Tirsdag feiret Nato sine første 75 år. Feiringen fant sted der Nato-traktaten ble undertegnet i 1949. President Joe Biden roste Stoltenberg for en rekke egenskaper: integritet, intellekt, ro og diplomatisk sinnelag da han delte ut presidentens frihetsmedalje.

Nato-sjef Jens Stoltenberg talte først,deretter etter talte USAs president. – Hvis dere vil bære over med meg, vil jeg avslutte min tale på en litt uvanlig måte, sa han. Presidentens frihetsmedalje er USAs høyeste sivile utmerkelse. Drøyt 650 personer har fått den siden den ble innstiftet i 1963. Mottagere blir utvalgt av presidenten personlig, skriver Aftenposten.

Betydelig pakke
"Jeg forventer at stats- og regjeringssjefer vil bli enige om en betydelig pakke for Ukraina," sa Stoltenberg. "NATO vil ta over koordineringen og tilveiebringelsen av det meste av internasjonal sikkerhetshjelp," med en kommando ledet av en tre-stjerners general og flere hundre personell som arbeider ved NATOs hoøvedkvarter i Tyskland og ved logistiske noder i den østlige delen av Alliansen, han sa. Han la til at de allierte vil bli enige om et økonomisk løfte for Ukraina, og at han også forventer mer umiddelbar militær støtte til Ukraina; flere bilaterale sikkerhetsavtaler; og arbeid med utdypet militær interoperabilitet. Generalsekretæren sa at alle disse elementene "utgjør en bro til NATO-medlemskap og en veldig sterk pakke for Ukraina på toppmøtet," og la til: "Ukraina beveger seg nærmere NATO".

"Avskrekking og forsvar vil være et annet viktig tema for toppmøtet vårt," sa Stoltenberg, og sa at NATO har blitt fundamentalt transformert det siste tiåret, inkludert med 500 000 soldater på høy beredskap, forbedrede kapasiteter, kampklare kampgrupper og tiltredelse av nye medlemmer. På toppmøtet skal de allierte støtte et løfte om å styrke det transatlantiske forsvarsindustrielle samarbeidet, for å øke produksjonen. Han la til at NATO vil ytterligere forbedre ballistisk missilforsvar med en ny Aegis Ashore-base i Polen. Han ønsket velkommen at 23 allierte nå bruker minst 2 % av sitt BNP på forsvar.

Globalt partnerskap

Globale partnerskap vil være det tredje temaet for toppmøtet. Generalsekretæren har invitert lederne av Australia, Japan, New Zealand og Republikken Korea til toppmøtet for ytterligere å utdype samarbeidet, inkludert støtte til Ukraina, cyber og ny teknologi. "Jo nærmere autoritære aktører er på linje, jo viktigere er det at vi jobber tett med vennene våre i Indo-Stillehavet," sa han.

Foto av generalsekretær Jens Stoltenberg er fotografert av NATO. Oversatt av Erik Heming.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*