Regjeringen går inn for en av de største avgivelsene av norsk suverenitet siden inngåelsen av EØS-avtalen: Øverste myndighet for norsk finanssektor flyttes til Brussel og Luxembourg. Dermed blir det i realiteten presidenten i tilsynsorganet ESA, Sven-Erik Svedman og hans stab som ser til at den nye ordningen følges opp av Norge.Regjeringen foreslår for Stortinget at den øverste myndigheten over norsk finanssektor blir underlagt EFTAs overvåkingsorgan ESA i Brussel, og i ytterste konsekvens EFTA-domstolen i Luxembourg.
Stresstest for bankene
Finansminister Siv Jensen (Frp) har lenge hevdet at norsk selvråderett på finanssektoren(les: over finanstilsynet) er hellig. Nå har regjeringen etter årelange forhandlinger med EU trolig gitt etter. Men norske banker har i realiteten vært under EU`s tilsyn lenge gjennom den såkalte «stresstesten» av bankene. Avgivelsen av norsk suverenitet kan være så omfattende, at Stortinget for første gang skal behandle saken etter Grunnlovens §115, som krever tre fjerdedels flertall med minst to tredeler av stortingsrepresentantene til stede.
Bankenes Betalingssentral(BBS) har også havet på utenlandske hender, etter salget av Nets, hvor også vår egen norske sentralbank, samt den svenske sentralbanken, er deleiere. Nets, som er lokalisert i København, innebefatter for Danmarks del så fundamentale ting som dankortet, NemID, betalingsservice. Dette er er i praksis avgjørende for den finansielle infrastruktur og for all kommunikasjon mellom borgerne og myndighetene. ESA står for European Surveyence Authority og ligger i Bryssel.
Debatt i Stortinget
Nei til EUs leder Kathrine Kleveland advarer før en høring i Stortinget torsdag om forslaget om å overta åtte EU-forordninger om finanstilsyn, som innebærer en betydelig avgivelse av suverenitet.
– Nei til EU mener at denne omfattende avståelsen av suverenitet til ESA og i praksis EU-organer, er uakseptabel, sier Kleveland til ABC Nyheter.
– Enten må regjeringen tilbake til forhandlingsbordet for å få til en løsning der Norge kun blir folkerettslig bundet, slik at regelverket håndheves av nasjonale finansmyndigheter. Hvis ikke, må Norge bruke vetoretten og si nei til innføring av regelverket i EØS, sier Kleveland. Betingelsen EU har satt for at Norge skal få samarbeide om internasjonal overvåking av finansmarkedene i disse finanskrise- og skatteflukttider, er at Norge oppgir den nasjonale selvråderetten over det norske Finanstilsynet. Det var statsminister Gro Harlem Brundtlands regjering(Ap) som i sin tid fikk vedtatt EØS-avtalen i Stortinget. Det er viktig å legge til at presidenten i ESA ikke er underlagt EU eller regjeringene i Norge, Island eller Lichtenstein. Dermed vil president Sven-Erik Svedman ha en uavhengig meglerrolle i tolkningen av finanssaker fremover, skriver Nordens Nyheter.