Går sammen for mer ombruk: Egil Hogna (Norconsult), Amund Tøftum (AF Gruppen), Grethe Bergly (Multiconsult), Stine Marie Thiele Haugen (EBA), Nicolai Riise (Mad arkitekter), Steinar Skjerdingstad (Arkitektbedriftene). foto Bård Gudim
Mer ombruk av materialer, stein- og jordmasser fra bygg- og infrastrukturprosjekter vil redusere naturinngrep og gi lavere klimagassutslipp. Nå utfordrer byggenæringen politikere og myndigheter og lanserer fem konkrete tiltak for å få til mer ombruk.
Hvert år kastes store mengder av masser og materialer fra bygg- og infrastrukturprosjekter i Norge. Byggenæringen står for en stor del av avfallet i Norge, 16 prosent av klimagassutslippene og genererer årlig rundt 40 millioner tonn grave- og sprengemasser. Og hvert år rives rundt 22 000 bygninger.
– Økt grad av ombruk i Norges største fastlandsnæring vil ha stor betydning og ha en positiv effekt for natur, miljø og klimagassutslipp. De fem tiltakene vi nå lanserer kan være ett skritt på veien for å sørge for at vi bruker materialene og ressurser gang på gang, framfor å kaste og heller kjøpe nytt, sier konsernsjef Grethe Bergly i Multiconsult, en av partnerne i Bygg Arena Arendal, et bransjefellesskap som samler 31 ledende aktører i byggenæringen under Arendalsuka.
De fem tiltakene næringen nå foreslår er:
- Endre forurensningsloven slik at avfall betraktes som en ressurs i prosjekter
- Stille krav til kartlegging av ombruksmaterialer i infrastrukturprosjekter i tidligfase
- Fjerne dokumentavgiften ved rehabilitering av eksisterende bygninger
- Etablere en omforent sirkularitetsindeks for eiendoms- og infrastrukturprosjekter som skal benyttes i alle offentlige kontrakter
- Sette fart på utarbeidelse av bruksspesifikke produktdokumentasjon og standardisering for ombruksmaterialer og -komponenter
Enorme besparelser i bygg
Ombruk av byggematerialer har stor umiddelbar effekt og kan bidra til å redusere behovet for nye materialer, klimagassutslipp og avfallsproduksjon raskt.
– Miljøbesparelsene ved ombruk i bygg er enorme. Det har vi bevist i flere av våre prosjekter. Vi må bevege oss bort fra bruk og kast-mentaliteten som har rådet i byggenæringen altfor lenge, og med skjerpede ombrukskrav fra myndighetene blir bransjen nødt til å omstille seg til en mer sirkulær fremtid, sier konsernleder Nicolai Riise i Mad arkitekter, som sammen med Steinar Skjerdingstad i Arkitektbedriftene representerer arkitektene.
Stort potensiale for ombruk av masser
– I dag er det ofte vanskelig å bruke stein- og jordmasser på nytt, uten en omfattende søknadsprosess som medfører usikkerhet for tid og kostnader. Vi er lei av de ulogiske konsekvensene fra denne «maktkampen» i regelverket, der ombrukshensynet alt for ofte taper. Forslagene om tidlig kartlegging og endring av forurensningsloven vil gi bedre mulighet for ombruk av masser, noe som sparer miljø og natur, sier Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult.
Ifølge en nordisk rapport fra 2021 blir det årlig tatt ut rundt 40 000 tonn naturlige grave- og sprengemasser i bygge- og anleggsprosjekter i Norge, og potensialet for redusert naturinngrep og klimapåvirkning er stor.
– Det er ikke bare masser som må kartlegges og testes for å sikre god utnyttelse, det gjelder også eksisterende veikapital. Å utnytte restlevetiden ved ombruk der kvaliteten er god nok, sparer både felleskapets midler, natur og miljø, sier Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen.
I et arrangement på Arendalsuka blir både politikere og næringen utfordret på å sørge for å få på plass riktige rammebetingelser for mer ombruk. Byggenæringen er Norges største fastlandsnæring og sysselsetter 400 000 mennesker i rundt 100 000 bedrifter med en samlet verdiskaping på over 400 milliarder i året.
Bygg Arena Arendal (BAA) er et fellesskap med ledende nasjonale virksomheter og foreninger i næringen som koordinerer og samordner næringens arrangementer og budskap under Arendalsuka. Bygg Arena Arendal deltok for første gang på Arendalsuka 2021,
Bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen er Norges største fastlandsnæring. Som landets største sysselsetter har næringen over 400 000 medarbeidere i over 100 000 bedrifter. Næringen bidrar med over 400 milliarder kroner i årlig verdiskaping,