Både Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) og Regnskap Norge er opptatt av å bidra til en mer effektiv og smartere hverdag for næringslivet ved å ta i bruk teknologi og digitale løsninger. Nå tar de to organisasjonene de første skrittene mot tettere samhandling for økt digitalisering i privat sektor.
Samarbeidet er uformelt og vil skje på flere områder.
– Vi har felles interesse av å samarbeide om digitaliseringen i privat næringsliv, ikke minst i samhandlingen mellom næringslivet og offentlig sektor. Daglig rapporterer næringslivet til ulike offentlige registre vedrørende alt fra å etablere en virksomhet, levere skattemelding eller følge opp arbeidstakere som er sykemeldt, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge: – I en hverdag som blir stadig mer regelstyrt og kompleks, er det viktig å minimere de administrative byrdene for næringslivet. Regnskap Norge er opptatt av smarte og effektive rapporteringsløsninger som eksempelvis innebærer at ulike offentlige registre snakker sammen. Det betyr at data gjenbrukes og næringslivet kun må rapportere én gang. Myndighetene har store ambisjoner for videre digitalisering av samfunnet. For oss er det viktig å bidra med kompetanse og erfaring om praktiske og anvendelige løsninger.
– Regnskapsførerne er en av de aller viktigste og mest aktive brukergruppene i Altinn, derfor har vi lenge samarbeidet tett med Regnskap Norge. Vi vet Altinn alene bidrar til milliardinnsparinger for næringslivet hvert år, bare i spart tidsbruk. Regnskap Norges erfaringer er nyttige og verdifulle for oss i det daglige arbeidet med videreutvikling av digitale løsninger, slik at løsningen kan bidra til enda større besparelser framover. Derfor ser vi fram til enda tettere samarbeid, sier Frode Danielsen, direktør i Digitaliseringsdirektoratet.
Tett på næringslivet
– Regnskap Norges medlemmer bistår 450 000 av landets 600 000 små og mellomstore bedrifter med regnskapsoppdrag. Vi kjenner derfor veldig godt til utfordringene næringslivet står overfor. Nærheten til næringslivet gjør oss i stand til å raskt vurdere konsekvenser av teknologier og innovasjoner, teste ut konsepter, for så å dele erfaringene med medlemsbedriftene og andre interessenter, forteller Aale-Hansen: – Vi deler myndighetenes ambisjoner for videre digitalisering av dialogen med næringslivet, og gleder oss til tettere samhandling med Digdir for å bidra til at dette skjer på en best mulig måte.