Vi oppfordrer par til å snakke åpent og ærlig om privatøkonomi for å skape tillit, sier Bunny Nooryani, kommunikasjonsdirektør i Lindorff til Nordens Nyheter.
Hun henviser til at det nylig var nylig Valentins dag, og kanskje ikke riktig anledning til å krangle med den utvalgte om privatøkonomien. Men 20 prosent kvier seg for en økonomiprat – året rundt.
Det viser en spørreundersøkelse inkassoselskapet Lindorff har fått gjennomført.
– Jeg skjønner at akkurat denne dagen kanskje ikke er den beste for å snakke om privatøkonomien, og spesielt de litt vanskelige delene av den, sier Bunny Nooryani, kommunikasjonsdirektør i Lindorff.
Hun oppfordrer allikevel alle til å prate om forbruk, sparing, lån og investering med partneren sin.
– Hvem har ikke kviet seg for å fortelle kjæresten om et kjøp man egentlig ikke hadde råd til, eller som jeg har gjort: Gjemt en nyinnkjøpt vare helt bakerst i skapet. Mange par krangler om privatøkonomien fordi de har ulike holdninger til forbruk. Vi oppfordrer folk til å snakke åpent og ærlig om dette for å skape felles forventninger og tillit, sier Nooryani.
Store forskjeller på europeerne
Undersøkelsen er gjennomført i 24 europeiske land. I Sverige og Danmark er det bare litt over halvparten så mange som i Norge som svarer at de ikke vil ta opp privatøkonomiske spørsmål med sin nærmeste, nemlig 12 prosent. Tsjekkerne skiller seg ut helt i den andre retningen – der er andelen hele 42 prosent.
Her er noen andre funn i den norske undersøkelsen:
- 23 prosent svarer at privatøkonomien er en kilde til dårlig stemning i parforholdet
- 11 prosent svarer at privatøkonomien har vært en årsak til å ikke avslutte forholdet
– Det er ganske mange par som holder sammen delvis på grunn av økonomien. Det er dyrt å være singel, og det kan være vanskelig å opprettholde levestandarden fordi mange kostnader blir doblet, sier Nooryani.
På Valentinsdagen er det mange som gir kjæresten en ekstra oppmerksomhet i form av blomster, sjokolade, gaver eller et restaurantbesøk.
– Men husk at den beste gaven du kan gi kanskje er åpenhet og ærlighet, sier Nooryani.
Om undersøkelsen
Konsernet Intrum har fått gjennomført spørreundersøkelsen i de 24 landene selskapet har virksomhet i. Lindorff er en del av Intrum.
1000 nordmenn ble spurt om privatøkonomien sin og hvordan de bruker pengene sine.
Undersøkelsen ble gjort i siste halvdel av 2019.
Også innbyggere i 23 andre europeiske land har svart på samme undersøkelse.
Valentins dag
Markeres både i verdslig og kirkelig sammenheng.
Kalles også Alle hjerters dag, og Kjærlighetens dag.
Feires av mange med gaver, blomster og kort til den utvalgte.
Feiringen er kommet til Norge fra USA, på samme måte som morsdag, farsdag og halloween.
Lindorff ble etablert i 1898 og er markedsleder i Norge innen inkasso, fakturering og betaling, låneadministrasjon og porteføljeoppkjøp. En vesentlig del av vår kjernevirksomhet er å finne gode løsninger på betalingsutfordringer. Lindorff har ca 650 medarbeidere, fordelt på kontorer i Oslo, Røyken og Trondheim. Lindorff i Norge er datterselskap av Intrum.
Lindorff og Intrum Justitia slo seg sammen 27. juni 2017 og ble til Intrum. Selskapet er nå bransjens ledende leverandør av tjenester innen kredittadministrasjon. Selskapet er til stede i 24 europeiske land, der 9000 medarbeidere jobber for å fremme en sunn økonomi. I 2018 hadde Intrum en inntekt på SEK 13,4 milliarder. Selskapet har hovedkontor i Stockholm, Sverige og er notert på Nasdaq Stockholm.
Siv Hellegjerde Martinsen har ansvaret for Lindorff og Intrum Sverige. Hun har vært i stillingen siden mars 2018. Før hun kom til Lindorff var hun 13 år i Danske Bank konsernet, senest som Chief Commercial Officer i Danica Pensjon. Siv har bred ledererfaring fra ulike deler av finanssektoren, med både strategisk og operativ ledelse innenfor salg og markedsføring, HR, revisjon og aksjemegling. Siv er utdannet Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI og har en høyere lederutdanning fra IMD i Sveits.
For mer informasjon, besøk www.intrum.com eller www.lindorff.com.