Nobelprisvinner i økonomi Angus Deatons konklusjon er at folk som opplever en plutselig og dramatisk svikt i inntektene, synes ikke å endre sine forbruksvaner av den grunn. Dette er et bilde av alle de 40.000 i den norske oljeservicenæringen som har mistet jobben. Årsaken er selvsagt enkel: I et velferdssamfunn som deet norske er den arbeidsløse likevel sikret nesten sytti prosent av sin tidligere inntekt. Dermed er nobelprisvinnerens funn kanskje mer gyldig for innbyggere i fattigere land enn verdens rikeste land Norge. Påstanden ville heller ikke anses som en epokegjørende oppdagelse i de nordiske velferdssamfunnene. Dermed drister vi oss til å være litt kritiske til tildelingen av årets nobelpris i økonomi.
En uekte nobelpris ?
Det er egentlig Riksbankens økonomipris som er tildelt Angus Deaton, professor i økonomi og internasjonale forhold ved prestisjefylte Princeton University i New Jersey i USA. I 1969 donnerte Riksbanken i Stockholm penger til en økonomipris til minne om Alfred Nobel. Nobels testamente hadde «glemt» å gi penger til en pris i økonomi. Dermed har Princeton-universitet passert University of Chicago i antall nobelpriser. of Chicago og Northwestern University i Michigan har ry på seg for være amerikas beste skoler i markedsføring. Angus Detaon har i sin forskning, forsøkt å forstå hvilke valg forbrukerne gjør når de kjøper varer og tjenester. Dermed er det studier av kjøpsadferd som er hans domene,det vilsi at Nobelprisen i økononomi i stor grad omfatter faget psykologi, som heller ikke er et eget prisområde for Nobelprisen.
To typer studier
Angus Deaton er en samtidig med den verdenskjente franske økonomen Thomas Pickerty. Han ble verdensberømt av boka Capitalism in the First Century. I boka » The Great Escape: Health, Wealth and the Origins of Inequality»(2013)belyser han grunnen til de store globale inntektsforskjellene. Flykningestrømmen i Europa gjør disse bøkene høyaktuelle. Pickerty fikk i oktober i år et æresdoktorat ved Universitetet i Johannesburg i Syd- Afrika, der han nylig holdt den trettende «Nelson Mandelas»-forelesning om økonomi. Pickerty er professor ved Massachusetts Institute of Tscknology i USA.
– Det vi nå ser (flyktningestrømmene) er resultatet av hundrevis av år med en urettferdig utvikling i de rike landene, som har lagt bak seg en stor del av den øvrige verdenen. Dissse menneskene ønsker seg et bedre liv og legger press på at den rike verden må dele med seg, sier nobelprisvinner Angus Deaton ifølge den Schbsted-eide svenske avisen Svenska Dagbladet.