Depositumskonto er for deg som skal leie eller leie ut en bolig. Et depositum er et pengebeløp som leietaker gir utleier gjennom å sette en avtalt sum inn på en konto som ingen fritt kan disponere. Grunnen til at mange utleiere velger å ha depositum i sitt leieforhold er for å sikre seg mot eventuell ubetalt leie, skader på bolig, utgifter ved fraviking og for andre krav som reiser seg av leietakeren.
Renteradar.no forklarer deg mer om hva det er, samt gir deg gode tips og triks.
Opprette depositumskonto
Bankene har ulike krav og priser for å opprette en depositumskonto. Et felles krav for depositumskonto er at utleier er den som oppretter og står ansvarlig for kostnadene som påløper. Enkelte banker krever at både utleier og leietaker er kunder i samme bank. Etableringsgebyret ligger normalt på 500-2000 kroner.
Nøyaktige kriterier kan variere. Bankene krever kontaktinformasjon til både utleier og leietaker, kopi av signert leiekontrakt og adresse til leieenheten. De fleste banker tilbyr nå også muligheten til å opprette en depositumskonto digitalt. Da benyttes ulike løsninger for e-signering hvor begge parter signerer gjennom innlogging med BankID.
Hvor stort skal et depositum være?
Størrelsen på depositumet skal avtales mellom parter. Loven sier likevel at beløpet ikke kan være høyere enn seks måneders husleie. Her skal summen regnes som det man betaler for husleien, uten strøm og andre utgifter som følger med. For studentsamskipnader er det maks tre måneders husleie som gjelder. Likevel er det verdt å merke seg at slike utleiere kan kreve inntil tre måneders forskuddsleie slik at summen av depositum og forskudd kan bli inntil seks måneders leie totalt.
Markedsstandarden er tre måneders husleie i depositum. Partene kan også avtale at beløpet skal forandres i takt med endringer i leien. Endringer i leien kan forekomme både av indeksregulering og som følge av tilpasning til gjengs leie.
Avslutte depositumskonto
Dersom det ikke har blitt gjort mislighold i leieavtalen, skal leietaker få pengene tilbake ved endt leieforhold. For å avslutte en depositumskonto kreves det at utleier og leietaker går sammen til banken og fordeler depositumet slik de har blitt enige om. Bankene har også muligheten til å utbetale til en av partene dersom den andre parten har gitt skriftlig samtykke til dette.
Regler for depositumskonto
Dersom du er utleier og krever at dine leietakere betaler et depositum, så er du pålagt å få opprettet en depositumskonto. Den viktigste regelen når du skal opprette eller betale inn til en depositumskonto er at det er ulovlig for utleieren å motta depositumet kontant eller ved å sette det inn på sin egen konto. Som utleier er det viktig at du vet at Husleieloven har regler for både fastsetting av husleien, og for sikkerhetsstillelse i form av depositum og garanti. Les hele paragrafen til Husleieloven. Dersom du som utleier oppretter en vanlig konto i eget navn, kan du ende opp med å måtte betale tilbake depositumet med forsinkelsesrenter på 8,5 %.
Skal du leie ut en sekundærbolig eller hytte? Det finnes flere ulike regler man burde sette seg inn i dette tilfellet. Blant annet kategoriseres ulike boliger etter hva de benyttes til, og med dette kommer det også særskilte regler innen skatt og likningsverdi.
Depositumsgaranti – et alternativ til depositumskonto
Et alternativ til ordinær depositumskonto er en depositumsgaranti. Her betaler leietaker kun en engangssum på 16 % av avtalt depositum for garantien. Dette beløpet får ikke leietaker tilbake etter endt leieperiode. Dette gir også utleier samme sikkerhet som ved et ordinært depositum. Garantien varer i 3 år. En slik depositumsgaranti kan bestilles hos Husleie.no.
Leier du din første bolig? Dette har du krav på!
Man kan ofte lese historier om utleiere som nekter å gi leietaker tilbake depositumet, på feil grunnlag. Husk å ta mange, detaljerte bilder av leiligheten når du flytter inn, og når du flytter ut. Ser du noen mangler eller skader når du flytter inn, bør du melde det inn med én gang til utleier, skriftlig. Her får du våre topp fire punkter som er viktig å tenke på når du leier din første bolig:
- Husk at leieavtalen din kan skje både skriftlig og muntlig. Likevel kan du alltid kreve at leieavtalen din settes opp skriftlig. Det anbefaler vi at du gjør.
- Husleieloven er viktigere enn leieavtalen du har med utleier. Med dette mener vi at utleieren din ikke kan gi deg en leiekontrakt med mindre gunstige vilkår enn de som står i husleieloven.
- Utleieren skal dekke kostnadene for å åpne opp en depositumskonto. Likevel kan du kreve at depositumskontoen opprettes i ditt navn.
- Foreligger det en mangel i leiligheten? Da kan du kreve at utleier ordner opp i dette. Gjør utleier ikke det, kan du alltid kreve erstatning eller prisavslag.