Sveriges tidligere statsminister og utenriksminister Carl Bildt er urolig over over utviklingen i Ukraina og Østersjøen. Det svenske forsvaret omgrupperer sine militære styrker av frykt for krigshandlinger i Sveriges nærområder.
Sveriges tidligere statsminister og utenriksminister Carl Bildt mener at truslene mot Sverige, som følge av utviklingen i Ukraina kan føre Sverige og Finland nærmere NATO. En av Carl Bildt`s forfedre, som var norsk-svensk diplomatisk utsending i Italia før unionsoppløsningen, har fått en egen gate i Roma, Via Carlo de Bildt.
-Det vil være tydelig at vi har gått inn i det som kan beskrives som en ny førkrigstid.», skriver Bildt på sin private blogg. Han bor mye av året i hustruens slott nær Parma i Italia, sammen med sin Anna Maria Corazza Bildt. Her feiret Bildt sin 70-årsdagen i 2019, med den svenske finansmannen Jacob Wallenberg og EFs tidligere sjef Louise Svanberg som gjester, skriver Expressen.
Bakteppet for bekymringene er den russiske styrkeoppbyggingen, og de russiske signalene til blant annet Finland og Sverige, om å avstå fra et fremtidig medlemskap i NATO. Men Sverige har allerede en bilateral avtale med USA om bistand på Gotland, dersom det er behov for det. Derfor er det et lite sannsynlig scenario at russiske soldater forsøker å gå i land på Gotland. Sverige og Finland øver også sammen med NATO-styrker, og de er en folkeavstemning fra å søke om medlemskap i NATO. I Rapport på SVT 1 på mandag, uttrykte svenske barn frykt for en russisk invasjon i Sverige.
Carl Bildt sier i et intervju med svensk TV 4 at han tror at den russiske aggresjonen mot Sverige, bare er i en startfase. Det svenske sikkerhetspolitiet(SÂPO og Politiet utreder ferske «Drone-angrep»(les mulig spionasje) på svenske kjernekraftverk ,Slottet og mot Riksdagen i Stocholm. Bildt mener at motstanden mot medlemskap i NATO er i ferd med å falle sammen både i Sverige og Finland. Sannsynligheten for aggresjon mot eller et angrep på NATO-land i Norden er svært lite sannsynlig, skriver Nordens Nyheter i en kommentar til den spente utviklingen i Østersjøen. Sverige og Finland har som kjent en nøytralitetsallianse, og derfor er det trolig at de to landene kan finne veien inn i NATO som nye medlemmer, etter en folkeavstemning i begge land. Finland har nylig besluttet å kjøpe et femtitall amerikanske jagerfly av typen F-35, og dermed setter de en stopper for fremtidig russisk aggresjon mot Finland, skriver Nordic News i en kommentar.