President Emmanuel Macron opplöser den franske nasjonalforsamlingen etter nederlag i Europavalget. Presidenten utlyser nyvalg i Frankrike 30. juni. Le Pens parti fikk 30 prosent av stemmene i Frankrike i EU-valget. Hennes parti RN fikk 31.3 prosent av stemmene. Dermed öker partiet med åtte mandater med forbehold for ytterligere opptelling. Von der Leyens partikoallisjon som består av CDU/CSU ser ut til å få 30.3 prosent av stemmene i EU-valget. SOsialdemokratene SPD ser ut til å få 13,9 prosent av stemmene og 14 mandater. Det tyske partiet Alternativ für Deutschland(Afd) ser ut til få 16 prosent og 16 seter. Det spanske höyrepartiet Prti de Popular öker med 10 mandater i EU-parlamentet som totalt har 720 seter.

Sossarna er tilbake

I Sverige fikk sosialdemokratene 23,1 prosent som var ned 0,4 prosent. Partiet får 5 mandater med forhold for endringer i opptellingen. Dette er i henhold til den svenske Valglokalundersökningen. Moderata Samlingspartiet fikk 17.3 prosent av st emmene som gir fire plasser i parlamentet. Miljöpartiet ble det tredje störste svenske partiet med 15,7 proent av astemmene, en ökning med 4,2 proent, som gir 3 plasser i parlamenteet.

Dermed fikk Sverigedemokrtene( SD) 13,9 proent av stemmene, som er ned 1,4 prosenty. Dette gir 3 representanter i parlamentet. Venstrepartiett( tidligere VPK) fikk 10,7 prosent, pluss 3,9 %. Dette gir 2 representanter i EU-parlamentet. Det svenske Cent4erpartiet ble nest sist i valgdagsundersökelsen med 7,7 %(ned 3,6 prosent), noe som gire 2 mandater ia parlamentet. KD-Kristendemokratene havnet nest sist med 6,1 prosent av stemmene(ned 2,5 proent). Dette gir 1 plass i EU-parlamentet. Partiet Liberalerna fikk 4,2 proent som gir 1 mandat om alt vil seg vel, skriver Nordens Nyheter.

Höyresiden ser ut til å vokse i EU-parlamentet – men de konservative i EPP vil fortsatt være størst, viser et første anslag fra parlamentet, skriver Svenska Dagbladet. Mye er fortsatt usikkert da målingene er basert på valglokale og meningsmålinger

Statsminister Ulf Kristersson i Stockholm er fornöyd med andreplassen av svenske partier i EU-valget( Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*