Ursula von der Leyen har signert Brexit-avtale uten å ta med finansektoren(Foto: Bundeskanzleramt)

EU har allerede underskrevet Brexit-avtalen som innebærer fri flyt av varer. Dermed unngår Storbritannia trolig regelrett varemangel i butikkene i 2021, dersom britene godtar avtalen. Det er godt nytt for det nye året. Men etter det Nordens Nyheter erfarer omfatter ikke den nye avtalen på to tusen sider en løsning for det britiske bankvesenet. Det betyr i praksis at de store bankene som HSBC, Barcleys Bank med flere trolig må flytte hovedkontoret til en av de store byene i EU. Dette kan også få følger for British Airways og selskapets landingstillatelse. Dermed er London ikke lenger Europas finanssentrum, skriver Nordic News.

Storbritannia og EU er blitt enige om en avtale som skal regulere forholdet mellom de to etter at Storbritannia trådte ut av unionen i januar 2020. Avtalen var klar julaften og skal tre i kraft 1. januar 2021.EU-president Charles Michel og kommisjonsleder Ursula von der Leyen har signert brexitavtalen i Brussel. Det er den seremonielle bekreftelsen etter at EU-landene sa ja tidligere i uka. Nå flys altså dokumentene til London og statsminister Boris Johnson.

Ikke lenger finanssenter

Dette er en frihandelsavtale som er verd over 660 milliarder pund i året. Men britene må likevel følge EUs miljøstandarder, subsidier og minstelønn for arbeidsfolk. Det sstørste problemet er at finanssektoren og tjenester ikke omfattes av avtalen, skriver Nordens Nyheter lille Nyttårsaften.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og EU-president Charles Michel skal signerte handelsavtalen med Storbritannia klokken 9.30 på onsdag. Det er også ventet at britenes statsminister Boris Johnson skal signere den. Senterpartiet i Norge mener Storbritannias brexitavtale er bedre enn EØS-avtalen Norge har med EU. Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Sp, mener at Storbritannia har fått en avtale som gir dem mer frihet og mer selvstendighet, skriver Klassekampen.

EU-landenes ambassadører sier mandag ja til en foreløpig implementering av brexitavtalen med Storbritannia. EU-parlamentet må også gi sitt samtykke, men det vil skje først på nyåret. Avtalen, som var klar julaften skal tre i kraft 1. januar.

Nederlag for Boris Johnson

Avtalen er på over 2000 sider og ikke akkurat lett nyttårslektyre. Arbeiderpartiets Keir Starmer har allerede sagt at de vil stemme for avtalen, men spørsmålet i London blir om de harde brexitforkjemperne i Boris Johansons eget parti vil godta avtalen, eller om de synes at regjeringen har vært for «soft» overfor EU for å i det hele tatt få i land en avtale. Men statsminister Johnsons problem er at finanssektoren ikke er omfattet av avtalen.

I tillegg blir det spennende å se om britiske fiskere er fornøyd eller om de sitter med en følelse av å være lurt.Fiskerne er blant dem som har hatt størst forventninger til brexit og til slagordet «ta tilbake kontroll med egne grenser».EU har ønsket å la sine danske, belgiske, nederlandske og franske fiskere fortsatt få fiske i britisk farvann og har truet med straffetoll på import av fisk fra UK for å få dette til, skriver NrK.

Statsminister Boris Johnson og UK har ikke fått til en god avtale( Foto: Gov.uk)

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*