WASHINGTON – Federal Reserve vedtok onsdag sitt første rentekutt siden de første dagene av Covid-pandemien, og kuttet et halvt prosentpoeng under referanserentene i et forsøk på å avverge en nedgang i arbeidsmarkedet. Hele det finanspolitiske Norge venter förste renteendring i 2025. Svenskene venter fire senkninger på en kvart prosent frem til jul,skriver Nordens Nyheter.

Med både jobbbildet og inflasjonen avtagende, valgte sentralbankens Federal Open Market Committee å senke sin viktigste lånerente over natten med et halvt prosentpoeng, eller 50 basispunkter, og bekreftet markedsforventningene som nylig hadde endret seg fra utsiktene til halvparten. størrelse.

Utenom nødrentekuttene under Covid, var siste gang FOMC kuttet med et halvt poeng i 2008 under den globale finanskrisen.

Avgjørelsen senker federal funds rate til et område mellom 4,75%-5%. Mens rentesatsen setter kortsiktige lånekostnader for bankene, smitter den over på flere forbrukerprodukter som boliglån, billån og kredittkort.

I tillegg til denne reduksjonen indikerte komiteen gjennom sitt "punktplott" tilsvarende 50 basispunkter til ved slutten av året, nær markedspriser. Matrisen av individuelle tjenestemenns forventninger pekte på ytterligere et helt prosentpoeng i kutt innen utgangen av 2025 og et halvt poeng i 2026. Alt i alt viser punktplotten at referanserenten faller rundt 2 prosentpoeng utover onsdagens trekk.

"Komiteen har fått større tillit til at inflasjonen beveger seg bærekraftig mot 2 prosent, og vurderer at risikoen for å nå dens sysselsettings- og inflasjonsmål er omtrent i balanse," heter det i uttalelsen etter møtet.

Svensk rente ned fire ganger

Torsdag 20. juni annonserte den norske sentralbanksjefen Ida Wolden Bache at styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent. Sentralbanksjefen signaliserte samtidig at renten vil bli holdt fast på dette nivået i hele 2024. Først i 2025 er planen å begynne å sette ned renten, slik at den når et nivå på cirka 2,75 prosent ved utgangen av 2027. Den svenske Riksbanken skriver at renten trolig settes ned fire ganger(0,25 %) hösten 2024.

Men i samme rapport som viser lavere rente i fremtiden enn i dag, legger også Norges Bank frem en ny prognose som tilsier et varig høyere rentenivå. Den nøytrale realrenten er den renten som på mellomlang sikt er forenlig med en økonomi i balanse, hvor inflasjonen er nær målet på to prosent og arbeidsledigheten er stabil. Den europeiske sentralbanken ESB(ECB) besluttet å sette styringsrenten ned til 3,90 prosent.
Foto of Jeremy Powell is taken by CNBC. Erik Heming is translating the text into Norwegian.

Venter til 2025

Selv om rentekuttet var ventet, må vi trolig fortsatt smøre oss med tålmodighet her hjemme, sier finansanalytikere Sara Midagard i Handelsbanken Norge.

– Selv om ESB nå kutter renten, gir det ikke nødvendigvis grønt lys for Norges Bank å kutte styringsrenten i Norge enda. Det er et poeng for dem å vente på at andre store sentralbanker også kutter renten, sier Midtgaard.

For eksempel Federal Reserve, ofte bare kalt Fed, som er sentralbanken i USA. Også de må kutte styringsrenten før Norges Bank gjør det samme,sier Midtgaard til NrK.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*