Sentralbanksjef Erik Thedeen i Riksbanken(Foto: Riksbanken)

Nordeas sjeføkonom Annika Winsth oppfordrer Riksbanken til å flagge rentekutt igjen, for å unngå krasj. Winsth ser også bankens forsøk på å styrke kronen, da det risikerer å føre til enda flere renteøkninger, skriver Svenska Dagbladet. Hun sier at de svenske husholdninger står overfor en rentemur. Den amerikanske nasjonaløkonomen Kenneth Roggoff sier til Agenda SVensk TV 2 at bankkrisen kan bli verre før den blir bedre, skriver Nordens Nyheter.
– Dette kan han få spise, sier Annika Winst til Svenska Dagbladet.

Nordeas sjeføkonom viser til den svenske riksbanksjefen Erik Thedéen som forrige uke sa at det ikke er tegn til krasj i boligmarkedet, noe Annika Winsth er uenig.

Nordens Nyheter bør skrive om dette, skriver en av våre lesere. Det er en viss parallelitet mellom Norge og Sverige. Sjefen i Norges Bank må vise at hun har baller, og det kan skade økonomien. Et sterkt fokus på inflasjon kan ha svært negative effekter på økonomien. Den personlige økonomien og den sosiale økonomien.

Tidligere borgerlig finansminister i Sverige ,Anders Borg mener at dersom Riksbanken setter opp renten i april, bør det være med 25 basispunkter, og at de samtidig bør sende klare signaler om at det ikke blir ytterligere økninger deretter. Han mener også at Riksbanken bør sette opp renten mindre enn ECB og Federal Reserve har gjort, selv om det gir en svakere krone, som igjen gir høyere inflasjon.
– Hvis kursen er for svak, vet vi at det svært sjelden går over i varig inflasjon. Det har midlertidige effekter.
Han tror ikke at dagens inflasjon vil være permanent. Bilsalget har falt betydelig, det samme har husholdningenes kjøp av kjøleskap og klær, eksemplifiserer han.

Sjeføkonom Annika Winsth, i svenske Nordea(Foto: Nordea)


– Sånn at vi skulle ha inflasjon neste år i Sverige, når vi har negativ vekst, moderate lønnsøkninger og arbeidsledighet som trolig beveger seg oppover, det er ikke sannsynlig.
En finanskrise ville vært en langt større trussel mot økonomien, ifølge Anders Borg.
– Finanskriser skader tillitskapitalen i samfunnet.

Tre proent rente i to land

Som ventet hevet Norges Bank renten til 3% , og løftet rentebanen slik at de indikerer to videre renteøkninger frem til sommeren, til en rentetopp på 3,5%. Neste renteøkning i Norge kommer i mai. Det er to hovedgrunner til at Norges Bank øker varsler økte renter:

  • Svak krone
  • Høy lønnsvekst

Norges Bank advarer og om at dersom kronen fortsetter å svekke seg, så må de heve renten enda høyere enn 3,5%. Som jeg har advart om lenge, så er det fundamentale forhold som gjør at kronen har svekket seg. Det viktigste er en gradvis svekket konkurransekraft, som følge av en høyere lønns- og kostnadsvekst enn i andre land, samtidig som veksten i produktivitet har vært midt på treet sammenlignet med andre land. Konkurransekraften har blitt holdt oppe av en gradvis svakere kronekurs, og dermed er det den svake kronen som har holdt oppe lønnsveksten i frontfagsbedriftene. Med frontfagsmodellen smitter lønnsveksten fra den mest konkurransedyktige sektoren inn i hele økonomien. De store olje- og gassinntektene til staten blir investert i oljefondet, som investerer alt i utladet. Kun inntil 3% av fondets verdi går inn i statsbudsjettet årlig. En svak kronekurs øker verdien av oljefondet, siden investeringene i andre land blir målt i norske kroner, skriver Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Direktør i Federal Reserve Jerome Powell filmet av SVT 2 Agenda.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*