noe gjennobrudd for svensk medlemsskap i NATO i denne omgang. Men partene møtes igjen om en måned med godt håp om at man kommer ett skritt videre.

Under et tre dager langt besøk i Tyrkia møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg president Recep Tayyip Erdoǧan i Istanbul fredag (4. november 2022). Jens Stoltenberg forberedte den svenske statsminister Ulf Kristerssons møte med tyrkiske myndigheter tirsdag 8. november.

De tok for seg Russlands brutale krig i Ukraina. Stoltenberg berømmet Türkiye, og president Erdogan personlig, for å ha forhandlet frem sikker passasje for ukrainsk korn gjennom Svartehavet. Han ønsket videreføringen av avtalen velkommen, en livslinje som hundrevis av millioner mennesker over hele verden er avhengige av. Han berømmet også Türkiye for dens rolle i å formidle krigsfangeutveksling mellom Ukraina og Russland, samt for dens sterke støtte til Ukrainas rett til selvforsvar.

Drøftet en sluttføring

De to lederne diskuterte også sluttføring av Finlands og Sveriges tilslutning til NATO. Generalsekretæren minnet om at på toppmøtet i Madrid i juni tok alle allierte en historisk beslutning om å invitere Finland og Sverige til å bli med i alliansen. Türkiye, Finland og Sverige ble også enige om et trilateralt memorandum, og har nå etablert den nye permanente fellesmekanismen. Han ønsket velkommen de store, konkrete grepene begge land allerede har tatt for å sette memorandumet ut i livet, og understreket at deres tiltredelse vil gjøre NATO sterkere.

Erdvan kommer til Stockholm om en måned(Foto: Aktuelt)

Feilaktige opplysninger

Å påstå at svenske politikere representerer terrororganisasjonen PKK er alvorlige og ubegrunnede anklager, sier utenriksminister Ann Linde.

– Feilaktige opplysninger om at svenske politikere i demokratiske forsamlinger representerer terrororganisasjonen PKK. Det er alvorlige anklager, som det ikke er grunnlag for. Vold, terror og ekstremisme har ingen plass i vårt demokratiske samfunn, skriver Linde på Twitter.

Den tyrkiske avisen Turkiye Gazetesi peker ut fem svenske politikere som anklages for å samarbeide med den kurdiske organisasjonen, melder Sveriges Radio. PKK regnes som en terrororganisasjon både i Tyrkia og EU – og dermed også i Sverige.

Tyrkia har satt foten ned for at Sverige og Finland får bli med i Nato og hevder blant annet at de nordiske landene støtter organisasjoner med koblinger til PKK, skriver svenske aviser. Utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier de to Nato-kandidatene må ta konkrete skritt for å berolige myndighetene i Ankara. Tirsdagens møte mellom Sveriges statsminister og President Erdogan i Tyrkia kan etter det Nordens nyheter farer ende med en raskere NATO-avtale for Finland og Sverige. Etter planen skal ikke det tyrkiske parlamentet stemme over Sveriges og Finlands medlemskap i NATO før om ca. ett år, men etter Stoltenberg og Kristerssons møter med tyrkerne og en klar svensk avstandstagen fra såkalte terrororganisasjoner, kan Erdogan si ja til den svenske regjeringen allerewde nå, skriver Nordens Nyheter.

Problemer for Sverige.

.Bombeangrepet i Tyrkia kommer til å påvirke den svenske NATO-prosessen, skriver Expressen. Ifølge ifølge Tyrkia-ekspert Halil Kaveli, som jobber i Institut för säkerhets och utvecklingspolitik. Han sier videre at Sverige ikke skal håpe på at USA » skal fikse Sveriges NATO-søknad.»

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the President of the Republic of Türkiye, Recep Tayyip Erdoǧan(Foto: NATO)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*