Tidligere utenriksreporter Jon Magnus har skrevet boka "Sommerfuglene i Armero"( Foto: NrK)
Tidligere utenriksreporter Jon Magnus har skrevet boka «Sommerfuglene i Armero»( Foto: NrK)

Jon Magnus er like nysgjerrig som Hemingway, og like bereist som den berømte amerikanske forfatteren. VG`s pensjonerte utenriksreporter har gitt ut faktaboken «Sommerfuglene i Armero» på Aschehougs forlag. Denne perlen av en faktabok er gitt ut med støtte fra Norsk Faglitterær forfatterforening. Bokens beste egenskaper er kanskje forfatterens er evne til litterær analyse, i tillegg til hans sikre penn. Et eksempel er Knut Hamsuns ukjente datter Victoria Hamsun Charlesson, som journalisten fant frem til i den franske byen Hofleur med hjelp av sjømannsprest Agnar Holme. Dette er en rørende trist historie, som nesten gjør mer inntrykk enn Jon Magnus mange dramatiske opplevelser som journalist, gjengitt i boka «Sommerfuglene i Armero».

«Carmencita lilla vän»

Forfatterens litterære reiser til Argentina for å møte Evert Taubes Carmencita, gjør et uslettelig inntrykk på en litterært interessert pensjonist med penger og tid til å reise. Hans historier gir en lyst til å tråkke i journalist Jon Magnus fotspor i Spania, Argentina, Cuba, New York eller Nord-Korea, for å oppleve det helt uvanlige. «En afton i april» er kanskje det beste kapitlet. Det er historien om en beryktet romanse mellom Fritjof Anderson (les:Evert Taube) og Cesilia de Cotagena, gift med Pedro Ezquuiga, og som fikk tilnavnet «Carmencita». Du finner henne den dag i dag i Evert Taubes sang «Samborobom en liten by förutan gata…», som enhver nordboer kjenner igjen. Historien om den ukjente Victoria og Carmencita, viser Jon Magnus journalistiske nyskjerrighet . Han fant både Carmencita i Argentina og Hamsuns ukjente datter på et galehus i franske Le Havre der hun døde i 1980. Knut Hamsuns roman»Victoria» kom ut i 1898, fire år før Victoria Hamsun ble født. Du kan lese mer om hennes skjebne i Jon Magnus bok.

Tragiske historier

Jon Magnus bok er full av tragiske historier fra en verden som ikke er blitt bedre etter at VG`s utenriksreporter gikk i pensjon. Det enorme jordraset som tok livet av tusentalls mennesker i Columbia, og som gjenspeiler bokens tittel, er nesten glemt. Dette fenomenet kalles «Gullfiskeffekten» på journalistspråk. Den globale terroren i Paris, Bruxelles, Bagdad, Kabul og tilbake, har gjort oss alle litt mer ufølsomme selv overfor de verste naturkatastrofene. Jon Magnus opplevde serbernes brutalitet overfor de eks-jugoslaviske muslimene, og han beskriver Francos halvmilitære politi Guardia Civil som på Francos tid , drepte norsk sjømann fra Tjølling, noe som førte til overnaturlige hendelser i den lille byen Fresno el Viejo i Spania. En av hans mest spennede fortellinger er historien om skipet som fraktet et titall norske toppnazister fra Askøy ved Bergen tilBuenos Aires i Argentina i 1947.  Historien om skipet»Solbris» må leserne få vite mer om. Utenriksreporter Jon Magnus reiser til Nord-Korea er et eget kapittel for seg. VG-journalisten måtte bøye seg i støvet for den balsamerte Kimil Sung, som idag deler gravsted med sønnen Kim Jung Il, han også balsamert.  Ifølge Jon Magnus bok noterte utenriksreporteren gaver fra både det kongelige norske Arbeiderparti og norsk LO på det enorme gavebordet. Vi anbefaler Jon Magnus faktabok fra et liv som utenriksjournalist i VG på det varmeste!

Jon Magnus har skrevet en perle av en faktabok med tittelen "Sommerfuglene i Armero"( Foto: VG)
Jon Magnus har skrevet en perle av en faktabok med tittelen «Sommerfuglene i Armero»( Foto: VG)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*