Den svenske Pensjonsgiganten AMF motsetter seg flere av Ericssons andre storaksjonærer – og leverete krass kritikk av deres linje. Dermed var uvissheten lenge stor på Ericsson-konsernet generalforsamling i Stockholm. Som forventet ble det ikke ansvarsfrihet for styret og konsernsjefen under Ericssons møte tirsdag.
Ericssons styre og administrerende direktør fikk dermedikke innvilget ansvarsfrihet. Cevian og Swedbanks fondsselskap Robur varslet at de vil stemme nei på tirsdagens møte. Begge vil fortsatt stemme for gjenvalg av alle medlemmer, skriver Svenska Dagbladet. Dermed ønsker man å granske hele styret bakover i tid, fordi ingen i styret har snakket om hvilken «bestillelsessak» dette gjelder , under hvilken tid det har skjedd» og i hvilket land. De samme styremedlemmene og samme ledelse vil altså fortsette som før, skriver Nordens Nyheter. Det ligger gjemt i en «hemmelig avtale» mellom Justisdepartementet i Wasington og Ericsson-konsernet.
Svenskene eier mest
Wallenberg-gruppen er fortsatt store i det svenske Ericsson-konsernet med en eierandel på 46,16 prosent av a-skejene i selskapet. Industrivärden, som er knyttet til Svenska Handelsbanken eier 32,88 prosent A-aksjer og er nesten like store. Men Ericsson er et stort og kapitalkrevende internasjonalt konsern, som også har den amerikanske BlackRock -gruppen i ryggen. Wallenbergs Investor AB har 8 prosent av aksjene om man legger sammen A-og B-aksjer osm Wallenbergs fonder og stiftelser eier. Cevian Capital har tilsammen 4,55 prosent, mens Black Rock og Norges Bank med samarbeidende selskaper har nærmere ti prosent av A-og B-aksjene i svenske LM Ericsson.
Tre store grupper
Dermed har eiere av over ti prosent av kapitalen varslet at de vil nekte Ericsson-toppene ansvarsfrihet, som skal til for at dette skal gå gjennom. Tidligere mandag varslet storeieren Christer Gardells fondsselskap Cevian at de vil stemme mot ansvarsfrihet for hele Ericsson-styret, inkludert administrerende direktør Börje Ekholm, på tirsdagens møte. Men Cevian vil fortsatt stemme for gjenvalg av alle medlemmer. Dette dilemmaet blir vanskelig for tirsdagens styremøte i Stockholm, Man gir ikke styrets medlemmer ansvarsfrihet for det som måtte ha skjedd, men ønsker samtidigå fortsette med samme ledelse og styre som idag, skriver Nordens Nyheter i en analyse.
Första AP-fonden stemte tirsdag mot ansvarsfrihet i Ericsson – og mot styrets godtgjørelsesrapport.
– Det er betalt forvaltning for en kunstig høy aksjekurs, sier Ossian Ekdahl, eier av fondet, til den svenske avisen Dagens
Oljefondets mann på Ericssons ERIC-B generalforsamling i april klarte å stanse et sjenerøst bonusprogram for ledergruppen i selskapet, skriver Dagens Næringsliv.
«Black Rock og Partnere»
Oljefondets mann var advokat Alf-Peter Svensson, hadde også oppdrag for andre aksjonærer i selskapet. Til sammen stemte han for 25 prosent av aksjene i Ericsson i april. Etter det Nordens Nyheter erfarer stemmer oljefondet sammen med flere av selskapene i den amerikanske investeringsgruppen BlackRock. Oljefondet har sammen med sine partnere mer enn 10 % av aksjene i det svenske storkonsernet L.M. Ericsson. Kanskje stemmer denne gruppen samlet for 25 prosent av aksjene i Ericsson.
Han tror det gjør ham til den mektigste i Ericsson, iallfall den ene dagen. Oljefondets aksjer i Ericsson ved årsskiftet tilsvarte bare 0,3 prosent av stemmene. Det gjorde likevel fondet til nest største aksjonær som stemte nei til bonusprogrammet. Ericssons ledelse beglager at man ikke kan si mer om mulige ulovligheter i samband med økonomi i selskapet. Årsaken er en avtale mellom det amerikanske justisdepartementet og Ericssons ledese om det som har handt i Irak gjennom flere år. «Misconduct in Iraq» har , om det har funnet sted i perioden 2011- 2019. Forholdet har fått arbeidsnavnet PPA-2020 i Justisdepartementet i USA men det ledet ikke til ansvarsfrihet for styre og ledelse. Likevel bli samtlige medlemmer av styre og ledelse gjenvalgt i det svenske Ericsson-knsernet.