Statsminister David Cameron i Storbritannia sier at han frykter større problemeer i EU etter valgresultatet i Hellas. Storbritannia står foran en folkeavstemning om sitt forhold til EU. Dersom EU gir etter for den greske krav om lavere gjeldsbyrde, kan problemene spre seg til landene i Latin-Europa. Italia, Spania og Portugal har fortsatt store gjeldsproblemer. Dermed lekker EU i begge ender, og Hellas har fått en frist på tre dager til å danne regjering, og kan velge en regjeringspartner på ytterste høyre fløy, skriver Nordens Nyheter.
Kald tysk skulder
Syriza-leder Aleksis Tsipras blir møtt med en iskald skulder fra Berlin. De første reaksjonene fra Tyskland avviser blankt reforhandling av gjelden ifølge den tyske avisen Die Welt Online.Tyskland avviser bestemt greske krav om å reforhandle gjelden. Det lengste man strekker seg er lengre løpetid for den enorme gjelden. Om tre dager skal en ny gresk regjering være på plass, og da starter gjeldsforhandlingene med EU.
– Denne typer protester er ikke overraskende. Folk er misfornøyd med kuttiltakene, ikke bare i Hellas, men også i land som Italia. Men jeg tror ikke Syriza skal regne med at Tyskland vil reforhandle. De må oppfylle forpliktelsene inngått av tidligere regjeringer, sier Philipp Missfelder, utenrikspolitisk talsmann for forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske partiet CDU/CDS.
Andre kriseøkonomier
Talsmenn for Bundesbank avslår ifølge Die Welt enhver tanke om gjeldskutt eller annen reforhandling av gjelden. En søknad fra Hellas om reforhandling av gjeldsbetingelsene går til Latvia, som sitter med formannskapet i EU.De baltiske landene har nesten like stor gjeldsbyrde som Hellas og andre kriseland i sør. Finanskrisen og eurokrisen rammet Latvia, Estland og Litauen minst like hardt som mange av kriselandene i sør, uten at det førte til voldsomme protester og uro. De svenske bankene SEB(Wallenberg) og Swedbank tapte store penger i Baltikum for noen år siden.Regjeringene i Baltikum aksepterte kravene fra EU uten å mukke, og har derfor liten sympati for de greske kravene.
Kan gå til høyre
Syriza vant valget i Hellas, men mangler to mandater på flertall i nasjonalforsamlingen. Dermed må partileder Alexis Tsipras innen tre dager finne en koalisjonspartner.Da 99 prosent av stemmene var talt opp, hadde Syriza 36,3 prosent av stemmene, men lå bare an til 149, eller150, av nasjonalforsamlingens 300 mandater.Foruten «Uavhengige grekere», er det partiet som Syriza kan ha nok til felles med til å kunne danne en koalisjon.To Potami (Elva) er et nydannet proeuropeisk sentrumsparti som framstiller seg selv som den sunne fornuftens parti. Stavros Theodorakis, som leder partiet, er enig med Syriza i at den enorme utenlandsgjelda må reforhandles, men ikke om det setter medlemskapet i eurosonen i fare. Dette partiet kom på fjerde plass i det greske valget med 6 prosent og ligger an til å få 16 mandater. En annen mulig koalisjonspartneren er det høyrepopulistiske Uavhengige grekere (ANEL), et nasjonalistisk parti som brøt ut av Nytt demokrati i protest mot de tøffe kravene om nedskjæringer fra EU.