Sentrralbanksjef Christine Lagarde øker renten med en halv prosent(Foto: ECB)

Den europeiske sentralbanken(ECB) vedtar en dobbel rentehevning med 0,5 prosent for å imøtegå faren for stagflasjon, som betyr at prisene stiger ukontrollert mens etterspørselen faller på visse områder, skriver Nordens Nyheter i en finanskommentar. I den sammenheng er alliansen mellom ECB-sjefen Christina Lagarde( tidligere sjef i IMF) og den tidligere sjefen i den europeiske sentralbanken Mario Draghi viktig, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Dyp samfunnskrise

 Italia er i en sammenhengende regjeringskrise, men ikke i en vanlig krise etter våre kriterier. 
Landet er i en langvarig og dyp  strukturell samfunnskrise. Staten er svak, men samfunnet er sterkt. Byråkratiet er svekket etter årtier med ineffektivitet, korrupsjon og klientisme. Det sivile samfunnet er derimot relativt velorganisert og effektivt. Napoli og Capri bryr seg ikke om hva politikerne i Roma og Milano mener. Drivkraften er der, som ellers i Italia, familien, korporative grupperinger og ikke minst en effektiv og vel fungerende mafioso. Det politiske Italia svarer på folkets krav om reformer, men når de kommer, motarbeides de av ovennevnte maktgrupperinger med all kraft.

De døde reformene

Den italienske politiske kirkegårder en full av retorisk strålende reformer,alle døde ved fødselen.
Svak politisk makt utøves av en korrupt elite som skaffer seg materielle fordeler. Det har gitt fødselshjelp for venstre og høyrepopulisme, som igjen undergraver de etablerte partienes troverdighet.
Det svekker etter Nordens Nyheters mening statsministere Mario Draghi. Hva kan Draghi gjøre med det. Svaret er lite. Han er viktigere for Italia, enn Italia for ham. Dårlige odds for Italia, men landet har til tross for en serie korrupte og mange mislykkede politikere, som Berlusconi, Monti og Prodi klart seg ganske bra. 
Mister tillit

Hva Christine Lagarde kan gjøre gjøre for Europa og Italia, er usikkerft, svaret er kanskje svært lite,hverken for, med eller mot Italia. Faren er nå at markedet ikke lenger vil ha tillit til at Italias økonomiske program gir nødvendig vekst om Mario Draghi forsvinner.(Noe han ikke gjør) Han har de siste 17 måneder stått som garantisten for et ambisiøst reformprogram nettop forå sikre økonomisk vekst, den eneste muligheten til å kunne håndterer Italias gjeldsproblem uten at ECB må gripe inn. Lagarde må balansere på stram line! Italia har liten tillit i ECB, men det haderimot r Draghi.  Dermed utgjør Mario Draghi og franske Christine Lagarde, en allianse som på sikt kan løfte Europa ut av problemene. Dermed løfter Draghi hele Europa som statsminister i en ny fransk italiensk koalisjon, med Christine Lagardeog ECB i ryggen.

Syd-Italia lever fortsatt sitt eget liv med en enorm temperaturøkning. Napoli og Capri er fotsatt turistmagnetet. Det er ikke Italia. Der styrer mafioso. Der er vi satt som europeiske turister. Lagarde og Draghi sloss mot inflasjonen og vil ha opp etterspørselen i Europa, skriver Nordens Nyheter i dagens helgekommentar. 

Tidligere ECB-sjef Mario Draghi blir tolig igjen statsminister i et kriserammet Italia(Foto: Republica Italia)


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*