Første september går årets viktigste flygning til Tsjad i Sentral-Afrika. Norwegian og UNICEF skal sende et fly med nødhjelp til barn rammet av konflikt i denne regionen. Utviklingsminister Nikolai Astrup er også med på flygningen. – Partnerskapsmodellen Unicef og Norwegian har valgt, er en av mange mulige måter å bidra i utviklingsarbeidet, og jeg håper også andre bedrifter lar seg inspirere, sier han. Konseptnotat er hentet fra internasjonal konferanse om Tsjad i Berlin, 2. – 3. september 2018, skriver Mynewsdesk.
Viktig at Afrika lykkes
Lastet med medisin
Dette er femte gang Norwegian og UNICEF sender et fullastet fly med medisin, skolemateriell og annen nødhjelp til deler av verden der krig og konflikt er normalen. Tsjad er en av verdens glemte kriser: Det er et av de fattigste landene i Afrika, og konflikten med Boko Haram kombinert med kraftig tørke har ført til en humanitær krise og flere hundre tusen barn står i fare for å dø på grunn av alvorlig underernæring.
- Norge er en betydelig bidragsyter til UNICEFs arbeid. Denne reisen gir en god mulighet til å se med egne øyne hvordan UNICEF jobber i felt. Dersom vi skal nå bærekraftsmålene, er det helt avgjørende å få privat sektor med på laget. Partnerskapsmodellen Unicef og Norwegian har valgt, er en av mange mulige måter å bidra i utviklingsarbeidet, og jeg håper også andre bedrifter lar seg inspirere.
- Landene i Sahel og rundt Tsjadsjøen er blant verdens aller fattigste. De er hardt rammet av klimaendringene og konflikt. Det er viktig for alle – også oss i Europa – at disse landene lykkes bedre. Derfor er både akutt humanitær bistand, sikkerhetssamarbeid og det mer langsiktige utviklingsarbeidet Norge bidrar til i denne regionen viktig. Uten internasjonal støtte vil flere av disse landene ikke kunne nå FNs bærekraftsmål, sier utviklingsminister Nikolai Astrup.
Årets viktigste flygning
- Årets viktigste Norwegian-flygning i år går til Tsjad. Mange av barna som har blitt fanget i konflikten, har mistet hjem, familie og år med utdanning. Derfor stiller vi med fly og mannskap og håper at alle våre kunder og samarbeidspartnere vil hjelpe oss å fylle et fly med medisiner, skolemateriell og annen nødhjelp slik at barna i Tsjad én dag skal kunne forsørge seg selv og bygge opp lokalsamfunnene sine. Så langt har vi fått inn nesten 1,5 millioner (kroner?). Vi oppfordrer alle til å bli med på aksjonen, slik at vi når målet om å samle inn 2 millioner, sier konsernsjef Bjørn Kjos.
- Jeg har selv sett hvor alvorlig den humanitære situasjonen er i den delen av Afrika. Denne flyvningen vil utgjøre en enorm forskjell for barna i Tsjad. Jeg håper så mange som mulig bidrar, slik at vi får fylt opp lasterommene med livsnødvendig medisin, vannrenseutstyr og andre nødhjelpsartikler. Behovet for barna i Tsjad er mye større enn det UNICEF alene kan dekke. Derfor betyr det mye at Norwegian flyr ned skolesaker, vaksiner og høynæringsrik mat fra UNICEF. Engasjementet fra Norwegian er ubetalelig. Mange av de Norwegian-ansatte som er med på turen, støtter vårt arbeid etterpå, og det er helt fantastisk, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.
Enkelt å bidra
Flyet (med nødhjelp og skoleutstyr) tar av den 17. september. Innen det skal vi samle inn to millioner kroner, slik at vi kan fylle lasterom, hattehyller og seter med medisin, annen nødhjelp og skoleutstyr. Norwegian vil fly fra Oslo til København, hvor utstyr fra UNICEFs verdenslager lastes ombord. Deretter settes kursen mot Tsjads hovedstad, N’Djamena.
En rekke av Norwegians medarbeidere bidrar til å fylle flyet ved å samle inn penger og gjennom frivillig arbeid. Norwegian vil også gjennom en rekke kanaler be sine passasjerer om hjelp (til å fylle flyet). Man kan bidra ved å donere et beløp når man bestiller flybillett på norwegian.no, eller ved å sende sms med kodeord FLY til 2040. 200 kroner vil da i regi av UNICEF gå uavkortet til trengende barn i Tsjad. Det er også mulig å donere et valgfritt beløp via Vipps ved å legge til #UNICEF Fyll et fly med vippsnummer 88343 eller ved å besøke kampanjesiden vår, www.unicef.no/fyll-et-fly.
Tidligere år har UNICEF og Norwegian samarbeidet om å sende fly med nødhjelp til verdens nest største flyktningleir, Za’atari i Jordan, Den sentralafrikanske republikk, Mali og Jemen.
UNICEF Norge og Norwegian har i tolv år hatt et tett samarbeid for å hjelpe vanskeligstilte barn verden over. Avtalen mellom UNICEF og Norwegian har også blitt utvidet til å omfatte UNICEF i Sverige, Danmark og USA. Det innebærer flere kampanjer og gir enda flere medarbeidere i Norwegian mulighet til å være med og hjelpe.
Bakgrunn
(Konseptnotat fra internasjonal konferanse om Tsjad i Berlin, 2. – 3. september 2018)
Fattigdom, klimaendringer og voldsomme konflikter har påvirket livet og levebrødet i området rundt Tsjad-sjøen, spesielt kvinner og barn. Massiv framvekst av bevæpnede ikke-statlige aktivistgrupper har ødelagt livet til millioner av mennesker og tvunget dem på flukt. Infrastruktur og livsgrunnlag er lagt i ruiner, og brudd på menneskerettigheter skjer konstant.
Mer enn 10 millioner mennesker trenger i 2018 livreddende hjelp og beskyttelse. Behovet for humanitær hjelp overstiger 1,56 milliarder USD. Behovet for øyeblikkelig hjelp og langsiktig utviklingshjelp er også omfattende.
I etterkant av den humanitære konferansen i Oslo i februar 2017 om Tsjad-regionen, der det ble lovet 672 millioner USD for 2017 og fremover, ble humanitær hjelp betydelig oppskalert: mer enn 6 millioner mennesker mottok hjelp i 2017, og nordøst i Nigeria ble hungersnød avverget.
En sentral prioritering er å styrke den kollektive innsatsen blant de mange aktørene som jobber med den komplekse krisen i området rundt Tsjadsjøen. Humanitær hjelp har reddet liv og forhindret at millioner av mennesker har trengt nødhjelp, og må opprettholdes.
Basert på det oppnådde har deltakerne fra konferansen – Tyskland, Nigeria, Norge og FN – avgjort å organisere en andre (oppfølgings-)konferanse om Tsjadsjøen. I tillegg til humanitære tiltak, vil målsettingen være å fremme bærekraft i tillegg til å jobbe mot stabilitet.
1.Styrke den kollektive, mangesidige tilnærmingen til å takle krisen og dens grunnleggende årsaker
2.Støtte myndighetene i de berørte landene og styrke deres samarbeid med regionale og internasjonale partnere
3.Mobilisere internasjonale ressurser for å ta tak i de umiddelbare og langsiktige behovene for de som er berørt av krisen, spesielt de mest vanskeligstilte og sårbare gruppene
4.Stimulere støtte for humanitær hjelp, uhindret og ubundet humanitær tilgang til de som er rammet av krisen, og styrket beskyttelse av sivile
5.Følge opp behovene på kort og lang sikt for de som er berørt av krisen gjennom å bygge styrke, forebygge kriser og stabilisere tilstanden, samt fremme bærekraftig utvikling.
Fakta om Tsjad:
1,28 millioner kvadratkilometer (det tilsvarer Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Nederland til sammen)
Antall innbyggere: 12 millioner
Uten kystlinje i Sentral-Afrika
Offisielle språk: arabisk og fransk
Humanitær situasjon:
Overlappende kriser, inkludert mangel på mat, flyktninger og epidemier.
4,4 millioner mennesker trenger nødhjelp
2,5 millioner av disse er barn
1,6 millioner trenger trygt drikkevann og hygiene- og sanitære fasiliteter
13,9 % barn under 5 år lider av akutt underernæring
Flyktninger
Nærmere 410.000 flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk (DSR), Nigeria og Sudan
96.000 tilbakevendte fra DSR
123.200 mennesker som er interne flyktninger
Kontaktpersoner for pressen:
Norwegian: Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen, tlf. 45 45 60 12
UNICEF: Kommunikasjonsrådgiver Lisbeth Bremnes, tlf. 907 51 148
Utenriksdepartementet: Ane Haavardsdatter Lunde, tlf. 97671250