Foto av Joe Biden og amerikanske arbeidere, ref. White House.

Amerikanske arbeidsgivere legger til 254 000 jobber, og overgår forventningene, skriver New York Times.Arbeidsmarkedet kom tilbake i september, et tegn på at den økonomiske veksten forble solid. Arbeidsledigheten falt til 4,1 prosent. Sentralbanksjef Jerome Powell sier til NYT.com at amerikansk ökonomi er i god form.
Etter flere måneder som har tydet på et svakt arbeidsmarked i USA, kom fredagens jobbtall inn langt sterkere enn ventet på forhånd.

254.000 nye jobber ble skapt i september, ifølge Bureau of Labour Statistics. Det var på forhånd ventet 150.000 nye jobber.

Samtidig endret arbeidsledigheten seg lite og falt et lite knepp til 4,1 prosent i september.

– Det er fristende å si at dette helt fjerner muligheten for et dobbeltkutt fra Fed i november, men det er nok fortsatt litt prematurt å hevde det, all den tid det gjenstår en rekke tall og begivenheter fremover, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

– Dette er knallsterke tall og klart sterkere enn ventet, fastslår han.

I september ble det skapt 142.000 nye jobber utenfor landbruket i USA, et tall som ble revidert opp til 159.000.

Begrunnelsen da Federal Reserve kuttet renten dobbelt i september-møtet var at inflasjonen har dempet seg betraktelig, men også at veksten i antall nye jobber har bremset opp. Sentralbanken er opptatt av å opprettholde et sterkt arbeidsmarked. Mandag sa sentralbanksjef Jerome Powell at den amerikanske økonomien «er i solid form» og at Fed ikke har hastverk med videre rentekutt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*