SER LYSPUNKTER: Erik Kaland, spareøkonom i Storebrand, og Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron fra Storebrand.

Storebrand-økonomer peker på lyspunkter for skuffede nordmenn etter Trump-seier.

Mange nordmenn hadde foretrukket et annet utfall av tirsdagens presidentvalg i USA. Rent økonomisk er det likevel grunn til å glede seg, også for de som foretrakk Kamala Harris.

– Mange her i Norge ble skuffet da de våknet og så hvem vinneren var, men på børsene har det vært full fest. Wall Street stemte definitivt på Donald Trump, forteller Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron fra Storebrand.

– Det har vært en fantastisk uke for norske fondssparere. De fleste av dem investerer jo i globale fond, og gjerne da indeksfond, som har 70 prosent i amerikanske aksjer.

Kan booste pensjonen
Dagen etter valget så verden den største oppgangen noensinne på indeksen S&P 500, som viser utviklingen i de 500 største selskapene i USA. En slik oppgang gir positive ringvirkninger, både for egen sparing og vår felles sparegris.

– Vi ser at 50 prosent av nordmenn sparer i fond, og mange har pensjonen sin eksponert mot globale selskaper og amerikanske selskaper, forteller Hagatun.

– Ikke minst så har vi et oljefond som har mange tusen milliarder investert i det amerikanske markedet, og som den siste uken har blitt mye større. Dette gir jo politikerne i Norge rom for å bruke mer penger her hjemme.

Joar Hagatun
Joar Hagatun, porteføljeforvalter i Kron fra Storebrand, peker på at veldig mange norske sparere har fått en skikkelig boost etter Trump-seieren.

Støvet vil legge seg
Til tross for full fart på amerikanske børser etter valgresultatet, er det ingen grunn til å tro at oppgangen skal være like kraftig fremover, ifølge spareøkonom i Storebrand, Erik Kaland.

– Jeg tror den sterke reaksjonen i markedet handler om at republikanerne trolig også får flertall i kongressen, slik at Trump faktisk kan gjennomføre skattekuttene han har lovet, sier Kaland.

Skattekutt driver aksjekursene opp fordi selskapene da sitter igjen med mer verdier selv.

– Markedet vil følge nøye med på hvordan den nye Trump-administrasjonen blir, og det er knyttet stor spenning til det politiske manifestet «Project 2025». Jeg tror likevel markedene blir roligere fremover nå som det første støvet har lagt seg.

Erik Kaland, november 2024
Spareøkonom Erik Kaland maner til god diversifisering for å ruste seg mot uforutsigbare Trump-utspill.

– Spre investeringene
Trump vist seg å være en politiker som setter i gang store svingninger på børsen, noe Kaland oppfordrer til å ruste seg mot.

– Trump gjør og sier ting på en mye mer direkte måte enn andre politikere, som får ekstreme utslag på enkeltsektorer, helt ned på enkeltselskaper, forklarer Kaland.

– Den beste medisinen mot uforutsigbare Trump-utspill er diversifisering. Spre investeringene dine godt utover, og ha en god global eksponering, så slipper du å få disse voldsomme svingningene innenfor én sektor som kan bli påvirket av et politisk utspill de neste årene.

– Holder Trump i øra
Både Kaland og Hagatun har tro på at amerikansk næringsliv vil fortsette å gå bra, men som mange økonomer har pekt på, vil Trumps planlagte pengebruk kunne drive prisene opp.

– Det betyr høyere renter lenger, og det kan ta lenger tid før vi får rentekuttet mange nordmenn venter på, sier Joar Hagatun.

Samtidig tror han nettopp inflasjonen kan bidra til å bremse Trumps planlagte pengebruk.

– Da Trump ble valgt i 2016 holdt vi fortsatt på å rydde opp etter finanskrisen, og renta var mye lavere, faktisk høyt på ettallet. Nå ser vi en rente høyt på firetallet og en underliggende inflasjon som er mye høyere. Det kan være at inflasjonen holder Trump litt i øra, sånn at han får mindre rom for å gjennomføre veldig spreke sprell.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*