Statsminister Jonas Gahr Støre fotografert av NTB Kommunikasjon
for Statsministerens kontor ved Anne-Krstin Hjukse.

Ap/Sp-regjeringen foreslår å forlenge strømstøtteordningen ut 2024. Det skal gi folk trygghet om at fellesskapet kommer til å fortsette å stille opp i en tid med energikrise og høye strømpriser. Det er politisk styring som gjør at vi kan sikre at vi har strømstøtteordninger som kraftig reduserer folks strømregninger, og at vi har fått på plass fastprisavtaler for næringslivet, skriver statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Fellesskapet vil fremover ta en større del av folks strømregninger. Det gjør vi på to måter:

For det første: Vi foreslår å gå over fra å beregne strømstøtte som et gjennomsnitt hver måned – til å gi strømstøtte time for time. I praksis vil det gjøre at fellesskapet tar en større andel av strømregningen enn i dag.

For det andre: Vi kommer til å betale 90 prosent av strømpriser som overstiger 70 øre per kilowattime, ikke bare om vinteren som i dag – men hele året.

Det blir dessuten enklere å følge med på hva som blir strømprisen man faktisk betaler for: Når dagens forbedringer er på plass, vil alle kunne følge med på hva som er strømprisen her og nå, og vite at fellesskapet tar 90 prosent av økningen hver gang prisen går over 70 øre per kilowattime. 

Med andre ord: Du får strømstøtte for det strømmen faktisk koster den timen du bruker den. 

I tillegg til husholdningene vil vi også forlenge strømstøtten til landbruket og frivilligheten ut 2024.

Og, vi foreslår endringer som vil gjøre fastprisavtaler mer tilgjengelige og fleksible for bedriftene. 

Fra 11. desember 2021 kommer vi til å bruke over 90 milliarder kroner på ulike strømstøtteordninger. Dette inkluderer også ordninger som hjelper både de som trenger det mest og det brede lag av befolkningen i en tid med høye strømpriser, som bostøtte, studentstrøm-stipend, og redusert elavgift. 

Og dere – strømstøtten til husholdningene har virket. Den betalte 40 milliarder kroner av strømregningen til folk i fjor. Ordningen kom raskt i gang og var enkel å administrere.

Men vi har hele tiden sagt at vi vil justere ordningen, hvis situasjonen krever det, for at ordningen fortsatt skal være god, relevant og forståelig. 

Det gjør vi nå med disse foreslåtte endringene. 

Når noen sier at vi har overlatt kraften og strømmen her i landet til markedet, så vil jeg bruke anledningen til å minne om følgende:

Det er politisk styring som gjør at været og naturressursene blir til ren og fornybar kraft i Norge, som vi stifter bekjentskap med i strømkontakten hver dag.

Det er politisk styring som gjør at 90 prosent av kraften er eid av fellesskapet her i Norge.

Det er politisk styring som gjør at vi har sterk forsyningssikkerhet i Norge – at vi utnytter handlingsrommet i EØS-avtalen til å ha nok vann i magasinene våre. 

Det er politisk styring som gjør at vi kan sikre at vi har strømstøtteordninger som kraftig reduserer folks strømregninger, og at vi har fått på plass fastprisavtaler for næringslivet. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*