Ny svensk utenriksminister Maria Malmer Stenergard

Radiopoden «Svensken, dansken og nordmannen» setter denne helgen fokus på et viktig tema: Hvor tett skal det politiske samarbeidet i Norden være? Hvor tett kan dette samarbeidet bli med ulik farge på våre regjeringer? Her har avtroppende reneralsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, gjort en formidabel jobb med å fokusere på samarbeid. Hilde Sandvik karkteriserer forsvarsminister Pål Jonson som svak uten å vite noe om han.

For förste gang siden dronning Margrethe og Kalmar-unionen har vi mulighet til å samarbeide. Faren for krig i Norden er ikke overhengende, mens Cyber-angrep er daglige hendelser. Siden etableringen i 1952 har rådets målsetting vært å enes om felles nordiske løsninger som har tydelig positiv effekt for innbyggerne i Norden. Nordisk råd har til sammen 87 valgte medlemmer fra Danmark,Grönland, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, og Åland.En hel verden forandret seg da Vladimir Putin og Russland invaderte Ukraina for to og et halvt år siden, også her i Norden.

Norge, Danmark, Finland og Sverige er nå alle involvert i forsvarssamarbeidet i NATO for første gang, etter at både Sverige og Finland har blitt med. Alle disse landene har donert milliarder av kroner og våpen til Ukraina, og samtidig ruster Norden opp som aldri før.Men er Norden trygt og kan Norden forsvare seg? Hva bør den nordiske responsen mot Russland og Putin være? Bør de nordiske landene jobbe aktivt for en fredsavtale mellom Ukraina og Russland, og hvilken rolle bør USA spille for vår sikkerhet?

Dette er bare noen av spørsmålene som programledere fra de fire nordiske allmennkringkasterne NRK, svenske SVT, danske DR og finske YLE stiller statsministre, eksperter og meningsutfordrere i denne sendingen. TV-kanalene har gått sammen om en felles debatt om den nordiske sikkerheten. Selve debatten finner sted i DR Koncerthuset i København onsdag 11. september. Presidentvalget i USA er viktig for Nordens fremtid. Det samme gjelder Stortingsvalget i Norge, i et land med atten tusen milliarder kroner på konto i det statlige oljefondet.

– NRK er med på en slik sending fordi forsvars- og sikkerhetspolitikk er hyperaktuelt. I forlengelsen av Putins krig i Ukraina er Norden samlet i NATO, med Sverige og Finland som nye medlemmer. Hvilke trusler Norden står overfor og hvordan kan vi møte dem er sentrale spørsmål i denne sendingen, sier Knut Magnus Berge, nyhetsredaktør i NRK.

Debatten «Nordens svar på Putins krig» ble i alle de fire involverte landene. I Norge ble debatten sendt torsdag 12. september på NRK1 og i NRK TV, skriver NrK på sine nettsider. Avtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg har rett når han sier at svaret ikke er Norden mot Putin, men samarbeidet uten tvil må skje i regi av NATO, skriver Nordic News i en kommentar.

Danmarks utenriksminister Lars Lökke Rasmussen fra Höyre fotografert av Steen Brogaard for den danske regjeringen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*