Christine Lagarde er her  fotografert av Michaerl Probst for Associated Press.

FRANKFURT, Tyskland (AP) - Den europeiske sentralbanken kuttet styringsrenten torsdag med et kvart poeng, og gikk dermed foran den amerikanske sentralbanken, mens sentralbanker over hele verden lener seg mot å senke lånekostnadene - et skifte med vidtrekkende konsekvenser for boligkjøpere, sparere og investorer.

ECB kuttet sin referanserente til 3,75 % fra rekordhøye 4 % på et møte i bankens 26-medlemmers rentesettingsråd i Frankfurt. I etterkant av en pressekonferanse sa ECB-president Christine Lagarde at inflasjonen hadde lettet nok til at sentralbanken begynte å senke renten.

Men med en årlig inflasjon på 2,6 % i mai og forventet å holde seg over ECBs 2 %-mål inn i neste år, nektet Lagarde å indikere hvor raskt eller hvor dype eventuelle fremtidige rentekutt kan være.Sentralbanksjef Christne Lagarde advarer mot å tro at kampen mot inflasjonen er over. Hun sier at inflasjonen i Eurosonen vil stige fremover.
Den europeiske sentralbanken kutter renten for første gang siden 2019. Reduksjonen kommer etter at inflasjonen i eurosonen er avkjølt. Dette får den europeiske sentralbanken ECB, til å senke renten før Federal Reserve i USA, hvor rentene forblir høye, skriver New York Times.

Federal Reserve skriver at det har vært mangel på fremgang ned mot inflasjonsmålet på to prosent de siste månedene, som gjör at entenivået i USA fortsatt liggende i intervallet 5,25 til 5,50 prosent. Der har den ligget i ro siden juli i fjor.

Den europeiske sentralbanken (ECB) snur Riksbanken ryggen og senker styringsrentene med 0,25 prosentpoeng, skriver Svenska Dagbladet. Det er første gang siden 2019 at ECB har valgt å senke renten og første gang noensinne at den er foran den amerikanske sentralbanken ved å starte en syklus med pengepolitiske lettelser.

Den svenske styringsrenten ble satt ned med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent midt i mai. Dersom inflasjonsutsiktene holder, kan renten settes ned to ganger til i andre halvår.

Inflasjonen er nå nær målet og ventes å være det selv på litt lengre sikt. Men inflasjonsutsiktene er usikre.

Svensk BNP-vekst har vært svak, men ventes å øke gradvis. Arbeidsmarkedet svekkes en stund ennå, skriver Riksbanken.se..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*