Konsernsjef Kjersti Braathen i Den B kjöper finansselskapet Altor i Stockholm.(Foto: DnB)
STOCKHOLM, 21. oktober (Reuters). Gjennom PE-firmaet Altor og minoritetsaksjonærer Vil øke nordisk tilstedeværelse, sier finansdirektøren i DNB Ingen nedskjæringer forventes, avtale sluttføres i første halvår 2025. DnB betaler 12 milliarder kroner for Altor.


Carnegie, som sysselsetter rundt 850 personer, hadde 436 milliarder kroner i forvaltningskapital per 30. september.DNB sa at de forventer at avtalen vil gi en avkastning på investert kapital over 15 prosent, og øke effektiviteten på tvers av den samlede virksomheten.


-Norges største bank DNB DNB.OL har gått med på å kjøpe den svenske investeringsbanken og kapitalforvalteren Carnegie fra private equity-selskapet Altor og minoritetseiere for rundt 12 milliarder svenske kroner (1,14 milliarder dollar), het det mandag.

Oppkjøpet er satt til å styrke DNBs tilstedeværelse i Norden og øke dens gebyrbaserte inntekter, sier finansdirektør Ida Lerner til Reuters.

"Dette er i hovedsak en inntektssynergisak. Vi ser et betydelig potensial i form av inntektsgenerering fremover," sa hun. "Det er alltid et element i form av kostnadssynergier, men det er veldig, veldig lite i dette tilfellet. " sa Lerner.

Hun sa at det ikke var forventet noen nedskjæringer i forhold til transaksjonen.

DNB sa i en uttalelse at de forventer å fullføre kontantoppkjøpet, som er underlagt offisielle godkjenninger, i første halvdel av 2025.

DNB hadde vært i dialog med Altor i litt mer enn ett år for å sikre at virksomhetene utfyller hverandre og passet godt kulturelt, sa Lernersaid.

"Dette er en know-how-virksomhet. Det er virkelig en folks virksomhet," sa hun.
DNB sa i en uttalelse at de forventer å fullføre kontantoppkjøpet, som er underlagt offisielle godkjenninger, i første halvdel av 2025.

DNB hadde vært i dialog med Altor i litt mer enn ett år for å sikre at virksomhetene utfyller hverandre og passet godt kulturelt, sa Lernersaid.

"Dette er en know-how-virksomhet. Det er virkelig en folks virksomhet," sa hun.

Aksjene i DNB steg 0,7 % ved 0957 GMT.

Mens Europas største banker har styrket sin motstandskraft siden finanskrisen 2008-2009, kan langsiktig inntjeningsvekst komme under press igjen ettersom rentene faller.

Noen långivere har allerede vendt seg til avtaler for å diversifisere inntektene sine. BNP Paribas kjøper AXA Investment Managers AXAF.PA, mens UniCredit CRDI.MI bygde en eierandel i tyske Commerzbank CBKG.DE.

Carnegie, som sysselsetter rundt 850 personer, hadde 436 milliarder kroner i forvaltningskapital per 30. september.

DNB sa at de forventer at avtalen vil gi en avkastning på investert kapital over 15 prosent, og øke effektiviteten på tvers av den samlede virksomheten.

"Den primære verdidriveren for transaksjonen er vekstmulighetene som frigjøres av en sterkere kombinert nordisk plattform og forbedret kundetilbud," heter det i en uttalelse.

DNB sa at DNB Markets og Morgan Stanley fungerte som deres finansielle rådgivere, mens Carnegie Investment Bank, Goldman Sachs og Lenner & Partners fungerte som rådgivere for Carnegie.

DNB skal rapportere kvartalsresultat tirsdag. Europeiske rivaler DeutscheBank DBKGn.DE, Lloyds LLOY.L og Barclays BARC.L vil også rapportere denne uken.

Den nordiske finanssektoren har hatt relativt få oppkjøp de siste årene. Nordea NDAFI.HE forventer å sluttføre en avtale i år om å kjøpe den norske personkunde- og private bankvirksomheten til Danske Bank DANSKE.CO.

Handelsbanken SHBa.ST gikk i fjor med på å selge deler av sin finske virksomhet til lokale firmaer for 1,3 milliarder euro (1,41 milliarder dollar).

DNB sa at de i forbindelse med oppkjøpet av Carnegie vil gi nytt navn til DNB Markets-enheten DNB Carnegie.

Altor Fund IV (Altor) kjøpte nylig 6,4 millioner aksjer i Transcom WorldWide AB (publ) (Transcom) fra Investment AB Kinnevik (Kinnevik). Aksjene tilsvarer 24,5 % av utestående aksjer til en kurs på SEK 66 per aksje, eller SEK 421 millioner totalt. Dette er det tredje oppkjøpet i Altor Fund IV, et fond som ble lansert i juli 2014 med Sverige som hjemsted.

Transcom er en global kundeopplevelsesspesialist som tilbyr kundebehandling, salg, teknisk støtte og kredittbehandlingstjenester gjennom et omfattende nettverk av kontaktsentre. Transcom sysselsetter 29 000 kundeopplevelsesspesialister ved 54 sentre i 23 land, og leverer tjenester på 33 språk til over 400 internasjonale merkevarer i ulike bransjevertikaler. Selskapet ble grunnlagt i 1995 av Kinnevik og er notert på Nasdaq Stockholm under ticker-symbolet TWW.

– Vi er imponert over snuarbeidet Transcom har oppnådd de siste årene, og vi ser frem til å støtte selskapet og dets ledelse på dens fortsatte reise, sier Klas Johansson, partner i Altor.

Altor 2003 Fund GP Limited, Altor Fund II GP Limited og Altor Fund III GP Limited har et styre bestående av styreleder Hans Henrik Klouman, og medlemmene Heidi Birtwistle og Brendan McMahon. I Altor Fund Manager AB er Hans Henrik Klouman styreleder og styremedlemmer er Cecilia Lager, Eivind Kolding og Christian Salam

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*